5 vanliga inredningsmissar i hallen – och hur du löser dem

Hallen ger det första intrycket av ett hem. Trots det är det vanligt att rummet inte prioriteras, möjligtvis för att det kan kännas svårt att få till en inspirerande och praktisk kombination. Här är inredningsmissarna att undvika i hallen – och tipsen för att lösa dem.

Annons
Så inreder du med den våriga färgen lila
Så inreder du med den våriga färgen lila
0:52

Om det går att kombinera snygg inredning och funktionella lösningar? Så klart – särskilt i det som ofta är hemmets minsta (och mest bortglömda) rum, hallen. Det gäller dock att undvika missarna som kan dra ner intrycket och skapa frustration när man vistas i rummet.

Få ut alla kvadratmeter i hallen genom att optimera ytan. En fungerande förvaring är A och O för att sedan kunna fokusera på strösslet på toppen som gör hallen precis så härlig som man vill ha den.

Här följer fem vanliga inredningsmissar i hallen – och tipsen som löser dem:

Miss 1: Du anpassar inte efter hallen och dina behov

Anpassa hallens inredning efter dina behov
Anpassa hallinredningen efter dina behov och den yta du har. Foto: Johan Spinnell Styling: Hanna Rydman för Historiska Hem/mäklare: Katarina Ljung  

Hallen är sällan det rum vi ser mest fram emot att inreda och risken är då att vi väljer fel möbler och inredningsdetaljer. Om man inte anpassar möblerna efter hallens utformning och ens egna behov kommer hallen inte att nå sin fulla potential. Risken är även stor att irritation uppstår när det varken finns plats att röra sig på eller nog med förvaring.

Annons

Tips: När du inreder hallen är det viktigt att du utgår från dina behov och den yta du har att förfoga över. Välj möbler som passar eller satsa på måttanpassade och platsbyggda möbler för att utnyttja varje centimeter av hallen.

Fundera även noga på vilka behov just du har i din hall. Är det skor som är din last? Satsa på skoförvaring. Är ni många i familjen som hänger av sig? Då är fler krokar din väg att gå. Kombinera kläd- och skoförvaringen med hyllor och korgar för mindre saker.

Miss 2: Du rensar inte tillräckligt ofta

Rensa ofta för en stressfri hall
Ha endast säsongens ytterkläder och accessoarer framme i hallen. Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska Hem/mäklare: Adam Smith  

Ett vanligt problem i hallen är att den svämmar över av skor, kläder och andra saker som stör helhetsintrycket. Då skyller vi oftast på att vi saknar förvaring och kvadratmetrar, men sanningen är att det kan handla om att vi helt enkelt har för mycket saker i hallen på en och samma gång.

Annons

Tips: Se till att rensa minst en gång i halvåret, gärna en gång i kvartalet. Få är förunnade en hall där man kan ha både vinter- och sommarskor framme samtidigt, utan att det blir rörigt. Låt enbart säsongens skor och jackor hänga framme, medan resten får vila i förrådet.

Miss 3: Hallen har dålig belysning

Snygg hall med designlampa
Lys upp i hallen med både tak- och bordslampa! Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar  

Otillräcklig belysning är ett problem oavsett vilket rum i hemmet det handlar om, men särskilt påtagligt blir det i hallen där vi främst passerar och vill hitta det vi behöver snabbt. Dessutom har många en spegel i hallen och att spegla sig i mörkret är det knappast någon som vill.

Tips: Satsa på en taklampa eller spottar som lyser upp ordentligt i varje vrå och kombinera med en mindre bordslampa om du vill ha en inredningsdetalj eller ett mjukare ljus. Räcker inte taklampans ljus för hela hallen? Kombinera med mindre ljuskällor som lyser upp där det behövs mest, exempelvis vid spegeln.

Miss 4: Hallen saknar rumskänsla

Gör hallen personlig och till en del av hemmet med inredningsdetaljer
Personliga inredningsdetaljer bidrar till en hemtrevlig känsla redan i hallen. Foto: Kvänum  

Trots att fokus ligger på det praktiska i hallen, så är det fortfarande en del av hemmet. En vanlig miss är att all energi går till att hitta förvaringslösningar och att rumskänslan då glöms bort.

Annons

Tips: Den här missen är enkel att åtgärda. Det gäller bara att föra in lite mer personlighet i inredningen så att den inte blir för kal. Det kan handla om en tavla eller en personlig tapet som fångar ögat, en vas med kvistar eller varför inte en fin grönväxt som ger liv till inredningen.

Miss 5: Du utnyttjar inte takhöjden i hallen

Platsbyggt från golv till tak för att utnyttja varje centimeter av hallen.
Platsbyggt från golv till tak för att utnyttja varje centimeter av hallen. Foto: Kvänum  

Ett vanligt misstag när man inreder är att man främst inreder på sitt- och ögonhöjd. Men i hallen finns det massvis med yta att utnyttja för att få tillräckligt med förvaring och stil på en och samma gång.

Tips: Utnyttja takhöjden i hallen genom att låta förvaringen sträcka sig högre upp. Placera krokar på olika höjd för att passa både vuxna och barn och låt skorna förvaras på såväl golv som hylla.

Har du en liten hall? Strunta i det skrymmande sidobordet, men skippa inte i avställningsytan. Satsa på konsolhyllor istället eller låt toppen av skoskåpet bli ditt hallbord.

Läs mer:

9 vanliga inredningsmissar – som går att lösa på nolltid

8 smarta compact living-knep för den lilla hallen

7 vanliga inredningsmissar på balkongen

Publicerat 04 juli 2019
Annons