Årets möbel Residence 2020

Årets möbel är ett tecken i tiden: En mjuk dyna nonchalant slängd över ett metallstativ, ett lyxigt täcke som vill hasa ner, en dåsande dandy bekvämt tillbakalutad i sin favoritfåtölj. I en tid som mer än någonsin intresserar sig för berättelser är fåtöljen Puffy Lounge Chair, designad av brittiska formgivaren, stylisten och redaktören Faye Toogood för nytänkande producenten Hem, ett givet val.

Puffy för Hem

Vem gömmer sig bakom årets möbel?

Stålunderredet är inspirerat av möbeldesignen på den tyska Bauhausskolan. Den mjuka dynan med sina långa tuber för tankarna till 1970-talets organiska formspråk. Både det hårda och det mjuka får ta plats i en redovisande design som lyfter fram samspelet mellan dem.

Faye Toogood är en konstnär

”Faye Toogood är en konstnär på många sätt, en av de mest unika rösterna i vår nisch. Puffy Lounge Chair med sina många referenser är typisk för hennes projekt. Hon gör enormt mycket research men lyckas ändå alltid skapa någonting helt eget”, säger Petrus Palmér som startade Hem 2015.

Puffy för Hem

Puffy Lounge Chair.

Petrus och Faye Toogood började prata om att göra någonting gemensamt för ett par år sedan. De träffades första gången när de båda satt i juryn till en designtävling, passande nog i arkitekten Robert Mallet-Stevens modernistiska mästerverk Villa Noailles utanför Hyères. Kort därefter skickade hon en skiss på en synbart enkel konstruktion:

Ett metallunderrede med ett bärande tyg spänt över metallen och en dyna lagd över det bärande tyget. Men detaljerna gav helheten ett fantasieggande uttryck som landade klockrent i 2020-talet.

Petrus Palmér, grundare Hem

Petrus Palmér, grundare Hem.

Faye Toogood

Faye TooGood i Puffy Lounge chair.

”Puffy Lounge Chair har fått stark resonans med den tid vi lever i nu, när många vill ha någon slags trygghet samtidigt som vi intresserar oss för 1970-talet och det lite dekadenta", säger Petrus.

Och uppföljarna är på väg. Till våren kommer en ottoman till fåtöljen och lite närmare sommaren en stol. Vi gnuggar händerna.

Läs mer:

Residence Stora Formpris 2020: Årets accessoar till Cappelen Dimyr

Grand Designs avsnitt fem i spektakulärt hus på Lidingö

En resa till Bauhaus i Dessau

Sju inredningstrender inför 2021
Slå på ljud