Allt du behöver veta om Designhistorier på SVT som har premiär 17 februari 2021

Allt du behöver veta om Designhistorier på SVT

Design, arkitektur och mode i en magisk mix. Nu släpps SVT-programmet Designhistorier – här är allt vi vet.

Annons
Hanna Hansdotter: ”Det värsta är när de blir för snälla”
Hanna Hansdotter: ”Det värsta är när de blir för snälla”
0:55

Älskar du, precis som vi, design, arkitektur och mode? Då är SVT-satsningen Designhistorier mitt i prick. Här möts gammalt och nytt, i form av moderna banbrytande designers och dåtidens pionjärer i sex avsnitt fyllda av inspiration. Här är allt du behöver veta om den nya serien.

Det här är Designhistorier på SVT

I varje avsnitt av Designhistorier får vi följa en historisk ikon inom formgivning och en samtida motsvarighet.

Modeskaparen Ida Sjöstedt i SVTs Designhistorier
Modeskaparen Ida Sjöstedt, som utsågs till Årets Designer på ELLE-galan 2016, är en av de samtida formgivarna i Designhistorier.  

Några av de historiska namnen är textilkonstnären Märta Måås Fjetterström, textildesignern Viola Gråsten och glaskonstnären Ingeborg Lundin. Bland de moderna formgivarna ser vi bland annat glasblåsaren Hanna Hansdotter, designern Ida Sjöstedt och prisbelönta arkitekten Rahel Belatchew.

Annons
Arkitekten Rahel Belatchew i Designhistorier på SVT
Prisbelönta arkitekten Rahel Belatchew, vars nytänkande experimentella studio Belatchew Labs har fått mycket uppmärksamhet internationellt, är med i Designhistorier.  

– Intresset för inredning och design ökar stadigt. Det handlar inte längre om slit och släng, målet är en hållbar utveckling. Det leder till en nyfikenhet på saker och tings ursprung, säger Emelie Persson, projektledare på SVT.

Sex olika teman – från arkitektur till mode

Designhistorier består av sex program som alla har sitt distinkta tema; matta, lampa, glas, mönster, klänning och hus. I varje avsnitt får den samtida formgivaren möta vänner, släkt, kännare och fans för att lära känna föregångaren och lära sig mer om hens arbete.

Annons
Hanna Hansdotter i Designhistorier på SVT
Hypade glasblåsaren Hanna Hansdotter, känd för sina färgstarka verk med böljande former, syns i avsnitt 4 av Designhistorier.  

När har Designhistorier premiär?

Sugen på att beta av ett avsnitt eller två? Designhistorier har premiär på SVT1 onsdagen den 17 februari, men hela säsongen finns självklart redan uppe på SVT Play. In och inspireras!

Läs mer:

Allt du behöver veta om Husdrömmar säsong 8

Stylisten Marie Olsson-Nylander säljer sitt hus

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Annons