Kaggeholms slott

090910 - Kaggeholms slott p Helg, Eker, vster om StockholmFoto: Tobias Fischer / Scanpix / Kod: 11165

Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young Royals
3:35

Efter reklamen: Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young Royals

(3:35)

Slå på ljud

Den första juli hade den svenska Netflix-serien Young royals premiär, och serien har snabbt blivit en omtalad succé både i Sverige och utomlands.

Young royals handlar om svenska prins Wilhelm som efter en slagsmålsskandal skickas för att gå på gymnasiet på Hillerska riksinternatet, där hans äldre bror, kronprinsen Erik, redan har gått. På skolan får Wilhelm lära känna klasskamraten Simon, som har arbetarklassbakgrund, och de två faller för varandra.

Young royals med Omar Rudberg och Edvin Ryding i huvudrollerna.

Omar Rudberg och Edvin Ryding i Young royals.

Netflix/Courtesy Everett Collection

En stor del av handlingen utspelar sig just på Hillerska och internatet som hör skolan till. Hillerska är dock ingen skola som finns på riktigt – i stället har man spelat in serien på anrika Kaggeholms slott på Ekerö utanför Stockholm.

13 märkligaste byggnaderna i världen värda ett besök

Redan på 1720-talet började man bygga Kaggeholms slott, men det var först under mitten av 1800-talet som herrgården fick sitt nuvarande utseende, när man gjorde ett antal stora förändringar. Det var sedan privatägt fram till 1940-talet.

Kaggeholms slott

Kaggeholms slott ligger vackert benäget på Ekerö utanför Stockholm.

Tobias Fischer

Mumindalen på Ibiza hemma hos Charlotte Gyllenhammar

Har varit hem till Kaggeholms folkhögskola

Om man har studerat till att bli journalist eller missionär kan man känna igen sig i skolmiljöerna i Young Royals. Kaggeholms slott var nämligen länge hemmet för Kaggeholms folkhögskola, som drivs av pingströrelsen. Folkhögskolan hade flera populära medieutbildningar med bland annat Carina Berg som tidigare elev, utöver ett flertal utbildningar inom bibelstudier.

Sedan 2018 har folkhögskolan lämnat Kaggeholms slott för att i stället flytta in till centrala Stockholm, efter att pingströrelsen sålt slottet till fastighetsbolagen Sisyfosgruppen. Bolaget äger också omtalade Dragon Gate, och renoverar om Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Kaggeholms slott, ispelningsplats för Young royals

Kaggeholms slott, som man känner igen i Young royals.

Tobias Fischer

Mark Isitt om arkitektritade huset – utan el och vatten