Sandra Britz, florist på Bell & Bonn i Stockholm, visar oss hur man binder blombukett som ett proffs.

DIY: Så gör du en vacker blombukett som floristen

Hur gör egentligen floristerna när de binder vackra blombuketter med massor av volym? Nu kan du själv lyckas lika bra med dina buketter, använd denna DIY-guide där Sandra Britz från Bell & Bonn delar med sig av sina bästa tips!

Annons
DIY: Så gör du en vacker bukett
DIY: Så gör du en vacker bukett
2:39

Vi träffar Sandra Britz, floristen på Bell & Bonn, i butiken i Örby, södra Stockholm. Butiken är full av rustika material, möbler och framförallt blommor. Sandra ska visa oss hur hon gör när hon binder blombuketter åt sig själv och åt sina kunder.

»När jag sätter ihop en bukett så brukar jag tänka på form, använda något som kanske är lite större, något som är lite mer skirt, något som kanske har lite mer längd och vippighet. Jag tycker också om att blanda in någon typ av svärta i en ljus bukett, eller något ljust i en mörk bukett, för att få ett litet ögonstick«, säger Sandra.

»Grönt material gillar jag väldigt mycket. Att blanda olika typer av grönt är något som blir väldigt fint. Ta något som fladdrar, något som är lite skirt och kanske även olika typer av gräs.«

Annons

Vill du se mer av Sandras vackra kreationer? Kika in på Bell & Bonns Instagram för daglig inspiration.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Floristens bästa tips

Så vad ska man egentligen tänka på när man själv tar sig an uppgiften att binda den där mytomspunna freedagsbuketten? »Det man ska tänka på är att försöka få bort alla blad, så att man får så rena stjälkar som möjligt. De är lättare att hantera och trivs även bättre i vasen sen«, säger Sandra.

Hon fortsätter.

»Lägg stjälkarna i en spiral, då skyddar man dem från att bli mosade när du binder buketten.« Sandra vill också understryka en annan viktigt grej. »Använd absolut inte en sax när du snittar, utan något vasst som kan skära av stjälkarna.«

Det här behöver du:

  • Sekatör
  • Kniv
  • Snöre
  • Blommor efter tycke och smak
Sekatör, kniv, snöre och blommor.
Alla verktyg och material som du behöver för att binda en blombukett som ett proffs. Sekatör, kniv, snöre och blommor.  
Annons

Binda blombukett – steg för steg:

1. Sandra börjar med en stor blomma som är stabil och som hon kan använda som bas i buketten. Sedan adderar hon skira blommor till den.

Börja buketten med en stabil blomma.
Sandra börjar sin bukett med en stabil pion med tjock stjälk,  

2. Lägg stjälkarna i kors. Då får du större volym i buketten, du kan bättre styra var du vill ha dina stjälkar och hur slutresultatet ska se ut.

3. Sandra brukar varva det hon känner för i stunden när hon gör buketten. Det blir ofta en blandning av grönt och skirt. Det man ska komma ihåg är att det alltid går att ångra sig!

4. Jobba med olika nivåer och känn in buketten. Vilka blommor som gör sig bättre lite längre ned i basen och vilka blommor som ska sticka upp och vara vippiga.

Annons

5. Fortsätt arbeta in grönt, blommigt, svärta och skirt allt eftersom. Viktigt är att komma ihåg att stjälkarna hela tiden ska vara korsade. Tänk också på att blommor som kommer att slå ut lite i vasen inte ska stå för kompakt. Placera dem så att de kan addera volym till buketten på ett vackert sätt.

Korsa blommorna i en spiral när du binder en blombukett.
Korsa blommorna i en spiral när du binder en blombukett. Då kan du enkelt jobba med olika nivåer och styra buketten så som du vill ha den.  

6. Tryck ihop stjälkarna och stuva runt buketten, stjälkarna klarar av det. Beskåda din bukett och fundera på om den saknar något. Därefter kan du addera ytterligare blommor och blad till fånget och styra hur du vill att allt ska ligga.

Det är viktigt att stjälkarna är rena.
Det är viktigt att stjälkarna är rena under din hand, eftersom denna del kommer att stå under vatten i vasen.  

7. Sandra tycker om att jobba med udda tal och använder ofta tre, en eller fem stycken av vardera blomma eller växt i sina buketter. Hon säger att om man arbetar för symmetriskt med exempelvis två av varje så dras blicken till dem som två ögon. Använder du udda antal så får du bättre harmoni och lugn i buketten. Du kan också skapa liv i buketten genom att låta de blommor som är av samma sort synas på olika nivåer.

Annons

8. Där du håller stjälkarna är det viktigt att det är rent från material som blad och liknande, eftersom att det är här buketten kommer att stå under vatten,

9. När du känner dig klar tar du en bit band och knyter där du har handen hållandes runt buketten. Sandra använder ett jutesnöre som ger buketten en rustik känsla. Dra bandet två varv runt stjälkarna samtidigt som du släpper lite. Fäst sedan bandet med en knut. Lägg buketten ned för att skära bort bandet som blir över.

Snitta blommor med kniv.
Det sista du gör innan du sätter blommorna i vatten är att snitta stjälkarna. Använde absolut inte en sax, använd en vass kniv.  

10. Håll upp buketten och hitta stjälkarnas lägsta nivå. Där snittar du.

Snitta blommor med kniv.
Snitta där stjälkarnas lägsta nivå är.  
Annons

11. Placera buketten i en vas och njut av den (eller ge bort den till någon du tycker om)!

Blombukett i rustik vas.
Den färdiga blombuketten i en rustik vas. Så vacker och somrig.  
Publicerat 15 juni 2021
Annons