Monica Förster foto Per Ranung

Residence Stora Formpris, Årets designer 2020:
Monica Förster

Juryns motivering: «För formstarka insatser under ett ovanligt år, både på den internationella arenan men även lokalt. Med linjerna i stolen Suit för Artifort och bordet Tucano för Zanotta skapas designpoesi.«

Annons
Monica Förster, årets designer, Residence Stora Formpris
Monica Förster, årets designer, Residence Stora Formpris
1:58

För Årets designer var 2020 enormt produktivt, med andra ord nästan lika produktivt som vanligt. Monica Förster och hennes studio har stått bakom designen av aperitivobaren Positano på NK och utställningen Hyper Human på Tekniska museet, lanserat produkter för bland andra Modus, Jørgensen, Artifort och Zanotta, skapat en interaktiv installation för konstkollektivet Misschiefs och utvecklat en ny kollektion för Zanat där hon också är kreativ chef.

På andra sätt var året naturligtvis allt annat än vanligt. För Monica, som en av ett fåtal svenska formgivare som arbetar med gräddan av de italienska designproducenterna, blev coronapandemins grymma framfart i norra Italien mycket kännbar även professionellt.

I våras var precis allt inställt

”Året började bra med releasen av Positano på NK. Men bara några dagar efter möbelmässan brakade allt loss. Våra vårar brukar vara som att springa framför ett skenande tåg, men i våras var precis allt inställt. Alla releaser, alla mässor, allt”, berättar hon.

Inredning på restaurangen Positano av Monica Förster
På NK öppnade restaurangen Positano med inredning av Monica Förster under februari 2020.  

Följden blev att studion fick ägna första halvan av året till att göra om saker som redan var klara, lägga om planer, skjuta fram projekt och skapa digitala lanseringar.

Annons

”Det var varit tufft. Vi är en liten studio och det kräver ganska stora resurser för att göra bra digitalt material. Men det har gått, produkterna har kommit ut. Jag har resonerat som att man får försöka ställa om, tro på det man gör, se framåt och supporta sådant man tror på, som utställningen med Misschiefs.”

Pandemin som kreativ avstamp

Men Monica Förster har också lyckats använda pandemin som kreativ avstamp. Sedan åtta år är hon Creative Director för snickeriföretaget Zanat i Bosnien och Hercegovina, som varit helt nedstängt under stora delar av året. Utifrån de förutsättningarna hon tillsammans med företaget utvecklat kollektionen Lockdown Dialogues Project, en samling mycket vackra accessorarer och småmöbler formgivna av bland andra Ludovica + Roberto Palomba, Jean Marie Massaud, Ilse Crawford och Monica själv.

Kollektionen Zanats Lockdown Dialogues
Zanats Lockdown Dialogues- kollektion fokuserade på minder objekt som kunde produceras hemifrån.  

”Vi tog fram en ny strategi för hur företaget skulle förhålla sig till pandemin och vad man skulle kunna göra i förhållande till deras produktion. De har arbetat i treskift på grund av karantänreglerna. Så vi tog fram en kollektion av mindre objekt som kan skickas i platta paket och som delvis kan produceras hemifrån”, berättar Monica.

Stolen Suit av Monica Förster
Stolen Suit av Monica Förster för italienska Artiforte skulle lanserats under Milanomässan men kom under juni månad. Den har en spännande form och fungerar till matbord, möte eller konferenssammanhang. Kan fungera som skrivbordsstol under höstens hemmakontor! Foto: Inga Powilleit  

Vad ser hon som höjdpunkterna under det turbulenta 2020?

”Det är väldigt roligt med vårt samarbete med Zanat, det utvecklas och växer organiskt. Jag tycker att vi är ett fint team med produktutvecklig och ägare. Jag tycker också mycket om stolen vi gjorde för Artifort. De har produktutvecklat den på ett väldigt fint sätt, balanserat ryggstödet på två små punkter. Även skrivbordet för Zanotta där det skapas någon sorts magi. Man måste nästan titta under bordet för att förstå hur det är gjort och det har väldigt fina detaljer. Det blir jag glad av.”

Annons
Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46

Läs mer:

Residence Stora Formpris 2020: Årets konsthantverk Daniel Wester

2020 – vart tog du vägen? Fyra designprofiler om livet under coronaåret

21 vackra designklassiker att fynda på rean

Publicerat 08 januari 2021
Annons