15 designfavoriter.

15 fantastiska trender från sommarens designmässor

Återvunnet och textilier i varma toner. Här är några av de tydligaste trenderna från Köpenhamns årliga designhappening, 3 days of design.

Annons

Nya material

Børge Mogensen Conscious chair.
Børge Mogensen Conscious chair.  

Inte helt oväntat talades det mycket om hållbarhet och ansvarstagande under designveckan. Företagen har varierande sätt att tackla problemen på men en sak som syntes tydligt var att många laborerar med nya material. På bilden syns Børge Mogensen Conscious chair, en ny version av Mogensens klassiker från 1958 som Mater nu tillverkar av spillmaterial. Detta är första gången som en av Mogensens klassiker tillverkas med ett annat material än originalet.

Annons

Patchwork

Ferm livings nya sängkläder och kuddfodral.
Ferm livings nya sängkläder och kuddfodral.  

Som ett led i den hållbarhetstrend som pågått de senaste åren försöker man ta vara på allt spill från den egna produktionen. Detta syntes tydligt i Köpenhamn där flera företag hade gardiner, väggkonst, sängkläder och kuddar av tygstuvar i olika storlekar. Ferm livings nya sängkläder och kuddfodral är sydda av tygstycken i olika toner av vitt och beige.

Varma toner

Showroom i härligt varm färgskala.
Showroom i härligt varm färgskala.  

Visst fanns det både ett och annat showroom med klassikt vita väggar i Köpenhamn men flera hade låtit väggar, snickerier och tak målas i toner av terrakotta, korall, lera eller brunrosa. Även konstverk, lampor och möbler fanns att hitta i den här härligt varma färgskalan.

Annons

Sladdlöst

Ray, en nyhet från Menu.
Ray, en nyhet från Menu.  

Små, uppladdningsbara led-lampor är en trend som kommit smygande de senaste åren men som nu fullkomligt exploderar. De mindre lamporna gör att man kan skapa en rumskänsla på till exempel balkongen utan att behöva dra ut el. Många företag gör mindre, portabla varianter av sina bästsäljande bordslampor. På bilden syns Ray, en nyhet från Menu.

Textil konst

Erwan Bouroullecs Risk knit.
Erwan Bouroullecs Risk knit.  

Först kom galleriväggen och sedan de stora abstrakta målningarna. Under 3 days of design var det tydligt att nästa trend är textila konstverk. Vilket är extra fiffigt eftersom de även fungerar som ljudabsorbenter i våra minimalistiskt inredda hem. Textilt på väggarna sågs både som fluffiga väggbonader hos till exempel Cappelen Dimyr och som tre-dimensionella textilskulpturer hos Ferm living. På bilden syns Erwan Bouroullecs Risk knit som visades hos The wrong shop.

Annons

Belysningsfrenesi

Glaslamporna är designade av paret Jonas Trampedach och Viola Hayn-Johnsen för Hay.
Glaslamporna är designade av paret Jonas Trampedach och Viola Hayn-Johnsen för Hay.  

Frågan är om det någonsin har lanserats lika många nya lampor som nu. Sannolikt beror detta överflöd av vackra designlampor på att tekniken för belysning förändrats så mycket de senaste åren. De vackra glaslamporna till vänster är designade av paret Jonas Trampedach och Viola Hayn-Johnsen för Hay.

Livscykel

Louis Poulsens lampor.
Louis Poulsens lampor.  

Ett annat sätt att försöka jobba mer hållbart är att företag nu låter kunderna byta in sina gamla produkter. Louis Poulsen har till exempel experimenterat med att strippa färgen på lampor som blivit defekta. Tanken är att snart kunna erbjuda kunder att byta in sina gamla lampor mot rabatt på nya. Av de gamla vill Louis Poulsen göra fler av dessa »nakna« lampor och sälja dem.

Annons

Flexibelt

New works Shelving system.
New works Shelving system.  

Hyllsystem i metall och trä syntes på flera håll, bland annat lanserar New works och Hay två helt nya system och Moebe vidareutvecklar koncept de lanserade för något år sedan. De snygga hyllorna gör det lätt att addera personlighet och hemtrevnad till hemmen. På bilden syns New works Shelving system.

Rutigt och randigt

Sängkläder, handdukar och dukar - Hays samarbete med Instagramprofilen Laila Gohar.
Sängkläder, handdukar och dukar - Hays samarbete med Instagramprofilen Laila Gohar.  

Det blåste in en varm medelhavsvind över Köpenhamn, vilket kanske illustreras tydligast av Hays samarbete med Instagramprofilen Laila Gohar. Tillsammans har de tagit fram en kollektion för det dukade bordet och servetterna, tabletterna, dukarna och tallrikarna har alla en skön italiensk känsla. Flera av mönstren är randiga och rutiga och det är något som sågs på flera ställen under veckan. Sängkläder, handdukar och dukar – alla har de glada ränder eller nostalgiska rutor.

SE OCKSÅ: Höstens stora inredningstrender
SE OCKSÅ: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 31 augusti 2022
Annons