Här är vinnarna av Residence Stora Formpris 2017

Under tisdagen den 21 november hyllades årets främsta kreatörer, arkitekter och designer när Residence Stora Formpris 2017 delades ut på anrika Nalen i Stockholm.

Annons

Priset, som instiftades 2005, delas i år ut i tolv kategorier, däribland Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt, Årets nykomling och Årets lansering. Residence delar även ut Årets Lauritz Icon Award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com med syfte att hylla långsiktighet i designbranschen. Nytt för i år är priset Scandinavian Award of the Year samt att det i fem av kategorierna nominerats tre möjliga vinnare.

Utmärkelsen Årets designer går i år till Massproductions chefsdesigner Chris Martin, för sin eleganta fingertoppskänsla. Utmärkelsen årets inredare går till Louise Liljencrantz och årets producent blir möbelföretaget Dux – som med en fot i sin anrika historia även lyckats ta varumärket vidare in i samtid och framtid med nya samarbeten.

”Det betyder otroligt mycket för oss att kunna dela ut Residence Stora Formpris varje år. Vi ser utmärkelsen som en hyllning till det bästa inom svensk design och arkitektur och en summering av det gångna året. Det är viktigt att hylla och lyfta all talang som finns i Sverige”, säger Hanna Nova Beatrice, chefredaktör på Residence.

Annons

Årets designer: Chris Martin

 

”Årets designer lämnade engelsk cosy för att blomma ut i skandinavisk möbelmiljö. Som designer för Massproductions skapar han moderniserad modernism, skräddat till smart och förståndig nu-form. Årets mest sedda, plåtade och sålda möbler, funktionellt, elegant och finurligt.”

Årets arkitekt: Skälsö Arkitekter

 

”Med fantasi och linsågar har årets arkitekt skurit upp dystra betongrum och bebyggt ödsliga värn till en ny klass av svenska sommarhem. Det är lika kaxigt som varsamt och sätter gotländska Bungenäs på kartan över arkitektoniskt återbruk och nybyggen i världsklass.”

Annons

Årets Lauritz Icon Award: Möbelserien Bow av Lisa Hilland

 

Möbelserien Bow av Lisa Hilland, Producent Gemla Fabriker:

”Visionär, vacker och skulptural. Med en säregen karaktär och närhet i materialen symboliserar denna lilla möbelfamilj ett långsiktigt tänkande i designbranschen.”

Årets inredare: Louise Liljencrantz

 

»Årets inredare skapar säregen elegans med en personlig blandning av dåtid, samtid och framtid – alltid med tydlig fokus på högsta kvalitet och långsiktighet i privata hem och offentliga miljöer.

Annons

Årets hantverk: Kfk Snickeri

 

”Årets hantverk är svensk finsnickarkonst på absolut toppnivå. I en tid där vi söker det unika, autentiska och hållbara möblerar årets pristagare både privata och publika rum.”

Årets producent: DUX för sitt samarbete med Claesson Koivisto Rune

 

”Det är svårt att ta vara på sin historia och samtidigt blicka framåt. Med nya samarbeten har det anrika möbelföretaget nått en ny nivå med internationellt sväng. Bekvämlighet, skarpa linjer, lyx och vackra referenser till företagets historia i årets snyggaste uppdatering. ”

Annons

Årets accessoar: Spegeln Mirror 124 ° av Daniel Rybakken, Producent Artek

 

Välkommen till spegellandet! Årets accessoar är en drömbok på väggen som leker med ljus och förvandlar rummet till en värld av oväntade vinklar och dagrar.

Årets nykomling: Möbelserien Arrow av Erik Järkil för Austere, Producent Tre sekel

 

”En pil visar vägen framåt. I hans möbelserie är pilformen grund till möbler med ett självsäkert grafiskt uttryck, starkt, ändå smidigt, som om pilens hastighet fångats i formen. Det är tydlig form och hantverk av högsta nivå.

Annons

Årets belysning: Armaturen W171 Alma av Tham & Videgård, Producent Wästberg

 

”Liksom en kastad sten gör ringar i vattnet sprider denna lampa sitt ljus. En elegant sinusvågig skiva som redan känns som en klassiker.”

Årets möbel: Soffan Bleck av TAF Arkitekter, Producent Gärsnäs

 

”Tavelramar bär upp och ramar in. Årets möbel är inspirerad av spännramens tydliga konstruktion. Med både fram- och baksida gestaltade med en aura av finurlig snickarkonst kan vi ställa soffan på ett friare sätt.”

Annons

Årets lansering: Arket

 

”Är man stor måste man vara snäll och klok – och snygg. Att demokratisera kvalitetstänkande med fokus på designhöjd, tidlöst, hållbart och enkelt leder till årets förväntning och årets mest förståndiga elegans. Låt ambitionerna växa och visa vägen framåt. ”

Årets Scandinavian Award: Frama

 

Årets Scandinavian Award går till en producent som placerar den nya enkelheten mitt i samtiden, vågar gå sin egen väg och utmana den traditionella producentrollen.”

Årets vinnare utsågs av en jury som i år bestod av Residence redaktion och inredaren Lotta Agaton. Vinnarna i de nominerade kategorierna utses av juryn tillsammans med en läsaromröstning, på residencemagazine.se. Utmärkelserna delades ut under en galamiddag för den samlade branschen i Stora Salongen på Nalen i Stockholm.

Läs också:

De vann Residence Stora Formpris 2016

Rösta på de nominerade till Residence Stora Formpris 2017

Se mingelbilderna från Residence event inför Stora Formpriset

Publicerat 22 november 2017
Annons