9 tips för att inreda med rotting

Rotting är ett av de trendigaste materialen att inreda med just nu. Inspireras av våra stylingtips och plocka in rottingtrenden i ditt hem, på ditt sätt.

Annons

Inredningstrender kommer och går och det gäller att hitta sina personliga favoriter för att inreda hållbart och tidlöst. Många trender kan dock bli en bestående del av hemmet så länge de tillämpas på ett sätt som passar för just ens egen stil och smak.

Ett av de mest eftertraktade och odödliga materialen är onekligen rotting. Det är ett tacksamt material att matcha med det man redan har eftersom det passar till flera inredningsstilar och går att styla på många sätt. En annan fördel med den rådande trenden är att den dessutom åldras snyggt, vilket bidrar till att du kan behålla möbler i många år och fynda fina exemplar second hand.

1. Addera personlighet med en soffa i rotting

Inred med trendig rotting – en rottingsoffa i vardagsrummet
Foto: Sika Design  

Rottingsoffan är ett snyggt val för den som vill få in trenden i mer än en liten detalj. Den bryter av i ett modernt hem och är en möbel som sätter personlig prägel på rummet. Soffor i rotting passar i den större hallen, vardagsrummet och varför inte även i köket? Styla den med mjuka kuddar i mängder för att göra den till en bekväm och mysig viloplats.

Annons

2. Mjuka upp med rotting i ett kalt rum

Trendig rotting i hallen
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg  

Rotting och andra liknande naturmaterial tillför en mer ombonad känsla och mjukar upp intrycket i ett rum. Därför är trendmaterialet ett snyggt val i rum som tenderar att upplevas kala.

Intrycket i hallen eller badrummet med stengolv och inredning med betoning på det praktiska kan lyftas ett snäpp med rottingdetaljer. Det kan vara en bänk, en korg eller någon annan mindre detalj som får bryta av för en hemtrevligare känsla.

Annons

3. Välj en sänggavel i rotting

Stilren sänggavel i rotting från Matri
Foto: Matri  

De flesta sänggavlar har den senaste tiden gått i sammet, bomull och linne, men det börjar allt oftare synas varianter i rotting.

Fördelen med gavlar i rotting är att de finns i många olika stilar – från mer snirkliga exemplar med vintagekänsla till strama, skandinaviska varianter. En sänggavel i rotting kan därmed bidra till såväl en bohemlyxig inredning som en minimalistiskt elegant stil.

4. Addera en statementfåtölj

Statementfåtölj i rotting – snyggt i det skandinaviska vardagsrummet
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel  

En fåtölj i rotting med stora kuddar i är ett snyggt och skönt inslag i inredningen som höjer mysfaktorn i ett rum.

Annons

Fördelen med en statementfåtölj är att den gärna får bryta av, vilket gör att den något mer bohemiska rottingfåtöljen passar för både den minimalistiska inredaren och för den som vill satsa fullt ut på den lyxbohemiska stilen.

5. Satsa på en serveringsvagn i rotting

Inred med rotting och en serveringsvagn i rotting
Foto: Sika Design  

Serveringsvagnen i rotting har en liknande effekt som statementfåtöljen, men är kanske inte lika frekvent som den senare.

Vagnen, eller varför inte ett mindre sidobord i rotting, är ett snyggt val för den som redan har statementfåtöljer och hellre adderar en liten dos vintagekänsla till köket eller matsalen.

Annons

6. Dela av rummet med en vikvägg i rotting

Granit lanserar en vikskärm i rotting våren 2019
Foto: Granit  

Rumsavdelare är både snygga och praktiska när man vill få flera rum i rummet. En variant i rotting bryter dessutom inte av allt för drastiskt, utan ger en mjuk helhetskänsla och släpper fortfarande igenom ljus samtidigt som den erbjuder avskildhet.

7. Satsa på klassiska rottingstolar

Rotting är ett snyggt inslag i köksstolarna - här Thonetstolen No 14
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel  

Rotting är ett populärt material i stolar och en klassiker som blivit en storfavorit är såklart Thonetstolen No 14. Sitsen i rotting är en detalj som står sig år efter år och som lätt går att förnya när den slitits ut.

Annons

Vill du hellre ha en mjuk sits? Satsa på en stol helt i rotting med en sittdyna till. Det ger en ombonad känsla vid matbordet.

8. Byt ut lampskärmen

Lampskärm i trendig rotting från Bloomingville
Foto: Bloomingville  

Lampskärmar är enkla att variera och att byta ut en lampskärm mot en annan kan ge stor effekt i inredningen. En skärm i rotting ger ljuset ett mönster och bidrar till en rustik känsla i hemmet.

Särskilt fin är rottinglampan under sommarhalvåret när man vill plocka in detaljer som ger känslan av ett sommarställe i hemmet.

Annons

9. Tillför till materialmixen

Trendig rotting passar bra med naturnära färger – här i form av soffbord i rotting
Foto: Sarah Ellison  

En mix av flera olika material ger en levande inredning i hemmet. Rotting är ett tidlöst, taktilt material att tillföra i inredningen som passar till allt från linne och bomull till detaljer i ljust trä, lergods och metall.

Särskilt snygg är rottingen stylad tillsammans med andra ljusa, naturnära kulörer, som även de är i ropet just nu.

Artikeln har redigerats för klarhet.

Läs mer:

Patina och rotting hemma hos stjärndesignern Nicolas Schuybroek

Se Granits nya rottingkollektion här 

Shopping: Här är sommarens snyggaste rottingmöbler

Annons