Cavelli fåtölj ikea

Nytt världsrekord! Här är världens dyraste Ikea-möbel

Under måndagen slogs ett nytt världsrekord. Världens dyraste Ikea-möbel såldes på auktion. Utropet gick på 75 000 kronor – men slutpriset blev betydligt högre än så.
– Fantastiskt roligt att få vara med om att slå ett nytt världsrekord på Ikeas mest ikoniska och mytomspunna fåtölj, säger Jonatan Jahn, specialist design och modernt konsthantverk, Bukowskis.

Annons
Emma Olbers - förläng livslängden på dina möbler
Emma Olbers - förläng livslängden på dina möbler
1:43

Den klassiska fåtöljen Cavelli är en av Ikeas mest ikoniska modeller. Fåtöljen är formgiven av Bengt Ruda och har endast tillverkats i fem exemplar.

Bengt Ruda kom till Ikea från Nordiska Kompaniet 1957. Ruda hade under 1950-talet gjort sig känd för banbrytande möbler och skördat stor framgång som formgivare för Nordiska Kompaniet. 1958 formgav han modellen Cavelli som är något av det mest progressiva som Ikea har presenterat när det gäller banbrytande estetik.

I november 2021 såldes en Cavelli på auktion i Sundsvall – något som då blev det högsta priset en Ikea-möbel någonsin sålts för. Den klubbades för 151 000 kronor. Läs mer om den här.

Annons

Världens dyraste Ikea-möbel

Men i går slogs ett nytt världsrekord. Ytterligare en Cavelli-fåtölj gick ut på Bukowskis auktion med utropspriset 75 000 - 100 000 kronor. Slutpriset blev rekordsumman 189 875 kronor. Denna gång var det en senapsgul modell som anses vara en av de mest eftertraktade modellerna.

cavelli fåtölj ikea gul
 

– Fantastiskt roligt att få vara med om att slå ett nytt världsrekord på Ikeas mest ikoniska och mytomspunna fåtölj Cavelli. Den här typen av mycket ovanliga modeller från folkliga Ikea har i dag blivit exklusiva samlarobjekt, säger Jonatan Jahn, specialist design och modernt konsthantverk, Bukowskis.

Annons
fatolj cavelli ikea
 
Cavelli ikea fåtölj
 

Beskrivningen av Cavelli ur Ikeas katalog 1958:

”Här har en säker formgivare lagt sin hand vid den frimodiga konstruktionen. Cavelli är en mycket extrem fåtölj: varför inte våga ha 1963 års linjer redan 1959?

Cavelli kommer bli uppmärksammad i ert hem - och beundrad. Man har en härlig känsla av lyx när man slår sig ner innanför dess mjukt famnande armstöd, sjunker djupt i den skumgummistoppade sitsen och låter nacken vila mot nackkudden, som liksom växer upp på en elegant hals. Cavelli bygges på en kraftig stomme med synliga trädelar i rödbok, betsade i teakfärg. Resårstoppad sits, helt överstoppad med skumgummi/skumplats liksom hela ryggen. Även bakryggen helt stoppad. Ingen möda har sparats, ingen kostnad skytts för att göra Cavelli till en aristokrat i 60-talets värld...”

ikea katalg cavelli
 
Publicerat 18 maj 2022
Annons