Åke Axelsson ställer ut på Stockholms auktionsverk, öppnar 20 augusti 2021

Åke Axelsson ställer ut på Stockholms Auktionsverk

Först hyllades Åke Axelsson i Köpenhamn. Idag öppnar designlegendarens exklusiva utställning på Stockholms Auktionsverk.

Annons
TV: Se 7 trendiga inredningsdetaljer i höst
TV: Se 7 trendiga inredningsdetaljer i höst
2:04

Efterlängtad fysisk inredningsinspiration i toppklass på intåg. Nu flyttar legendariska inredningsarkitekten tillika möbelformgivaren Åke Axelssons storslagna utställning in på Stockholms Auktionsverk.

Åke Axelssons utställning på Stockholms Auktionsverk
Nu intar Åke Axelssons storslagna utställning Stockholms Auktionsverk.  

Aktiv sedan 1950-talet

Det var så tidigt som under 1950-talet som Åke Axelsson intog den svenska inredningsvärlden. Han föddes 1932 och växte upp i södra Småland, tillsammans med sju syskon. Hans fallenhet för träslöjd upptäcktes redan i skolan, och när han hade gått ut fick han gå på en snickarutbildning i Visby. »Jag tog cykeln de tio milen till Kalmar, där båten gick till Gotland. Det var en underbar utbildning.« Han blev senare inredningsarkitekt och har haft många prestigefyllda inredningsuppdrag, som ett mötesrum i Livrustkammaren och ett rum i Kungliga Slottet i Stockholm, där kungen hade önskat sig en modern samtida inredning till ett kungligt jubileum. Många kyrkorum har fått möbler av Åke Axelsson, och även i Riksdagen finns hans stolar. "Möbler för de många" är ett av hans valspråk. Sedan har han under hela sitt yrkesverksamma liv strävad efter att använda så lite material som möjligt för att kunna producera klimatsmarta inredningar och stolar.

Annons

Axelsson är 89 år gammal men mycket aktiv än i dag.

En tydlig, genomgående röd tråd i designlegendarens karriär är projekten med möbelföretaget Gärsnäs. Under årens lopp har Åke ritat närmare tvåhundra unika stolsmodeller.

Åke Axelssons ställer ut på Stockholms auktionsverk
Inspireras av Axelssons legendariska stolar – i mängder!  

Åke Axelssons utställning på Stockholm Auktionsverk

Åke Axelsson – möbler, miljöer, hantverk och industri under åtta decennier , med möbler från olika stadier i Axelssons minnesvärda yrkesliv, både som inredningsarkitekt och möbelformgivare är a must see för den möbelintresserade. Utställningen har under 2020 stått i Köpenhamn och blivit där förlängt för hela året.

Utöver möbler med historia erbjuds besökarna en exklusiv titt på Axelssons första verk någonsin, ett skåp från 1944 – när han var tolv år gammal. Man får se flera inredningar just från Livrustkammaren och Slottet. Och så denna myckenhet av miljösmarta trästolar.

Åke Axelssons utställning på Stockholms auktionsverk pågår 20-28 augusti
Funktionalism och tidlös estetik präglar Axelssons verk.  

En genomgående röd tråd i Axelssons verk är den demokratiska, funktionalistiska andan. Även hans allra senaste alster, stolen och soffan Optimal, visas på Auktionsverket. »Jag tycker att den här fåtöljen är optimal, för den använder väldigt lite material och erbjuder ändå sittkomfort och har en visuell lätthet«, förklarar Åke vid fyra träfåtöljer i obehandlad bok. Sittdynorna på fåtöljerna har klätts i hundra år gamla tyger som Åke köpt för decennier sedan på någon marknad. » Jag vill slå ett slag för dessa fantastiska hantverkstyger, och återbruk.«

Annons

Optimal har han snickrat själv under sommaren för att få klar till utställningen.

Då öppnar Åke Axelssons utställning – med auktion

Intresserad av att besöka utställningen? Åke Axelsson – möbler, miljöer, hantverk och industri under åtta decennier pågår på Stockholms Auktionsverk mellan 20 och 28 augusti.

Söndagen den 29 augusti äger en avslutande auktion rum, ett måste oberoende om du endast är ute efter inspiration eller att investera. Här finns många intressanta objekt att buda på.

Här hittar du mer info om Axelssons utställning på Stockholms Auktionsverk.

TV: Se 8 stylingtrender på Hemnet i höst
TV: Se 8 stylingtrender på Hemnet i höst
1:25
Annons