JULPYNTA MILJÖVÄNLIGT (OCH SNYGGT!) – 9 DIY-TIPS

Julpynta med miljön i åtanke i år. Det går att skapa många fina DIY-dekorationer med det du redan har hemma samt med naturens eget pynt. Här listar vi nio fina, miljövänliga pynt att inspireras av till julen.

Annons
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrender
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrender
1:38

Allt fler börjar bli medvetna om sin konsumtion och att det är något man måste dra ner på för miljöns och klimatets skull, men alltid känns det kanske inte helt enkelt. Julen förknippas ofta med konsumtion – vi köper julklappar, presentpapper, kort, dekorationer till både hem och gran samt mängder med mat. Trots det är julen en högtid då det finns mycket som går att göra på ett mer miljövänligt sätt.

Naturens detaljer är för många självklara inslag i hemmet, så varför inte sätta lite mer fokus på dem istället för att köpa nya dekorationer i plast? Genom att välja miljövänliga material från naturen, använda det du har och förnya second hand-köp kan du fira en jul som är lite snällare mot miljön.

Här följer nio fina DIY-projekt som du kan göra själv i jul:

1. DIY-GIRLANG MED HALM OCH GARN

Foto: Elsiemarley.com  

Halm är ett populärt material i juletid och går att variera på en mängd olika sätt. Här har den använts tillsammans med garn som gjorts till matchande pom poms på en girlang som går att hänga i granen eller valfritt rum i hemmet.

Annons

Tips! Om du inte gillar det naturfärgade stuket kan du alltid måla halmen i valfri kulör och kombinera med färgglada pom poms. Läs mer om hur du gör girlangen på bild här.

2. NATURNÄRA JULDUKNING

Foto: JulieBlanner.com  

Skippa konfetti och små stjärnor i plast och ta in naturen på julbordet. Dekorera med granris, några granatäpplen och vackra ljusstakar med miljövänliga ljus i.

Ett hett tips är att köpa ljusstakar second hand, de blir bara finare med åren och du kan hitta ljusstakar som ingen annan har. Ifall du ska köpa nya bör du tänka på att välja en design som du verkligen gillar och som står sig år efter år. Läs mer om dukningen på bild här.

Annons

3. DIY-JULLAMPA

Foto: Granit  

Skapa en stämningsfull lampa till hemmet i december, utan att behöva köpa nytt. Fyll en stor glasvas med bred botten med mossa och lägg i en ljusslinga. Addera andra dekorationer, exempelvis kottar eller kastanjer, efter eget smak och tycke.

4. DIY-PEPPARKAKSDEKORATIONER

Foto: Decorator’s Notebook  

Använd pepparkakorna från julbaket i dina dekorationer. En girlang med pepparkakor på är en god klassiker och de är även fina att använda som dekoration på julklapparna.

Annons

Tips! Dekorera namn på pepparkakorna med kristyr så slipper du kort på klapparna och får en stämningsfull och stilren paketinslagning. Läs mer om hur du gör pepparkaksdekorationerna på bild här.

5. CITRUSFRUKTER I GRANEN

Foto: A beautiful mess  

Addera ett nytt element till granen genom att hänga upp citrusfrukter i den. Skär upp apelsin och citron, ställ in dem i ugnen eller låt lufttorka innan du hänger upp med en bit tråd eller med en lämplig krok.

Läs mer om hur du gör dekorationen på bild här.

Annons

6. SKÅL MED JULFAVORITER

Foto: Annie Spratt/Unsplash  

Ibland behövs det inte mycket för att ge ett rum julstämning. En fin skål fylld med härliga detaljer eller en potpurri i högtidens anda kan räcka långt.

Fyll en skål med valnötter, kanelstänger och addera några kottar som du målar i vitt för en för en härlig julkänsla. Addera torkade skivor av äpple, apelsin, nejlikor, granris och nötter för att få in julens dofter i hemmet.

7. DIY-GIRLANG MED BJÄLLROR

Foto: The Merry Thought  

Skapa din egen girlang i vinter! Att skapa en egen girlang är både roligt och dessutom blir den unik. Fynda bjällror och andra fina dekorationer second hand innan du fäster dem på ett natursnöre och hänger upp på valfri plats i hemmet.

Annons

Extra fint blir det om du kombinerar din nya girlang med dina befintliga ljusslingor. Läs mer om girlangen på bild här.

8. DIY-JULKRANS MED HÄNGARE

Foto: Granit  

Gör din egen julkrans i år med några få tillbehör. Ifall du har en oanvänd galge i tunn metall kan du böja den till en stomme för kransen, annars kan du köpa en rund hängare som du klär om år efter år.

Klä din kransstomme med valfri grönska för en snygg, minimalistisk look. Vill du ha mer dekorationer i kransen? Fäst kvistar med bär, små bjällror och andra dekorationer du har hemma för att lyfta den ett snäpp.

Annons

9. DIY-SERVETTRING

Foto: Weranna’s  

Gör din egen servettring med natursnöre, granris och några kanelstänger. Förutom en snygg dukning kommer du även att få härliga dofter till bords redan innan maten serveras.

Mer DIY hittar du här:

Duka hållbart i jul – här är alla tips du behöver!

5 fina Ikeahacks och DIY-projekt i trendig rotting

Så rengör du marmorbänkskivan – tips och knep

Publicerat 17 november 2020
Annons