Kö in till svenska möbelvaruhuset IKEA.

IKEA-möbel såld för rekordhögt pris – på auktion i Sundsvall

Det rör sig om IKEA-fåtöljen ”Cavelli”, som alltså sålde för 151 000 under söndagens auktion i Sundsvall. Se bilden på sittmöbeln som slagit världsrekord här!

Annons
TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
1:60

Fåtöljen kan kännas lite som en doldis för några, men har listats av auktionshuset Barneby's som ett av Ikeas mesta samlarobjekt och liknas vid den heliga graalen i designkretsar. Nu har IKEAs Cavelli slagit världsrekord i form av försäljningspris. Anledningen? En djupdykning i möbelföretagets historia. Häng med!

IKEA-fåtöljen Cavelli

Fåtöljen Cavelli formgavs år 1958 av svenska möbelformgivaren Bengt Ruda, känd för sina lyxiga sittmöbler. Anledningen till att fåtöljen nått dessa historiska världsrekordsummor är för att den bara tillverkades i en handfull exemplar och dessutom producerades under en mycket kort tid.

Annons

»Modellen är en milstolpe i IKEAs kollektion och eftersom den i princip varit omöjligt att hitta har den kommit att bli något av en helig graal hos designintresserade«, säger Auctionets designexpert Andreas Siesing i ett pressmeddelande, som en kommentar till slutpriset.

Bild på IKEAs fåtölj Cavalli:

Fåtöljen 'Cavalli' från IKEA, som såldes för 151 000 svenska kronor på en auktion i Sundsvall.
Fåtöljen 'Cavalli' från IKEA, som såldes för 151 000 svenska kronor på en auktion i Sundsvall.  

Bengt Ruda är en viktig symbol för IKEA

Formgivaren Bengt Ruda markerar också en viktig vändpunkt i IKEAs historia. Bengt värvades från Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm till IKEAs nystartade ritkontor. Företaget börjar designa möbler snarare än att bara sälja dem.

Annons

»Den [fåtöljen Cavelli] förkroppsligar också övergången från prisbilligt varuhus till aktör med ambitionen att möblera, inreda och vara med om att forma det svenska folkhemmet. Vi hoppas att dessa priser ska ge ringar på vattnet och att fler ovanliga IKEA-möbler ska komma ut på marknaden«, säger designexperten.

På IKEAs museum i Älmhult, Småland, finns Bengt Rudas fåtölj 'Cavalli' på display.
På IKEAs museum i Älmhult, Småland, finns Bengt Rudas fåtölj 'Cavalli' på display.  

Nytt världsrekord för IKEA-möbel

Det var söndagen den 14 november 2021 som ett nytt världsrekord kunde konstateras hos Stadsauktion Sundsvall under Auctionets höstkvalitetsauktion. Redan innan auktionen låg rekordet i luften. Förhandsintresset var nämligen enormt!

Annons

Det blev en intensiv budgivning med ett stort antal intressenter från hela världen. »Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket nöjda över att den såldes till ett rekordpris«, säger Anders Melin, VD Stadsauktion Sundsvall. »Vi är glada för både köparens och säljarens skull.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57
Publicerat 16 november 2021
Annons