Porträtt av konstnären Kay Bojesen med sin ikoniska leksaksapa dinglande på fingret.

Här är historien bakom Kay Bojesen och hans ikoniska leksaker i trä

Kay Bojesen är mannen bakom några av våra mest omtyckta träleksaker. Lär känna den danske designern och konsthantverkaren som ville skapa funktionella och glada ting som väcker barnet inom oss.

Annons
Hemma hos Bruno Mathsson
Hemma hos Bruno Mathsson
1:26

Den glada apan, zebran och de klassiska livgardisterna tillhör några av hans mest kända skapelser. Bojesens stilrena men samtidigt humoristiska träleksaker har kommit att charma samlare över hela världen.

Urval av Kay Bojesens träleksaker gungar på en gunghäst.
En lycklig fyndare ropade in gunghästen för 2200 kr på Ekenbergs i somras. En likadan ny kostar cirka 5000 kr i butik.  

Kay Bojesen hör till en av Danmarks mest produktiva konsthantverkare under 1900-talet med hela 2 000 alster i sitt stall, utöver leksaker också smycken, bestick, tekannor och pokaler.

Annons
Dronningens soldater med dansk flagga i handen – design av Kay Bojesen.
Dronningens soldater på marsch. För den klassiska fanbäraren har utvecklingen gått framåt. Numera är flaggan gjord av tyg, och inte i papper som på bilden. Cirkapris i butik för soldat, ca 22 cm, med flagga är cirka 750 kr.  

Utbildade sig hos Georg Jensen

Kay Bojesen utbildade sig till silversmed som lärling hos den erkände designern Georg Jensen. Som 24-åring låg världen för hans fötter och han lämnade Danmark för att studera vidare på fackskolan för ädelmetall i Tyskland. Därefter arbetade han under en tid som silversmed i Paris. Den unge hantverkaren fokuserade tidigt på funktionalitet framför design och hans skaparfilosofi kom att bli: ”Stor design är något som är till för alla.”

Annons
Kay Bojesens ikoniska leksaksapa i trä.
Den klassiska apan finns i storlekar från 9,6 cm till 60 cm hög, prisspannet ligger mellan 800 och 13 000 kr!  

Tillbaka i Köpenhamn var Bojesen med och grundade butiken Den Permanente som kom att representera det bästa inom skandinavisk design.

1919 gifte han sig med Erna Pethrine Drøge-Møller. Historien lyder att Kay friade med orden: ”Jag är hänförd av er kropp, vill ni gifta er med mig?”. Kort efter bröllopet föddes parets första son Otto, och det var i samband med föräldraskapet som Kay Bojesen började intressera sig för leksaker. Han mindes sin egen barndom och hur hans far, förläggaren Ernst Bojesen, brukade snida leksaker till honom.

Annons
Kay Bojesens småfåglar på bricka.
De sju sparvarna på rad designades av Bojesen 1935 och var och en av dem har namn efter en veckodag. Fåglarna har magneter undertill och kan flyttas runt på brickan. Hela gänget plus brickan tingar ett värde på ca 1500 kr i butik.  

Kay Bojesens apa, fågel och elefant

Nostalgin fick honom att själv intressera sig för att arbeta med trä. Han ville skapa enkla, fantasifulla trädjur med utgångspunkt från barnets värld. Några exempel på detta är hans apa, elefant, panda, elefant och småfåglar. En av Bojesens deviser designmässigt var ”linjerna ska le”.

Kaj Bojesens elefant i trä.
Rörlig snabel och rörliga ben. Elefanten finns att köpa ny för ca 1300 kr, det här originalet från mitten av 1900-talet, ca 13 cm hög, fyndades på auktion 950 kr på Auktionshuset Kolonn.  
Annons
Två flodhästar designade av Kay Bojesen.
Fint när man vill meddela sig! Den trärena flodhästen gömmer en blyertspenna bakom hörntänderna, den svartmålade en krita. De är 8,5 cm höga, 21 cm långa, cirkapris 950 kr/st.  

Den barnsliga och nyfikna blicken på livet och på konsten var något som kom att prägla Kay Bojesens skapandeprocess under alla hans verksamma år. Han gick bort 72 år gammal 1958. Kay Bojesens butik på Bredgade i Köpenhamn stängde år 1990. I dag tillverkas hans produkter på nytt efter originalritningar och säljs på flera varuhus.

Kay Bojesens karriär i korthet

1910 – Georg Jensen

Som 24-åring är Kay färdigutbildad hos erkände designern och silversmeden Georg Jensen i Köpenhamn.

1922 – Debuterar som leksaksdesigner

I samband med en tävling i regi av Dansk Arbejde debuterar Bojesen som leksaksdesigner. Hans bidrag består av bland annat ett träskepp och en flygande drake.

1932 – Öppnar butik

Kay Bojesen öppnar en butik och verkstad på tjusiga Bredgade i Köpenhamn – ett eldorado av leksaker, silver- och träföremål. Här arbetar också frun Erna.

1935 – Zebran

Den exotiska träzebran ser dagens ljus.

1936 – Gunghästen

Bojesen skapar en gedigen gunghäst som tillverkas i flera olika varianter och färger.

1940 – Dronningens soldater

I samband med Kristian X:s 70-årsdag gör Kay Bojesen en kollektion av en meter höga livgardister som han ställer upp framför sin butik för att kungen ska kunna se den som en hyllning när han rider förbi.

1951 – Apan i teak

Födelseår för den söta teak-apan som älskats i generationer.

1957 – Kaninen

Ett år innan Kay Bojesen gick bort designade han kaninen – som blev hans sista trädjur. Kaninen nyintroducerades 2011.

Källa: Kaybojesen- denmark.se

Publicerat 28 maj 2021
Annons