Arenan Fågelboet som byggdes för olympiska spelen i Peking år 2008.

Arkitekten thomas sandell betygsätter Olympiska spelens arenor

Olympiska Sommarspelen Tokyo 2020 är i full gång och hela världen har drabbats av sportfeber.
Men OS är inte bara en tävling i sportgrenar, det är även en tävling i arkitektur, enligt arkitekten Thomas Sandell.
Här listar arkitekten de fem bästa olympiska arenorna genom tiderna.

Annons
Residence möter: Palmgrens X Thomas Sandell
Residence möter: Palmgrens X Thomas Sandell
1:48

När våra sportstjärnor tävlar i de olympiska spelen tenderar vi människor att vilja blicka tillbaka till historiska händelser. Men det är inte bara de historiska idrottsögonblicken som hamnar under lupp när vi blickar tillbaka. Arkitekten Thomas Sandell blickar tillbaka på arkitekturen och de olympiska spelens arenor.

»Det är inte bara mästerskap i idrotten, utan också ett mästerskap i arkitektur«, säger arkitekten Thomas Sandell till TV4 Nyhetsmorgon.

Här nedan listar arkitekten de fem mest uppmärksammade och arkitektoniskt imponerande olympiska arenorna genom tiderna.

5. Stockholms Stadion, OS Stockholm 1912

På plats fem kommer Stockholms Stadion som byggdes inför OS 1912. Han menar att den är mycket vacker och hållbar. Den är nämligen den äldsta OS-arenorna som fortfarande är i aktivt bruk. Arkitekten var Torben Grut.

Annons
Stockholms stadion, OS Stockholm 1912
 

4. Panathenaic Stadium, OS Aten 1896 och 2004

Denna grekiska stadion hamnar på fjärde plats i Thomas lista. Panathinaikostadion byggdes 300 år före vår tidräkning, det är alltså den äldsta OS-arenan i världen. Den var byggd i trä från början, men efter några hundra år byggdes den om i marmor. Den är byggd enligt antikens ideal och användes under olympiska spelen 1896 och 2004.

3. Yoyogi National Gymnasium, OS Tokyo 1964

På tredje plats på lista kommer den japanska arenan Yoyogi National Gymnasium ritad av Kenz Tange upprättades till OS 1964. Stadion är en blandning av japansk tradition och ett modernt sätt att bygga. Denna arena används även under årets OS 2020 i Tokyo.

Yoyogi National Gymnasium, OS Tokyo 1964
Yoyogi National Gymnasium under uppbyggnad.  
Yoyogi National Gymnasium, OS Tokyo 1964
Drönarbild av Yoyogi National Gymnasium.  
Annons

2. Fågelboet och Vattenkuben, OS Peking 2008

Andra platsen är delad mellan två arenor som byggdes för olympiska spelen i Peking 2008. De två arenorna är fågelboet och vattenkuben. Arenan Fågelboet är uppbyggd på ett speciellt sätt, varje pelare på byggnaden har en funktion. Peking är en stad som ligger i ett jordbävningsområde och varje pelare är byggd så att den ska klara en jordbävning. Den behöver vara stabil och flexibel – något som är svårt att bygga enligt Thomas.

Fågelboet, OS Peking 2008
Fågelboet med sin synliga konstruktion är otroligt spännande och igenkännlig.  

Vattenkuben byggdes för utövandet av vattensporter under OS. Vattenkuben är egentligen inte en kub, men fick namnet då ordet kub inom kinesiskan representerar jord – det stabila. Så konceptet är ett giftermål mellan vatten och stabilitet. Byggnaden är ritad av ett australiensiskt arkitektkontor.

Annons
Vattenkuben, OS Peking 2008
Vattenkuben är ironiskt nog inte kubformad.  

1. Olympia Park, OS München 1972

På första plats kommer Olympia Park, byggd för olympiska spelen i München 1972 ritad av två arkitekter, Frei Otto och Günther Behnisch. När arenan byggdes var den något helt nytt som revolutionerade arkitektbranschen. Även denna arena är fortfarande i aktivt bruk och används för både sportevenemang och som nöjesfält.

Münchens Olympiastadium, OS München 1972
Drönarbild av tältliknande Olympia Park.  
Annons
Münchens Olympiastadium, OS München 1972
Arkitektonisk svår konstruktion av det tältliknande taket lockar till imponerade reaktioner.  

Andra uppmärksammade olympiska arenor:

Några andra nämnvärda exempel kommenteras av arkitekten Thomas Sandell.

Olympiska Stadion, OS Tokyo 2020

Arenan som byggdes inför de olympiska spelen i Tokyo 2020 är ritad av arkitekten Kengo Kuma. Thomas uppger att Kuma är en duktig arkitekt, men att just det här bygget inte tillför något utöver det vanliga.

»Om man har en betygsskala så får den här väl godkänt. Det kommer inte bli en arena som går till historien«, säger Thomas Sandell.

Olympic Stadium, OS Tokyo 2020
Arena byggd av arkitekten Kengo Kuma.  

Simhopparenan, OS Barcelona 1992

OS i Barcelona år 1992 hjälpte till att sätta Barcelona på kartan som ett turistmål. Den mest minnesvärda arenan från detta olympiska sommarspel är simhoppsarenan med sin spektakulära utsikt över kulturstaden.

Annons
Simhopparenan, OS Barcelona 1992
Den spektakulära utsikten över Barcelona fick agera backdrop till simhoppen under OS 1992.  

Future Arena in Barra Olympic Park, OS Rio de Janeiro 2016

Inför olympiska spelen i Rio de Janeiro år 2016 byggdes en pampig OS-park med ett flertal anläggningar där spelen hölls, däribland arenan Future Arena. I dag används Future Arena som ett exempel på en så kallad spökarena.

Arenan möter i dag stor kritik från lokalbefolkningen. De anläggningar som byggdes inför de olympiska spelen 2016 byggdes för en total kostnad av åtta miljarder dollar, men står i dag helt oanvända. Skicket av anläggningarna har försämrats och färgats av korruptionsskandaler.

Barra Olympic Park, OS Rio de Janeiro 2016
Future Arena i förfallande skick fem år efter de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016.  

Källa: TV4 Nyhetsmorgon

Annons