Fixa den perfekta tavelväggen – Hanna Wessmans 4 bästa tips

Den trendiga tavelväggen fortsätter att vara omåttligt populär. Här är inredaren Hanna Wessmans bästa råd för att göra den så snygg som möjligt.

Annons
8 stylingtrender på Hemnet i höst
8 stylingtrender på Hemnet i höst
1:25

En tavelvägg kan göras på många olika sätt, men det är inte alltid helt lätt att få till den som man vill. Vi pratade med inredningsprofilen Hanna Wessman om hennes tankar kring tavelväggar, vad du bör se upp med och hur du gör för att få det riktigt snyggt.

– Jag gör tavelväggar ofta, och jag kan tycka att det är väldigt effektfullt när man får till det. Men det gäller ju att man lägger ner lite jobb på det och inte bara att man spikar upp lite hej vilt, kanske i exakt samma format. Det finns många fällor att gå i, säger hon.

Här är Hanna Wessmans fyra bästa råd.

1. Blanda motiv och storlek

– Man tänker ”vi vill ha en tavelvägg”, och så går man och köper ett gäng ramar och sätter in massa bilder på barnen, och så ska man få en effekt där. Men det får man inte. Då är det bättre att välja en bild på varje unge och sätta på rad, om du ska ha exakt samma mått. Annars måste det vara en mix på verkens storlek.

Annons

2. Pussla på golvet

– Att få till en bra tavelvägg kräver ju en ganska lång planering för att få alla tavlor att passa ihop. Jag har aldrig mött någon, som inte jobbar med inredning, som säger att det är enkelt. Men när man får till det så är det ju jättehärligt, säger Hanna Wessman.

– Jag brukar lägga upp allt på golvet först och pussla. Då kan du mäta upp ungefär hur stor väggen är, och så lägger du upp allting och börjar tänka lite och pussla ihop något som känns bra. Sen brukar jag börja uppe i något hörn och jobba mig neråt.

För mer inspiration spana in dessa sju tavelväggar som är riktigt välkomponerade.

3. Blanda typ av verk

– Blanda gärna måleri med foto så att det inte bara blir det ena. Försök få en naturlig mix på ramningen, det kan höja det hela. Om något till exempel är boxat eller har något annat utsnitt än det förväntade.

4. Begränsa antalet ramfärger

– För mig blir det lite hysteriskt när det är guldramar blandat med hej och hå. Man kan hålla sig till ett par, kanske tre färger, säger hon.

– Men allt jag säger är bara riktlinjer. Allting funkar med allting, när någon med fingertoppskänsla gör det.

Startbild: Foto: Pia Ulin Styling: Lotta Agaton för Residence nr 10/2014 / Foto: Alice Johnsson för Wallstuff

Annons