Studentpresenter och bröllopspresenter.

Student- och bröllopspresenter: VACKRA GÅVOR ATT GE BORT

Ska du gå på bröllop eller student i sommar? Redaktionen samlar sina bästa presenttips inom inredning och design.

Annons
Fem stylingtrender som spås bli stora 2021
Fem stylingtrender som spås bli stora 2021
0:56

Både bröllop- och studentfirande är två av de allra största tillställningarna i livet. Det kan givetvis sätta mycket press på gästen när det kommer till presenten. Det måste ju vara något som hjälper till att förgylla den magiska dagen. Här samlar vi våra bästa presenttips!

Presenttips student eller bröllop: Dricksglas från Ferm Living

Tidlöst vackra dricksglas från danska designmärket Ferm Living. Glasen är munblåsta och den räfflade ytan gör att de ser otroligt exklusiva ut. De är dessutom staplingsbara vilket är ett stort plus. Klicka hem ett 4-pack här. (länk till Tiddly)

Annons

Presenttips student eller bröllop: HAY ljushållare

En trendig och rolig inredningsdetalj som definitivt förhöjer känslan i hemmet! Oavsett om du är en student som snart ska flytta till ditt första boende eller om ni är ett nygift par som ska flytta ihop till det första gemensamma huset. Finns att köpa här. (länk till Åhléns)

Presenttips student eller bröllop: Fritz Hansen bordslampa

En tvättäkta designklassiker, som denna stilrena bordslampa från Fritz Hansen, kan bara inte slå fel! Du hittar den här. (länk till Tiddly)

Annons

Presenttips student eller bröllop: KLONG vas Äng

KLONG gör denna otroligt vackra vas som får blommorna att se sådär härligt vildvuxna och prunkande ut, precis som på en äng. Hur glad skulle man inte bli av denna? Klicka hem den här. (länk till Åhléns)

Presenttips student eller bröllop: Iittala Essence vitvinglas

En uppsättning vinglas från Iittala är en populär present på temat inredning. Både att få och att ge! Finns här till rabatterat pris. (länk till Tiddly)

Annons

Presenttips student eller bröllop: Porslin från Marimekko

Porslin från finska Marimekko i det lekfulla mönstret Räsymatto. Här på bild en vacker serveringsskål, men det finns givetvis allt från tallrikar till assietter och kaffekoppar i mönstret. Finns att köpa här. (länk till Tiddly)

Presenttips student eller bröllop: Apa från Kay Bojesen

Ja, den här lilla lekfulla apan i trä är en trogen designklassiker från danska Kay Bojesen. De "gripande" händerna och fötterna tillåter dig att hänga den glada lilla apan från en lamparm eller ett hyllplan. Köp här. (länk till Tiddly)

Annons

Till den lyckliga studenten är ju denna söta version av apan ett måste! Apan har nämligen en tillhörande studentmössa. Hur gulligt? Köp här. (länk till Tiddly)

Presenttips student eller bröllop: Termoskanna från Georg Jensen

En riktigt snygg termos kan vara en utmaning att hitta. Så varför inte ge det nygifta brudparet en termos som de kan ställa på bordet efter diverse stundande middagsbjudningar? Du hittar den här. (länk till Tiddly)

Annons

Presenttips student eller bröllop: Doftljus från Fornasetti

Ett doftljus är ju inte fel, eller hur? Denna väldoftande dyrgrip kommer såklart från Fornasetti och är en klassiker som håller i hela livet, även efter att ljuset brunnit ner. Då kan den användas som en stilfull inredningsdetalj i bokhyllan. Köp den här.

Presenttips student eller bröllop: KLONG ljusstake Constella

Ännu en klassiker från KLONG, nämligen deras ljusstake Constella som finns i flera färgställningar och flera storlekar. Det speciella med denna ljusstake är tillbehören som tillåter dig att sätta både ljus och vaser i de små behållarna. Du kan alltså få en riktigt vacker, varierande och lång centerpiece. Finns att köpa här. (länk till Åhléns)

Annons

Present till student – hur ska man tänka?

Det positiva med en nyexaminerad student är att hen troligtvis inte äger så mycket i inredningsväg – inget glas och inget porslin som hen samlar på. Det gör det ju faktiskt väldigt tacksamt att ge gåvor till en student.

»Låt säsongens studentpresenter gå i en tidlös anda med stilsäkra klassiker som förgyller vardagen i många år framöver«, säger Residence inredningsredaktör Linnéa Ruiz Mutikainen.

Hur mycket pengar ska man lägga på en studentpresent?

Hur mycket ska man då spendera på presenten? Beroende på vilken relation du har med studenten så är allt mellan 200-2.000 kronor någon form av standard. Kom ihåg att omtanken är det viktigaste och inte priset.

Present till brudpar – hur ska man tänka?

En bröllopspresent till brudparet kan vara lite klurigare att spåna fram. Främst för att mottagaren inte är en person, utan två. Men också för att brudparet troligtvis redan äger en del grejer tillsammans. Det kan vara bra att fråga den närmsta kretsen kring specifika önskemål, eller försöka spana kring vilket porslin paret äger, om du nu vill satsa på just porslin som gåva. Annars är en bra idé att fundera kring parets gemensamma stil och försöka hitta en stand-alone pjäs eller detalj som skulle kunna passa in.

Annons

»Jag brukar alltid tejpa fast kvittot bakom lite täckande papp någonstans i gratulationskortet. Sedan skriver jag 'riv upp in case of emergency' vilket jag tycker är en rolig touch. På så sätt undviker man pinsamheten kring att eventuellt fråga efter kvitto och jag kan känna mig säker på att mottagaren verkligen får något som hen kommer att uppskatta«, säger Residence Ebba Dahlman.

Hur mycket pengar ska man lägga på en bröllopspresent?

Även här är tumregeln att relationen styr hur mycket presenten får kosta. Ju närmre vän du är till brudparet desto mer är det rimligare att ha i budget för att köpa bröllopspresent. Kutym brukar vara att ge minst 500 kronor per vuxen gäst, vilket motsvarar minst 1.000 kronor för det bjudna paret.

Vad utmärker en bra present?

En bra present, oavsett vilken typ av present och vilken typ av tillställning det rör sig om, har alltid mottagaren i åtanke. Det vill säga utgå från vem som ska få presenten och vad du tror att hen skulle gilla. Handlar det om en person med väldigt specifik smak och stil - då kanske det kan vara en idé att satsa på något klassiskt eller att höra sig för innan. Handlar det om en person som är mer lekfull - ja, då kan du satsa på något mer trendigt som du tror att hen skulle uppskatta.

Annons

En bra present blir såklart extra bra om den är personlig. Prislappen skulle kunna ligga på 0 kronor faktiskt, om du till exempel är duktig musiker och skriver ett stycke till brudparet eller studenten. Du kanske är en konstnär som vill ge studenten en tavla eller en skulptur av betydande motiv. Eller så är du en riktigt duktig fotograf som filmar och klipper ihop en video av vigseln och festen. Listan kan göras lång och kreativiteten har inga gränser.

Publicerat 31 maj 2021
Annons