Bruno Mathsson Alice Babs Solsidan

Kika in i Bruno Mathsson-huset – ritat för jazzsångerskan Alice Babs

Huset som ritades av Bruno Mathsson för jazzsångerskan Alice Babs och hennes familj. Se bilderna från den unika enplansvillan!

Annons
1:18

Villan på Solsidan i Saltsjöbaden uppfördes 1957 av Bruno Mathsson för jazzsångerskan och filmstjärnan Alice Babs och maken Nils Ivar Sjöblom och deras tre barn. Huset har sedan dess endast haft tre ägare och husets originaldetaljer, som köket, har bevarats under renoveringar som genomförts under åren.

De stora fönsterpartierna är genomgående för alla rum i villan.  

Enplansvillan på 264 kvadrat har stora ljusa fönsterpartier som är genomgående för hela bostaden och i de sociala ytorna är det travertinmarmor på golven.

Annons

»Min känsla för huset – det är som att håret reser sig på armarna. Jag får gåshud. Det är så coolt, jag får vibbar från Los Angeles och Hollywood och det är ett helt magnifikt hus«, säger mäklaren Henrik Silver vid Bjurfors.

Hall med öppet in till köket till vänster.  

Arkitekten och möbelformgivaren Bruno Mathsson (1907-1988) var inte teoretiskt utbildad utan lärde sig grunder inom möbelsnickeri på sin fars fabrik och genom självstudier. Och det var just som möbelformgivare som han slog igenom. Stolen gräshoppan som han ritade för väntrummen på Värnamo lasarett blev genast en succé som sedan följdes upp med bland annat vilstolen Pernilla och borden Superellips som han gjorde tillsammans med matematikern Piet Hein för Fritz Hansen. Som arkitekt var han bland de första i Sverige att bygga huskonstruktioner med stora glaspartier och uppvärmda golv.

Annons

Villan i Saltsjöbaden är i tegel och glas, där alla de sju rummen har stora fönster med utsikt mot vattnet och poolen i trädgården.

»Det är ett helt unikt hus. Arkitekturen är så cool och just nu är den här stilen väldigt tilltalande«, säger Henrik Silver.

Spana in bilderna på den Bruno Mathsson-ritade villan i Solsidan här:

Stenläggning i svart skiffer leder upp till huset.  
Vardagsrum med öppen spis.  
Stora sociala ytor – och plats för piano.  
 
 
 
 
 
 
Publicerat 25 september 2020
Annons