Inga Sempés kollektion.

Se Inga Sempés kollektion för Iittala: ”Jag tycker om enkla men aldrig tråkiga saker”

Formgivaren Inga Sempé trotsade sin rädsla för finska glasblåsare och skapade kollektionen Filigraani för Iittala.

Annons
3daysof design dag3 – Michelle Meadows tre trendspaningar
3daysof design dag3 – Michelle Meadows  tre trendspaningar
1:07

Sommaren 2019 förstördes till stor del för Inga Sempé. Fransyskan oroade sig för att möta glasblåsarna på Iittalas glasbruk, ett möte som skulle äga rum i slutet av semestermånaden. Tidigare erfarenheter av kärva finska hantverkare som inte säger ett dyft och än mindre drar på smilbanden när man jobbar ihop, hade skrämt henne.

»Men jag möttes av leende glasblåsare«, berättar Inga Sempé när hon är i Stockholm för lanseringen av den nya kollektionen.

Annons
Inga Sempé.
Inga Sempé framför kuddvaren i jacquardvävd bomulls-linnemix med små fransar, och sänglinnet med diskret, trådfint mönster i två färgställningar.  

Och viktigast av allt, glasblåsarna var villiga att arbeta fram hennes design i komplicerad filigranteknik där tunna trådar av glasgarn smälts ihop med glasmassan och ger intrikata mönster.

»Det är som att dra en tröja över huvudet och samtidigt vända den ut och in, för att sedan vrida om för att få fram en virvelrörelse.«

Kollektionen möter världen

Mitt i arbetet kom, som alla vet, en pandemi och det är först nu som kollektionen Filigraani möter världen. Utöver glasfat innefattar den även fotoramar, påslakanset i trådtät bomull och jacquardvävda kuddfodral. Idén till glasramarna fick Inga Sempé när hon såg en amerikansk film och förfasade sig över »smaklösa fotoramar på spiselkransen«.

Annons
Glasskålarna från kollektionen Filigraani.
Glasskålarna och faten i kollektionen Filigraani har mönster i svart och blått – färger som Inga Sempé valt för att de liknar pennans bläck.  

Världen ska få snygga fotoramar bestämde hon, och så blev det. Hennes favorit är den minsta.

»Det är den enda jag skulle använda själv, för gamla passfoton eller bilder man tog som barn i fotobås med sin bästa vän.«

Ännu ett skandinaviskt samarbete i hamn för Inga Sempé, alltså. »Franska företag kommer inte direkt och knackar på min dörr, de skickar inte ens mejl«, skrattar hon och förklarar att i landet där mode, mat och film anses vara riktig konst finns inget utrymme för design.

Annons
Glasskålarna från kollektionen Filigraani.
»Jag tycker om enkla men aldrig tråkiga saker, jag är ingen minimalist«, säger hon.  

»Attityden är att ’vi kan inte sänka oss till att producera föremål, de är för dumma människor’. Men jag attraheras av objekt.«

Publicerat 29 juni 2022
Annons