dofta gott i hemmet knep

7 smarta knep som får ditt hem att dofta gott

Bli av med lukt från sopor, matrester och rök. Här är sju smarta genvägar som gör att hela hemmet doftar fantastiskt.

Annons
Så rengör du kakelfogarna – effektivt och miljövänligt
Så rengör du kakelfogarna – effektivt och miljövänligt
1:08

Att mötas av goda dofter när du kliver in genom dörren ger ett trevligt välkomnande. Ibland kvittar det dock hur mycket du rengör och städar – somliga dofter håller sig kvar och är svåra att få bukt med.

Med hjälp av sju smarta husmorsknep kan du slippa lukt från både sopkärl, badrummet och den obehagliga doften i kylskåpet.

Knep för ett väldoftande hem

1. Eucalyptus i duschen

Eucalyptus
När eucalyptus-grenarna gjort sitt i vasen i vardagsrummet kan du hänga in dem i duschen.  

I badrummet kan det finnas specifika dofter som vi gärna döljer. Ett effektivt sätt är att knyta ihop en liten bukett med eucalyptus och hänga den i duschen.

Annons

Med hjälp av de varma ångorna från vattnet sprider sig doften i hela rummet. Den friska doften kan vara kvar i upp till en veckas tid.

2. Ättika i matlådor

Gamla unkna dofter från matrester fastnar lätt i matlådor av plast. Det mest effektiva sättet att få dem helt rena är att fylla matlådan med vatten och lite ättika. Diska och torka lådan torr och ställ den sedan i frysen över natten.

3. Bakpulver i sopkärlet

Doft av sopor. Kanske den lukt vi allra mest vill undvika i hemmet. Även om du slänger ut soppåsen varje dag kan sopkärlet bevara stanken.

Strö lite bakpulver eller bikarbonat i botten av soptunnan, innan du sätter i soppåsen. Detta neutraliserar doften. Byt ut pulvret några gånger i veckan.

4. Kaffe i frysen

Ibland bildas en speciell doft från frysen. Den kan både vara svår att lokalisera och få bort. Lösningen är kaffesump!

Du heller helt enkelt kaffesump direkt i lådan i frysen eller på en plåt som du ställer in. Låt stå över natten och voilà – frysdoften är borta!

5. Citron i kyl och badrum

citron
Den mångsidiga citronen renar luften i hemmets alla vrår.  

Citroner har både en stark, fräsch doft och rengörande egenskaper. Den går att använda till mycket!

Om du vill rengöra eller neutralisera lukt i kylskåpet kan du klämma ut lite citronsaft på en bomullspad och svepa den över kylskåpshyllorna.

Annons

Vill du ge badrummet en fräsch doft kan du skära en citron på mitten och lägga snittsidorna uppåt i en skål. Placera dem sedan antingen synligt eller göm dem uppe på badrumsskåpet.

6. Vinäger mot rökdoft

Ibland kan cigarettlukt sitta kvar i väggarna efter tidigare husägare. Att måla om kan givetvis hjälpa, men ibland behövs andra knep tas till.

Fyll en grund skål till tre fjärdedelar med vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger och ställ den i rummet. Inom ett dygn bör lukten ha renats.

7. ”Nybakat” på ett kick

Få dofter slår doften av nybakat. Men om du varken har tid eller ingredienser till att baka kan du ändå trolla fram doften.

Allt du behöver är två teskedar kanel. Strö det på en plåt och låt stå i ugnen i en halvtimme på 100 grader. Lämna luckan på glänt och låt doften av nybakat sprida sig i hela din bostad!

Källa: Readers Digest, Allas.se, Ekotipset, Illustrerad vetenskap

Publicerat 20 maj 2022
Annons