Höstmöbler.

Här är höstens hetaste möbelnyheter

Mer mönster, udda former, överraskande samarbeten och helt nya varumärken. Stockholm design week bjöd på ovanligt färgstark inspiration.

Annons

Bättre blått

Mattor av Designduon Folkform tillsammans med belgiska mattproducenten Louis de Poortere.
Designduon Folkform presenterade ett samarbete med den belgiska mattproducenten Louis de Poortere.  

Designduon Folkform presenterade ett samarbete med den belgiska mattproducenten Louis de Poortere. Utställningen, som kallades The blue tapestries, bestod av fem textila verk och kunde ses i Dahl agenturers showroom eftersom det var genom dem de två företagen fått kontakt. Konstverken av jute och ett ultramarint ullgarn har sammanfogats med en teknik som är inspirerad av brittiska Wilton-mattor från 1700-talet. Dessutom är »baksidan« av mattan konstverkets framsida för ett unikt uttryck.

Annons

Sköna stolar

Pr-byrån Modins lokaler på Odengatan, Dusty deco inrett med sina möbler samt konst från Loyal gallery.
Pr-byrån Modins lokaler på Odengatan där Dusty deco inrett med sina möbler samt konst från Loyal gallery.  

Under designveckan kunde man besöka pr-byrån Modins lokaler på Odengatan där Dusty deco inrett med sina möbler samt konst från Loyal gallery. Bland möbelnyheterna fanns stolen Alba av Atelier Alba och en återlansering av soffan Paris som designades av Elias Svedberg och först visades på världsutställningen i Paris 1937.

Lagom

Claesson Koivisto Runes grafiska pendelarmaturer för Wästberg.
Claesson Koivisto Runes grafiska pendelarmaturer för Wästberg.  

Tidigare har Claesson Koivisto Runes grafiska pendelarmaturer för Wästberg gått att få i en mikro- och en makrovariant men nu går de tidlösa, avskalade lamporna att få även i en alldeles, alldeles lagom mediumstorlek. W221 medium pendant finns i vitt och svart samt tre olika former på konen.

Annons

Hemma hos

Open spaces.
Open spaces anordnade så att man kunde kika in hos fler personer.  

Ett spännande inslag under designveckan var initiativet Open spaces. Den nyfikna kunde kika in hemma hos Calle Forsberg och Marika Delin (bild) eller besöka Elin och Alexander Lerviks villa. Det gick även att besöka Pia Walléns ateljé och Fredrik Paulsens studio. Sannolikt återkommer Open spaces under kommande designveckor så håll utkik efter biljetter.

Compact living

Flip table för Design house Stockholm.
Jesper Ståhl designade det flexibla bordet Flip table för Design house Stockholm.  

För snart ett decennium sedan designade Jesper Ståhl det flexibla bordet Flip table för Design house Stockholm. I år vidareutvecklas serien med en mindre variant som kan användas till sidobord (som på bilden), ett litet skrivbord eller ett bord. Perfekt för den som bor trångt och önskar en mångsidig inredning. Flip table xs kostar 8 950:-.

Annons

Golvad

Evelina Kroons matta.
Den svenska konstnären Evelina Kroon är känd för sina grafiska och färgstarka mönster.  

Den svenska konstnären Evelina Kroon är känd för sina grafiska och färgstarka mönster. I samarbete med Layered har hon designat kollektionen A walk in the park som består av fyra yllemattor i klassisk Kroon-anda. Kollektionen utforskar gränsen mellan konst och inredning och mönstren har referenser till traditionellt hantverk.

Signalröd

Road block stol.
Fredrik Paulsens stol Road block.  

Den svenska formgivaren Fredrik Paulsen designar möbler som känns som konstverk. Under designveckan visades hans stol Road block som är designad i svensk furu med tydliga bultar och klarröd färg.

Annons

Göra en pudel

The Poodle.
En stol och en fåtölj som gemensamt fått namnet The poodle.  

Johanson design lanserade två nyheter inför hösten – en stol och en fåtölj som gemensamt fått namnet The poodle. Möblerna är designade av Alexander Lervik och Anna Herrmann och är en del av projektet Plus1 som initierades av Lervik 2019. Syftet med projketet är att belysa svårigheten för unga kvinnliga formgivare att slå igenom i den mansdominerade designvärlden.

Bana väg

Moving forward som visades på NK.
Moving forward utställning som visades på NK.  

Under designveckan var en av höjdpunkerna utställningen Moving forward som visades på NK. Utställningen kurerades av den norska stylistduon Kråkvik & D’Orazio för Stockholmsmässans räkning. Både etablerade formgivare och nya stjärnskott var inkluderade och temat var progressiv design som banar väg för framtiden. Några av verken specialgjordes för utställningen, bland annat en möbel i masurpoppel av formgivaren Axel Wannberg.

Annons

Tea-time

Koppen Oyster av Mateus.
Koppen Oyster är ny i Mateus porslinsserie.  

Vid första ögonkastet inbillar man sig lätt att koppen Oyster alltid ingått i Mateus porslinsserie med samma namn. Men den alldeles lagom stora koppen är en nyhet för i år som presenterades under designveckan. Fiffigt är att fatet inte har någon ring för koppen att stå i – på så sätt går det att använda som assiett också. Koppen finns i femton färger och kostar 595:-.

Haven tackar

Ekbacken studios som skapar hållbart producerade designmöbler.
Ekbacken studios som skapar hållbart producerade designmöbler.  

Modedesignern Kristina Tjäder, som tillsammans med sina systrar grundade House of Dagmar 2005, har nu lanserat ytterligare ett varumärke, denna gång inom inredning. Tillsammans med tre ingenjörer och en digitaliseringsprofessor har hon startat Ekbacken studios som skapar hållbart producerade designmöbler. Först ut är loungefåtöljen och bordet Eel av återvunna fiskenät.

Annons

Känguru

Jean Prouvés Kangourou-fåtölj som Vitra återlanserar, som är från 1948.
Jean Prouvés Kangourou-fåtölj som Vitra återlanserar, som är från 1948.  

Designvärlden är full av Jean Prouvé-fans och tidigare har de fått slåss om det fåtal Kangourou-fåtöljer som fortfarande finns på marknaden. Därför återlanserar Vitra nu fåtöljen, som är från 1948, i en begränsad upplaga om 100 exemplar. De uppdaterar även sin Prouvé-kollektion med en rad nya färger.

Mycket Made by choice

Stilrena karmstolen Ella av Thomas Sandell.
Stilrena karmstolen Ella av Thomas Sandell för designföretaget Made by choice.  

Det finländska designföretaget Made by choice dök upp både här och där under veckan och flera av varumärkets nyheter uppmärksammandes, som den stilrena karmstolen Ella av Thomas Sandell.

Annons

Älskade intarsia

Arkitekten och designern Thomas Sandell visade skåp.
Arkitekten och designern Thomas Sandell visade skåp under designveckan.  

Arkitekten och designern Thomas Sandell visade inte bara stolen ovan utan även tre unika skåp med vacker intarsia under veckan. Skåpen har producerats av KFK snickeri och Made by Choice.

Premiär

Under designveckan lanserades varumärket Ingridsdotter.
Under designveckan lanserades varumärket Ingridsdotter som förvärvat rättigheterna till flera av formnestorn Jonas Bohlins verk.  

Stammis på Riche, Teatergrillen, Sturehof, Brillo eller AG? Gillar du inredningen? Nu kan den bli din. Under designveckan lanserades varumärket Ingridsdotter som förvärvat rättigheterna till flera av formnestorn Jonas Bohlins verk, en del av dem initialt designade för restaurangerna. Möblerna kommer att säljas exklusivt på NK.

Annons