Kö in till svenska möbelvaruhuset IKEA.

TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
1:60

Efter reklamen: TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter

(1:60)

Slå på ljud

Fåtöljen kan kännas lite som en doldis för några, men har listats av auktionshuset Barneby's som ett av Ikeas mesta samlarobjekt och liknas vid den heliga graalen i designkretsar. Nu har IKEAs Cavelli slagit världsrekord i form av försäljningspris. Anledningen? En djupdykning i möbelföretagets historia. Häng med!

IKEA-fåtöljen Cavelli

Fåtöljen Cavelli formgavs år 1958 av svenska möbelformgivaren Bengt Ruda, känd för sina lyxiga sittmöbler. Anledningen till att fåtöljen nått dessa historiska världsrekordsummor är för att den bara tillverkades i en handfull exemplar och dessutom producerades under en mycket kort tid.

»Modellen är en milstolpe i IKEAs kollektion och eftersom den i princip varit omöjligt att hitta har den kommit att bli något av en helig graal hos designintresserade«, säger Auctionets designexpert Andreas Siesing i ett pressmeddelande, som en kommentar till slutpriset.

Bild på IKEAs fåtölj Cavalli:

Fåtöljen 'Cavalli' från IKEA, som såldes för 151 000 svenska kronor på en auktion i Sundsvall.

Fåtöljen 'Cavalli' från IKEA, som såldes för 151 000 svenska kronor på en auktion i Sundsvall.

Stig Lindbergs mönster i ny tappning – inred med keramikplattor

Bengt Ruda är en viktig symbol för IKEA

Formgivaren Bengt Ruda markerar också en viktig vändpunkt i IKEAs historia. Bengt värvades från Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm till IKEAs nystartade ritkontor. Företaget börjar designa möbler snarare än att bara sälja dem.

»Den [fåtöljen Cavelli] förkroppsligar också övergången från prisbilligt varuhus till aktör med ambitionen att möblera, inreda och vara med om att forma det svenska folkhemmet. Vi hoppas att dessa priser ska ge ringar på vattnet och att fler ovanliga IKEA-möbler ska komma ut på marknaden«, säger designexperten.

På IKEAs museum i Älmhult, Småland, finns Bengt Rudas fåtölj 'Cavalli' på display.

På IKEAs museum i Älmhult, Småland, finns Bengt Rudas fåtölj 'Cavalli' på display.

Johan Jeppsson/TT

Karin Mamma Andersson gör exklusiv inredningskollektion för Svenskt Tenn

Nytt världsrekord för IKEA-möbel

Det var söndagen den 14 november 2021 som ett nytt världsrekord kunde konstateras hos Stadsauktion Sundsvall under Auctionets höstkvalitetsauktion. Redan innan auktionen låg rekordet i luften. Förhandsintresset var nämligen enormt!

Det blev en intensiv budgivning med ett stort antal intressenter från hela världen. »Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket nöjda över att den såldes till ett rekordpris«, säger Anders Melin, VD Stadsauktion Sundsvall. »Vi är glada för både köparens och säljarens skull.«

Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Efter reklamen: Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022

(0:57)