Lyckas med tavelväggen

Så lyckas du med tavelväggen – 5 smarta knep

En genomtänkt tavelvägg kan förändra känslan i ett helt rum. Men hur gör man för att det ska bli snyggt, stilrent och harmoniskt? Här är fem smarta knep och massor av inspiration!

Annons
7 tavelväggar att inspireras av
7 tavelväggar att inspireras av
0:59

Överallt ser vi just nu väggar som pryds av tavlor i olika färger och kombinationer. Vi kan konstatera, tavelväggen är tillbaka och den är här för att stanna. De beige:a tonerna finns kvar, men allt mer pastell letar sig in i hemmen. Särskilt i form av konst och tavlor.

Om du är sugen på en förändring i din bostad kan vi verkligen rekommendera att kombinera en genomtänkt vägg av tavlor. Men hur går man tillväga? Vilken höjd ska tavlorna hänga i? Och hur vet man vilka tavlor som passar ihop?

Annons

Vi har tagit fram en guide med härlig inspiration, knep och råd för att lyckas och avslutar med några färdiga kombinationer som du kan kopiera rakt av!

5 tips för att lyckas med tavelväggen

1. Lägg fokus på 145 centimeters-tavlan

För att hänga en tavla i optimal höjd ska du mäta 145 centimeter från marken till mitten av tavlan, bland annat enligt författaren till boken How to hang a picture. Det är måttet som används på de flesta museum och gallerier. Utgå från denna höjd och bygga din tavelvägg runt din favorittavla, som hänger på den magiska 145 centimeters-nivån i precis rätt ögonhöjd.

Tavlor på 145 centimeters höjd
Fokusera på att sätta din favorittavla i perfekt ögonhöjd och bygg tavelväggen utefter den.  

2. Lägg ut tavlorna på golvet

Det är svårt att se tavelväggen framför sig på väggen, innan den är klar. Lösningen är att lägga ut alla ramar och tavlor på golvet, precis i det mönster du vill ha dem. När du är nöjd kan du antingen fota din konstellation eller taktiskt sätta upp en tavla i taget från din golv-installation. Att ha 5-10 centimeters mellanrum mellan tavlorna är en bra måttstock för att skapa harmoni.

Annons
Det är så mycket enklare att få en helhetsbild om du först placerar ut tavlorna på golvet framför dig.  

3. Våga kombinera olika ramar

Trä, svart, vit eller kanske röd. Att välja olika färger och material på ramarna skapar spännande kontraster i tavelväggen. En mörk och svart ram passar oftast bättre till en svartvit bild. Om du väljer ett färggrant motiv kan du få det att poppa ännu mer genom att plocka upp någon av färgerna i ramen.

Tavelvägg med olika ramar
Olika ramar får olika motiv att sticka ut och skapar spänning och liv på väggen.  

4. …men bestäm dig för en stil

Om du vill få en harmonisk och enhetlig tavelvägg gäller det att bestämma vilken stil du är ute efter. Särskilt om du följer tipset ovan med att kombinera olika ramar. Vill du ha beiga, lugna toner, en färgstark palett, svartvitt eller ett enhetligt tema genom alla tavlor (som tavelväggen nedan, från Postery)? Gör ett aktivt val och håll dig till det.

Annons
Tavelvägg i enhetlig stil
Bestäm dig för en stil som du tycker om och gå all in för den.  

5. Blanda in mer än bara tavlor

Ja, det heter tavelvägg. Men låt inte det hindra dig från att sätta upp alla dina favoritprylar tillsammans med tavlorna! Mixa in en klocka, en ljushållare, en vägghängd vas, korgar, en fin tallrik eller kanske en liten hylla. På så vis blir väggen både personlig och mer levande.

Olika prylar i tavelväggen
Kombinera dina favoritsaker tillsammans med tavlorna.  

Bonustips: För den djärva!

Om inte mätning och förberedelse är din melodi kan du självklart leka fram din tavelvägg på fri hand. Börja i ett hörn av väggen och spika upp den första tavlan. Fortsätt att gå på känsla och spika upp tavla efter tavla för att få en levande och personlig vägg!

Annons

3 förslag på tavelväggar

Upphängning och storlek på tavlorna går att kombinera i diverse konstellationer i all oändlighet. Här är tre smarta förslag från Desenio, för en liten, mellanstor eller stor vägg.

Liten tavelvägg

Förslag på en liten tavelvägg
 

Genom att sätta tavlorna på det här viset får du en stilren och enkel tavelkombination med ett totalt mått på 78 x 67 cm, med 7 cm i mellanrum.

Mellanstor tavelvägg

Mellanstor tavelvägg förslag
 

Om du vill ha lite mer liv i tavelväggen är detta en fin kombination. De små 13x18-ramarna är perfekta för egentagna foton som gör tavelväggen mer personlig. Om du sätter ramarna med sju centimeters mellanrum får du en total yta på 100 x 79 cm.

Annons

Stor tavelvägg

Förslag på stor tavelvägg upphängning
 

Om du har en stor vägg i hemmet och vill sätta dina tavlor i fokus är denna stora tavelvägg fantastisk. Om du hänger tavlorna med sju centimeters mellanrum täcker denna tavelvägg 204 x 147 centimeter.

Annons