Emma Olbers Nationalmuseumets Gamla Biblioteket

Emma Olbers blåser liv i Nationalmuseums bibliotek

Designern har hämtat inspiration från bibliotekets gamla läsesalar, svenska material och ett gott hantverk. 99 år efter att det ursprungliga biblioteket invigdes öppnar det på nytt för allmänheten, för första gången sedan 1984, när Nationalmuseum slår upp dörrarna den 13 oktober.

Annons

Det har gått fem långa år sedan Nationalmuseum nere vid Blasieholmskajen i Stockholm stängde för en omfattande renovering. Muséet var ett av de första av sitt slag i Europa när beslutet om byggnation togs 1792, och så småningom invigdes 1866. Sedan dess har Nationalmuseum i Stockholm förvärvat sig ett renommerat rykte världen över.

Sedan 2013 har man alltså flyttat, renoverat och byggt om stora delar av muséet, för att hösten 2018 kunna göra plats för dubbelt så många besökare och tre gånger så mycket konst på ännu större ytor än tidigare. En av de helt nya ytorna som öppnar för allmänheten är Gamla biblioteket som 1984 förpassades till att agera arkiv och stängde således för allmänheten.

Konst tillgänglig för alla

I början av 1900-talet hette muséets överintendent Richard Bergh och han var med och invigde Gamla biblioteket 1919. Överintendent Bergh hade en stark önskan om att konst skulle vara tillgänglig för alla. När Nationalmuseum öppnar igen den 13 oktober nästa hundra år efter att biblioteket invigdes har designern Emma Olbers fått uppdraget att gestalta inredningen.

Emma Olbers Nationalmuseum Gamla Biblioteket
Emma Olbers i det nyinredda Gamla Biblioteket på Nationalmuseum. Foto: Press  

– Det är en stor ära att få komplettera en 100-årig inredning i ett offentligt rum. Att sen få rita möbler som förhoppningsvis står där i 100 år när kanske någon annan tar vid ger perspektiv. Jag hoppas kunna visa långsiktigheten i en välgenomtänkt inredning, där en 100 år gammal bokhylla möter en samtida fåtölj, säger Emma Olbers.

Annons

Miljöpåverkan i fokus

För Emma Olbers har miljöaspekten alltid varit viktig; i hennes utställning ”Where does it come from where does it go” från 2012 fick Olbers stöd av Svenska Miljöinstitutet att rangordna materialen hon arbetade med utefter hur mycket koldioxid de gör av med. Man fann att gruppen barr- och lövträd gjorde av med minst koldioxid.

– Om vi ska nå klimatmålet med max två graders temperaturökning måste vi alla hjälpa till. Jag ser detta som ett ypperligt tillfälle att visa på hur vi kan välja rätt när vi köper möbler. Möbler kanske inte är den största miljöboven men väljer vi rätt material, möbler som håller länge, slits snyggt, går att renovera och sen när det är dags är enkla att återvinna. Då har vi gjort ett bra jobb, menar Emma.

Gröna läslampor och svenskt hantverk som inspiration

I hennes vision har det ingått att skapa ett rum där besökarna får en chans att vila, reflektera, och uppnå en viss harmoni.

Annons

 – Allt går i vad jag skulle kalla för biblioteksgrönt, alltså den gröna färg som man så ofta hittar på lampornas glas i läsesalar på många bibliotek, menar Emma Olbers.

FRONT har gjort en grupp lampor inspirerade från biblioteksmiljöer och Monica Förster en stol med kärlek för hantverket. Emma Olbers själv har också tagit fram fyra nya möbler — tre är samarbeten med nuvarande producenter och den fjärde ett specialritat bord för just den här platsen.

– Inredningen på Nationalmuseum speglar nog ganska mycket hur jag är som designer. Jag vill göra ärliga och samtida produkter som håller i generationer med stort fokus på hållbarhet. Gamla biblioteket är ett otroligt vackert rum samtidigt som det är lite rörigt. Inspirationen har kommit från bibliotekets gamla läsesalar, svenska material och ett gott hantverk, berättar Emma.

Läs mer:

TypeO lanserar projektet ”Lågdager” – inreder hotell med skånsk design

Ellos Home samarbetar med Artklart – gör kollektion av återvunnet trä

Titta in när Artilleriet inreder Göteborgs konserthus

Publicerat 24 augusti 2018
Annons