Helgtips: Missa inte Residence succéutställning på ArkDes!

Residence visar årets bästa design i en utställning som arrangeras tillsammans med Arkdes och stylistduon Kråkvik & D’Orazio. En av utställarna är möbeldesignern Emma Olbers.

Annons

Designed to last är ett samarbete mellan Residence och ArkDes och är gestaltad av Norges ledande stylistduo Kråkvik & D’Orazio. Utställningen är det andra samarbetet mellan Residence och ArkDes och speglar några av designindustrins viktigaste frågor just nu – långsiktighet och hänsyn om miljön.

Design to last låter en rad formgivare själva berätta om sin syn på sin egen roll i dagens allt snabbare slit och släng-samhälle. En av dem som medverkar är Emma Olbers, designer och arbetar även som kreativ chef på Ire möbler. Olbers bord Landala blev även utsedd till Årets möbel i Residence Stora Formpris 2016. 

Miljöfrågan har alltid varit en av de viktigaste utgångspunkterna i hennes arbete.

– För mig är arbetet med miljöfrågor viktigt och det är utgångspunkten i allt jag formger. Jag brukar säga att jag börjar från slutet när jag arbetar, alltså med återvinningen. Produktens olika material ska gå att separera och återvinna, och en möbels olika delar ska helst av allt gå att laga och bytas ut.

Annons

– I skissfasen försöker jag välja material med så lågt CO2-utsläpp som möjligt för ändamålet. Förra året fick jag hjälp av Svenska Miljöinstitutet att rangordna de material jag använder efter hur mycket utsläpp de gör. Efter återvinningen och materialvalet tänker jag på att en möbel ska gå att använda länge, och helst gå i arv. Om man bortser från estetiken så vill jag att möblerna ska slitas snyggt och gå att reparera. Alla företag borde bena ut produktionen och se vilka konsekvenser olika val har för miljön. Sen måste företagen kommunicera fördelarna med miljövänliga produkter och göra hållbarhet till status, säger Emma.

Läs också: Spana in designernas nya drömsoffor för Ire Möbel

Bord Landala, Emma Olbers för Tre Sekel. På bordet en installation från utställningen Where does it come from? av Emma Olbers i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet, 2016. Väggfärg: Jotun LADY Supreme Finish, glans 80, 1001 Dijon Yellow.  
 

Designed to last håller öppet på ArkDes för allmänheten fram till 19 mars 2017. 

Läs också: Spana in hyllade Calle Forsbergs utställning på ArkDes

Annons