bilder från Stockholm furniture fair 2024

Bäst på Stockholm furniture fair 2024 och Stockholm Design week

Dags för årets mesta designvecka, som pågår mellan den 5 och 11 februari. Stockholm ­Furniture Fair och Stockholm Design Week 2024 lyfter lokal produktion, hållbart ­byggande och den svenska skogen. Publikens dag på Stockholmsmässan infaller på lördag den 10. Missa inte!

Annons

Nästa vecka stiger äntligen temperaturen i Stockholm. När gator, torg och Stockholmsmässan kommer att fyllas med design, design och ännu mer design, samt en del arkitektur. Stockholm Furniture Fair äger rum den 6–10 februari 2024 på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week den 5–11 februari. Vi har sammanställt några av mässans highlights och tipsar även om aktiviteter på stan.

READING ROOM av Formafantasma

Utställning av Formafantasma med bild på skog
En tidigare utställning av Formafantasma.  

Årets hedersgäst, den hyllade italienska designstudion ­Formafantasma, skapar installationen Reading Room på mässans entrétorg, där man lyfter de tankar och idéer som format studions sätt att arbeta. Reading Room är bland annat inredd med möbler från deras samarbete med Artek. Möblerna från utställningen kommer att signeras och säljas exklusivt hos Nordiska Galleriet efter mässan.

FARMING ARCHITECTS

Jordens arkitekter i en utställningsmonter 2024
Jordens arkitekter bygger en utställning på mässan som är ett manifest för hållbart boende.  

­Utställningen ­Farming ­Architects av Jordens ­Arkitekter är ett manifest för ­hållbart boende och en livshållning som gynnar både människa och miljö. Här lyfts allt från hållbara material till framtidens odlingar och länken mellan hälsosam mat och arkitektur. I centrum finns en paviljong av hampa.

Annons

»I en tid präglad av kriser och osäkerhet känns det kontraproduktivt att hemlighålla kunskap och idéer. Det är sådant bör vi dela med oss av«, säger Johnny Andersson, visionär arkitekt och medgrundare av den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Jordens Arkitekter.

Under Stockholm Furniture Fair presenterar Jordens Arkitekter Farming Architects, en utställning i kunskapsdelningens anda. Utställningspaviljongen, som upptar 300 kvadratmeter och är byggd av hampablock, har som mål att illustrera och stärka sambandet mellan våra boendemiljöer och den mat vi konsumerar.

Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
0:55

Farming Architects består av fem framåtblickande projekt i olika storlek. Detta inkluderar ett omfattande bostadsprojekt med 400–500 lägenheter som omdefinierar landsbygdsboende bortom den traditionella trädgårdsstadsmodellen. Ett nytt koncept för seniorboende i lantliga miljöer presenteras också, där de boende är engagerade i det omgivande lantbruket. För att lyfta fram stadsodling presenteras dessutom projektet Rosendals trädgård, i centrala Stockholm, som exempel. Utställningens minsta projekt är Jordens Hus, en serie moderna timmerstugor som både ritats och byggts av Jordens Arkitekter. Typhusen visar på arkitektbyråns allsidighet i den arkitektoniska processen där de tar en aktiv roll i att driva projekt från början till slut.

Greenhouse, popup-Älvsjö Gård och NEW VENTURES

Gustaf Wessman läser
Gustaf Westman, en av svenska designscenens shootings stars.  

På mässan finns det unga gardet med i Greenhouse, men även via en pop up av Älvsjö gård. Konceptet som var ny i fjol och då fanns i herrgården bredvid Stockholmsmässan flyttar i år in i mässhallarna. I år introduceras även New Ventures, en ny arena för unga designvaru­märken som speglar samtida tendenser. Bland utställarna finns Gustaf Westman OBJECTS, Stamuli, NM3, Niko June, Ekbacken Studios och Swedish Girls. Gustaf Westman håller också i ett talk under ­publikens dag på lördagen den 10 februari på mässan.

MUSEUM OF ­MASONITE

Anna Holmquist på Folkform med Masoniteskivor
Anna Holmqvist, ena halvan av designduon Folkform med favoritmaterialet Masonite.  

I sin utställning The ­Museum of Masonite lyfter den ­svenska designstudion Folkform vikten av lokal produktion för att vi ska förstå hur och under vilka former möbler och objekt tillverkas – något som blir allt viktigare i en tid då merparten av all ­produktion sker i länder långt bort. Utställningen ­visar verk skapade av s­­tudion i det svensk­producerade ­materialet ­Masonite de senaste 15 åren.

The Yellow Thread

Fredrik Färg och Emma Marga Blanche i sin gula utställning för EU
Fredrik Färg och Emma Marga Blanche i sin gula utställning som tidigare visats i Bryssel under Sveriges ordförandeskap 2023.  Foto: Foto: EU

Installationen The Yellow Thread, skapad av designstudion Färg & Blanche som en gestaltning av rådsbyggnaderna i Bryssel för det svenska ordförandeskapet i EU 2023, på uppdrag av Svenska Institutet, kommer att visas i en ny form på möbelmässan. Installationen utvecklas från sin ursprungliga form till en drygt 500 kvm stor installation som i denna tappning består av en bar samt ett stort scenområde för mässans seminarieprogram. The Yellow Thread ramas in av gula bågar som definierar och accentuerar utrymmet, där innovation möter hantverk, tradition och hållbarhet.

Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
2:57

THE ­SURFACE CLUB

2024 bjuder mässan på hela tre barer. The Surface Club har skapas av den svenska experimentella designstudion Lab La Bla och blir en iögonfallande och cirkulär mötesplats – komplett med minigolfbana.

Axel Landström & Victor Isaksson Pirtti från Studio Lab la Bla
Axel Landström och Victor Isaksson Pirtti från Studio Lab La Bla ska servera avslagen öl och bjuda på en minigolfbana på Stockholm Furniture Fair.  

Stockholm Design Week 2024

På stan pågår under hela vecka sex Stockholm Design Week med utställningar och öppna showrooms. För program se appen SDW 2024 där alla event är listade. Bland andra har auktionshusen utställningar och speciella auktioner.

Bukowskis och Paulsen

Fredrik Paulsen och Joy visar 33 föremål på Bukowskis som auktioneras ut under Foundation of Joy.

Jag ärvde en skog

På Stockholm Design Week visar Monica Förster installationen "Jag ärvde en skog" tillsammans med mattföretaget Ogeborg. Kollektionen med konstverk för vägg och golv hämtar inspiration från den skog Förster nyligen ärvt, som markerar starten på en ny resa.

Publicerat 29 januari 2024
Annons