5 trender från Stockholm Furniture Fair

Möbelmässan i Stockholm, med tillhörande designvecka, bjöd på uppfriskande koncept och inspirerande verkshöjd.

Text IMKE JANOSCHEK
Annons
Mark Isitt: Tre smultronställen i Köpenhamn
Mark Isitt: Tre smultronställen i Köpenhamn
0:45

När mässkoncept utvärderas i hela Europa är det kul att visa upp en Stockholm Furniture Fair som under åren har krympt, men som de facto slår världen med häpnad, underifrån, med en mix av extrem fräschör och lite punk. Besökarna var i vilket fall glada. En mängd framåtvisande utställningar med generösa ytor. Stort fokus på hållbarhetsämnen som sig bör. Konceptet Älvsjö Gård som mässgeneralen Hanna Nova Beatrice initierade redan i fjol, hade nu fått flytta in i mässhallarna, och det med den äran. Även om man i fjol älskade den öppnade herrgården som ligger vid sidan av mässan, var det skönt att slippa traska ut genom snön. I stället en väldigt snygg presentation på mässgolvet, med bra ljus, bra med utrymme och bra interaktion mellan de olika utställarna.

Annons

Att få saker och ting att framstå som vackert i en mässhall är inte jätteenkelt, men här var det lyckat. Det har redan skrivits spaltmetrar i internationell press om Stockholm – tilltagen med olika designbarer, gemensamma mingel och minigolf på mässgolvet, en scen som faktiskt gjorde det möjligt att lyssna på Designtalks. Min nästa fråga är om det kanske är dags att öppna för fler publika dagar? När nu mässan har blivit så publikvänlig och lite mindre kommersiell. Nu har mässchefen Nova Beatrice dragit vidare till nytt jobb på Nordiska Galleriet, vi önskar alla lycka till med att ta mässkonceptet till nästa nivå 2025. Under tiden kollar vi in några trender från Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.

Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning virtual reality vr
Virtual Reality i utställningen Älvsjö Gård med Gustav Winsth och Alexander Lervik. Designern Gustav Winsth jobbar mycket med VR när han formger och bjöd in Alexander Lervik i sin process, gemensamt tog de fram en stol i aluminium och besökarna kunde se fler exemplar via VR-glasögonen. I bakgrunden helt andra stolar av David Ericsson.  

Moduler

En duffelväska, näbbskor, en rad prinskorvar – alla dessa referenser är enligt Massproductions Magnus Elebäck högst relevanta för möbelföretagets nya soffa Patch, ett modulsystem som designern Chris Martin ritade under företagets 15:e år. Modulsystem är högsta mode, att ge flexibla lösningar passar de krävande tiderna, verkar det som. Designerduon Färg & Blanche är också inne på moduler. Deras system The Thread är en serie som ursprungligen producerades för att markera det svenska ordförandeskapet i EU 2023. Den utgjorde då en del av en Brysselbaserad installation som gick under namnet The Yellow Thread. Nu, efter introduktionen under Stockholm Design Week 2024, är konceptet klart för marknaden och produceras av Johanson Design.

Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning The thread färg & blanche
The Thread av Färg & Blanche lanseras med överlockade kantband i ett urval av 7 olika färger av Hallingdalsgarn. Varje färg är speciellt utvald av Färg & Blanche och serien bjuder på en mängd kombinationsmöjligheter. The Thread är tillverkad av Johanson Design i Sverige.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning massproductions modulsoffa patch
Modulsoffan Patch, Massproductions.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning fåtölj able lindau birselius bernstrand
Stolen eller fåtöljen Able av Lindau, Borselius, Bernstrand för Blå Station är lite som ett eget modulsystem, den kan bli högre, lägre, ha hjul, inga hjul, den kläs av och på. Multifunktion och fullständigt återvinningsbar.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning soffa manchester Wekino
Soffsystem av Wekino.  
Annons

Industri-chic

Alla pratar om AI, men alla gör också saker i aluminium, en metall som första gången började produceras under 1800-talet. Få saker insinuerar så mycket industri-chic som aluminium, och det finns olika teorier kring varför materialet hamnar i fokus just nu. Är det nostalgi, på grund av att vi misstror AI-formerna och vill ha ett gammalt hederligt industriellt material? Eller är det för att aluminium numera räknas som ett schysst alternativ som kan återvinnas på ett bra sätt?

Finska Iittalas nya designchef Janni Vepsäläinen presenterade en ny kollektion, ny logotyp och en helt ny era på en udda location i Stockholm under designveckan. I reaktorhallen på KTH, hallen för Sveriges första kärnreaktor, forskningsreaktorn R1, som byggdes i början av 1950-talet hela 25 meter ner i berget under KTH. Industriell och hemlig känsla så det visslade om det!

Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning fåtölj aluminium realityfåtöljen
Gustav Winsth och Alexander Lervik kopplade upp sig i den digitala rymden från sina respektive studior för att ge ­verkligheten liv i form av Realityfåtöljen – en blandning av teknik och kreativitet, helt i aluminium. Kimmo Evert Kallio byggde ­aluminiumsätet, Daniel Pohl, svetsade, Daniel Fahlström lackerade.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning takarmatur aluminium pendant
Wästberg Lighting gör en RAW-kollektion, där några av deras klassiker presenteras i ren aluminium, här Small ­pedant av Claesson Koivisto Rune.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning vagn aluminium Tension
Rullvagn Tension av Gustav Winsth för Lammhults, med skateboardhjul.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Ted Synnott Volym
Lackerad aluminium hos the Audo, resultatet av ett nytt samarbete med den nyzeeländska designern Ted Synnott, det lackerade sidobordet Volym i aluminium, en pjäs för både inomhus och utomhus.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Iittala glas
Iittala presenterade en ny glaskollektion under ny ledning i den gamla reaktorhallen på KTH.  
Annons

Politik

Mässans besökare hälsades välkomna av en entrétorgsutställning som var utformad som ett bibliotek, The Reading Room av Formafantasma. Vi har sett en del entrétorgsutställningar på Stockholm Furniture Fair, och det är ytterst sällan den har haft en sådan tydlig agenda, att lyfta ett problemområde (här skogsbruket) och dessutom uppmanar folk att informera sig och läsa på mer. I en ganska icke-flirtig lässal. Inget loungigt här inte, inget »lägg dig tillrätta med en mysig chailatte och lyssna på en babblig podd«, utan snarare skolbänk, visserligen med rosa väggar och Flos-lampor. Men ändå en tydlig vink. Sitt ner och läs på. Informera dig. Den stora utställningen av arkitektbyrån Jordens arkitekter kring temat hållbart byggande i hall A gjorde sitt till. I Greenhouse fanns Lukas Carpelan som visade ett skåp som var en nickning till Josef Frank, men vars mönster visade många av industriområdena i Stockholm som har rivits till förmån för medelklassens bostäder.

Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning pall Artek Alvar Aalto pall trä
Arteks Aalto-pall av virke med synliga skavanker.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning
Finn Ahlgrens Nöj dig-manifest med möbler av containerfynd.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning skåp Josef frank
Lukas Carpelans skåp i Greenhouse på möbelmässan.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning
Jordens arkitekters ­utställning, uppbyggd av hampa-block, gav en fördjupad inblick i framtidens byggande där hållbar arkitektur integreras med ekologi och jordbruk.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning
The Reading Room av Formafantasma på mässan.  

Nya och gamla material

Diskussionen om material och användning är en av de stora drivkrafterna i dag, mycket mer än form och yta. Här ett axplock av nya och delvis egentligen jättegamla material som presenterades: Matsson Marnell presenterade skulpturer i 200 år gammalt trä med flätor av lin. Verk presenterade ett helsvenskt möbeltextil i svensk ull, något som inte har funnits på många decennier. 2021 eldade vi upp alternativt grävde ner 70 procent av all inhemsk fårull. Nu tre år senare har siffran sjunkit till ca 50 procent, enligt Verk. Tyget har formgivits av Ingegerd Råman. Tygavfall har Reform Design Lab gjort skärmväggar av, och även nystartade Enkei som ställde ut i ett helt skyltfönster på NK använder textilrester och andra avfallsprodukter till sina lampor.

Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning matta jute Saerk
Återvinningsbar och komposterbar sisalmatta Damavand av mattföretaget Saerk. Mattan är tillverkad av jute, kenaf och hampa och erbjuds i olika storlekar för att passa olika miljöer.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning skärmvägg jeans skrivbord
Reform Design Labs skärmvägg är gjord av jeansrester.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning hampa isolering arkitektur
Hampa blir till isolering, här i monter av Jordens arkitekter.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning bordslampa återvunnet Enkei
Nystartade Enkei har gjort lampor av återvunnen byggskrot.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Ingegerd Råman möbeltextil
Ingegerd Råman med den nya möbeltextilen från Verk, som är 100 procent svenskproducerad.  

Svart & orange

Svart inom inredning brukar förknippas med 1980-tal, glansiga ytor, rökiga glasbord och chintzgardiner. Nu kommer en mer nedtonad svart, matt, gärna i målad trä. På NK visades en hel utställning med svartmålade trämöbler under designveckan. En annan färg som syntes mycket var klarorange. Lysande, lyxig Hérmes-orange. Men även pastelligare tongångar.

Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning soffa gul Anya Sebton
Soffa Geofanti, Anya Sebton för Lammhults.  
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Alexander Lervik lampa
Lampa av Alexander Lervik för Reform.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Iittala glas
Play Bell, unik glaspjäs av Iittala.  Foto: Press
Annons
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning String förvaring lådor orange
Nytt förvaringssystem för String av TAF.  
Stockholm Furniture Fair mässa design möbler utställning Ringvide
Ringvides möbler i svart i utställning Together på NK.  
Annons
Publicerat 28 juni 2024
Annons