Karin Mamma Andersson gör inredningskollektion för Svenskt Tenn.

Karin Mamma Andersson gör exklusiv inredningskollektion för Svenskt Tenn

En helt ny kollektion signerad konstnären Karin Mamma Andersson kommer nu hos Svenskt Tenn. I samband med släppet visas utställningen Den diskreta charmen i butiken på Strandvägen där konstnären skapat unika och inspirerande miljöer i Estrid Ericsons anda.

Annons
Möt konstnären Karin Mamma Andersson
Möt konstnären Karin Mamma Andersson
3:08

Karin Mamma Andersson (född 1962) är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga konstnärer, representerad på ett flertal av världens främsta museer och just nu aktuell med utställningen Humdrum Days på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.

Karin Mamma Andersson gör inredningskollektion för Svenskt tenn
Mamma Andersson i sin ateljé.  

Nu lanseras hennes första inredningskollektion som hon skapat för Svenskt Tenn. Kollektionen Den diskreta charmen består av en pläd, en tehuva, en serie brickor och en teservis. Namnet refererar bland annat till konstnärens eget förhållande till den borgerliga traditionen.

Annons

Karin Mamma Andersson och Svenskt Tenn

Brickorna bär Mamma Anderssons karaktäristiska motiv och utmärkande färgpalett, och teservisen är en blinkning till Japan och hennes egen vurm för träsnitt. Tevärmarnas form är från början svärmodern Kajsas design, och mohairpläden skapade hon för att föra tankarna till ett murrigt höstlandskap. Och för att hon ville ha ett till sitt hem!

Karin Mamma Andersson gör inredningskollektion för Svenskt tenn miljö teservis
Sjögrästapet, Karins prylar och konst tillsammans med nya terservisen i en av miljöerna hon byggt upp i Svenskt Tenns butik.  

Vilken är din relation till Svenskt tenn?

– Den har alltid varit väldigt beundrande från min sida. Och lite ouppnåelig. Jag brukade smyga in i butiken när jag var yngre, det var som att jag skämdes lite för att det var en så stor magnet. Det dröjde många år innan jag kunde köpa ens en meter av tygerna här.

Annons

Du har inrett utställningen och plockat in egna personliga ting i den, berätta!

Karin Mamma Andersson gör inredningskollektion för Svenskt tenn hela kollektion
Karin Mamma Anderssons hela inredningskollektion för Svenskt Tenn.  

– Estrid Ericson har varit den största kompassen under arbetet med utställningen och kollektionen. Jag har tänkt på hur hon hämtade inspiration från högt och lågt och från naturen. Färgskalan grundar sig i mitt eget måleri, mitt skapande och i min inre palett. Och för att göra utställningen personlig kunde jag inte bara använda mig av Svenskt Tenn utan jag ville också ha med egna saker som betyder något. Bland annat en spegel av Lim-Johan som jag ropade in på Bukowskis 2016. På en av väggarna har vi också gjort en tapet av en av mina målningar.

Annons

På flera av väggarna sitter en fantastisk sjögrästapet som skapar en väldigt mullig och ombonad känsla.

Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion utställningen
Miljöbild från utställningen Den diskreta charmen av Karin Mamma Andersson som visas på Svenskt Tenn. Den fantastiska spegeln har Lim-Johan gjort. Karin ropade in den på Bukowskis 2016.  

– Jag var tidigt inne på att jag ville ha naturmaterial på väggarna. Sjögrästapet eller något liknande. Denna hittade jag hos ett svenskt tapetföretag som gör sjögrästapeter till överkomliga priser. Jag som är född 1962 är ju van från barndomen hur man hade tapet på väggen och jag har saknat det i alla år. Jag gillar inte målade, rollade väggar, det handlar om materialitet också. Jag tycker också om mönster och tapeter.

Annons
Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion tekanna
Det var just en teservis som Karin drömde om att göra. Den lackröda kannan är magnifik.  

Berätta om brickorna och teservisen?

Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion tehuva
En tehuva ingår också i kollektionen. I tyg från Svenskt Tenns textilavdelning.  

– Jag har tagit fem brickor i olika storlekar med motiv ur mina konst. När det gäller teservisen var jag lite oplanerad. På något vis har det nog alltid funnits i mitt huvud fast jag knappt förstod det. Jag ville absolut göra en teservis och en pläd för Svenskt Tenn när marknadschefen Thommy Bindefeld frågade om samarbetet. Det var saker som jag letade efter till mitt eget hem nämligen.

Annons
Karin Mamma Andersson gör inredningskollektion för Svenskt tenn pläd i mohair
Pläden är i mohair och tjock, inbjudande och värmande i vinter.  

Tekopparna kommer i lackrött och gult

– Just tekoppar är svårt, jag gillar inte höga muggar alls. Och det finns koppar som är stora som badkar, det går bort. Det får heller inte vara färg på insidan. Tekopparna skulle ha en vit insida och vara runda med en assiett som funkar till. Jag var sugen på färg och eftersom jag hållit på med träsnitt, särskilt med inspiration från japanska träsnitt så kändes det naturligt att det var åt det hållet jag gick. Det lackröda och det gula kändes givet som färg. Mönstret är tuschteckningar som jag har utgått ifrån.

Annons
Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion brickor
I kollektionen finns fem brickor, alla med motiv ur Karin Mamma Andersson eget konstnärsskap.  

– Vi testade olika färger men den här kombinationen kändes bra och det är fint att man kan kombinera de två färgerna.

Pläd i tjock mohair av Karin Mamma Andersson

Pläden är i tjock mohair som passar oss i det kalla Norden. Det bleka mönstret påminner om en solnedgång – eller kanske gryning i ett blekt landskap.

– Egentligen var min skiss betydligt mörkare men eftersom varpen är ljus blir den mer skimrande och det var en vinst tycker jag.

Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion assiett röd
Röd assiett, 1 400 kr.  

Namnet Den diskreta charmen kommer från filmtiteln Borgarklassens Diskreta Charm av Luis Bunuel, 1972. Den refererar bland annat till konstnärens eget förhållande till den borgerliga traditionen, både på gott och på ont.

Annons

Kollektionens priser: Tekopp 1 800 kr, tehuva 900 kr, tekanna 4 200 kr, assiett 1 400 kr, Bricka Still Life 540 kr, Bricka Stump up 640 kr, Bricka Room under Influence 560 kr, Bricka Gran 640 kr, Bricka Det förlorade paradiset 480 kr och pläd 12 000 kr.

Karin Mamma Andersson Svenskt Tenn ny kollektion assiett
Assiett till servisen, inspirerad av japanska träsnitt.Click to add image caption  

Se mer på Svenskt tenns hemsida: Den diskreta charmen

Publicerat 25 augusti 2021
Annons