mimmi blomqvist svenskt tenn

Spana in Mimmi Blomqvists kollektion på Svenskt tenn

Hon har gjort sig ett namn med sina skulpturer i alabaster. Nu lanserar designern Mimmi Blomqvist sin första kollektion, Sirkka, för Svenskt tenn.

Annons
Se de största odlings- och växttrenderna 2023
Se de största odlings- och växttrenderna 2023
0:56

Svenskt tenns Tommy Bindefeldt upptäckte Mimmi Blomqvist på Konstfacks slututställning 2020 och kände direkt att här borde det göras ett samarbete. Efter en lite hackig början, där pandemin hela tiden ställde sig i vägen blev det till slut en ganska öppen brief: Gör några produkter. Vad du vill.

»Det blev ju lite ångest. Jag kände, ok, ska jag göra ett litet julhänge eller en jättestor bokhylla?«, skrattar Mimmi.

Det blev till slut produkter som hon behövde till sin egen lägenhet. En taklampa att ha över matbordet, en träpall »tung som en elefant ungefär« och två glasskålar. Lampan består av två glasdelar som sammanfogas med en mässingsskiva, och där delarna kan tändas varför sig. Så att man kan lysa upp uppåt eller neråt, efter behov.

Annons
Mimmi Blomqvist har gjort en kollektion för Svenskt Tenn.  
Lampan i kollektionen Sirkka, där delarna kan tändas var för sig eller tillsammans.  
Annons

Mimmi Blomqvists Sirkka på Svenskt Tenn

Den tunga träpallen i massiv, stavlimmad ask.  

Inspirationen till pallen kom från en kurs i svarvning. Pallen består av 95 stavar av massiv ask som limmas ihop och som sedan svarvas till en tung pjäs. Glasskålarna påminner i formen om lampan och var först tänkta att bli i porslin. Kollektionen heter Sirkka och är ritad exklusivt för Svenskt tenn. De svällande formerna, lite som spända degar på jäsning känns igen från Mimmis skulpturer som hon gjuter i alabaster i sin ateljé i Gustavsberg.

Annons

Mimmi har nyligen avslutat en Master-utbildning på Konstfack och har tidigare samarbetat med bland andra Kosta Boda och Astrid textiles.

Skål ur kollektionen.  
 
Annons
 
Se 5 stora badrumstrender 2023
Se 5 stora badrumstrender 2023
1:02
Annons
Publicerat 21 februari 2023
Annons