Möbler med inspiration från månen

Under 2019 presenterades det första samarbetet mellan det finländska designvarumärket Made by Choice och den renommerade amerikanske konstnären Matthew Day Jackson. Kollektionen som fått namnet Kolho efter den finländska staden med samma namn, består av bord och stolar som i den första upplagan kläddes i ett mönster som för tankarna till månens yta. Här är resultatet!

Annons

Niclas Ahlström, medgrundare av Made by Choice, har sedan barnsben skolats in i designbranschen. Tack vare sitt släktskap med Maire Gullichsen, medgrundare av Artek, och hans familjs företag A. Ahlström O/Y, som haft både Iittalas och Karhulas glasfabriker i sin ägo, fick han från ung ålder lära sig vad som fungerade inom design – och vad som inte gjorde det. När han kom i kontakt med formgivaren Matthew Day Jackson kändes ett samarbete som en självklarhet och snart föddes idén till Kolho. Tillsammans kom de överens om att Jackson skulle designa stolar och bord som Made by Choice sedan skulle producera.

made by choice
 
kolho
 
Annons

Från månen till möbler

Matthew Day Jackson hade innan mötet med Niclas Ahlström varit i kontakt med laminatproducenten Formica, och där utformat skräddarsydda stålpressplattor som genom en specifik textur på laminatet påminner om månens karga och kraterfyllda yta. Detta säregna mönster tog Jackson tillvara på när han designade möblerna i Kolho, där de första delarna kläddes i detta månliknande laminat.

kolho
 
made by choice
 
Annons

Jackson var van vid att låta det gränsöverskridande uttrycket få styra, och ville i samarbetet med Made by Choice därför öppna upp för ännu djupare reflektioner. Enligt Jackson blev samarbetet en poetisk förbindelse där vardagliga objekt tillåts spegla våra drömmar.

– När vi utforskar världen och universum utforskar vi vår egen reflektion. Vi söker inte världen utanför, utan snarare bevis på vår egen existens. Och när vi söker vidare, går vi än djupare in i våra kollektiva jag, säger Matthew Day Jackson om sin designfilosofi, som återspeglas i Kolho.

Annons
made by choice
 

Läs mer: 

Ellos vårkollektion 2020 – se alla bilde här! 

Slutord med Imke: Här är kvinnan bakom Bauhaus 

Hemma hos Magda och Alexander på Söder – välkommen in! 

Publicerat 18 december 2019
Annons