Cappelen Dimyr Mike Karlsson Lundgren

Residence Stora Formpris 2020: Årets accessoar tilL Cappelen Dimyr

Juryns motivering: »Nykomlingen Cappelen Dimyr visar att en matta kan vara lika het som vilket designföremål som helst. En lyxig, nedtonat skandinavisk tolkning av bohemiska och etniska influenser är precis vad vi vill ha just nu.«

Annons

Årets accessoar har bara funnits på marknaden i lite drygt ett år. Men sedan lanseringen i november 2019 har Cappelen Dimyr visat att en matta kan vara lika het som vilket designföremål som helst. Allra hetast rent av. En lyxig och samtidigt skandinaviskt nedtonat tolkning av bohemiska och etniska influenser med en hint av 1970-tal visade sig vara precis vad vi vill ha just nu.

Cappelen Dimyr
Gänget bakom Cappenlen Dimyr: Kristoffer Hernemyr, Ellen Dixdotter, Jacob Cappelen Holst, Maja Dixdotter.  

”Vi kände direkt när vi började få prover att det här kommer att bli riktigt bra. Men det blev ändå över förväntan,” säger designern Maja Dixdotter som startade Cappelen Dimyr tillsammans med sin syster Ellen Dixdotter, hennes make Jakob Cappelen Holst som är inredningsarkitekt och hans barndomskompis Kristoffer Hernemyr, entreprenör.

Annons

Mattorna är hantverksmässigt tillverkade i Indien. Cappelen Dimyr använder enbart oblekta garner, vilket innebär att kollektionens palett bygger på ullens och de andra materialens naturliga färger.

Linne och hampa

Mattan No 2
Mattan No 2 Cappelen Dimyr  

”Vi tittar även på linne, hampa och andra typer av naturmaterial. Hur kan vi låta deras karaktärer mötas för att bli mer samtida? Vi jobbar mycket med att skapa mönster av strukturer istället för färger, till exempel genom att klippa luggen i olika längder. Det ger mycket karaktär men samtidigt också ett lugn”.

Hemma hos Dixdotter, Cappelen Dimyrmatta
En mattprototyp från Cappelen dimyr på väggen hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst. Foto: Mike Karlsson Lundgren  

Cappelen Dimyr föddes ur en gemensam idé om att det var någonting som saknades i mattsegmentet på marknaden. När grundarna genom en vän, som varit i mattbranschen länge, introducerades för skickliga hantverkare i Indien blev idéen verklighet.

Annons
Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46

”Det var lyxigt eftersom det kan vara svårt att säkerställa kvaliteten i tillverkningen. Det första vi gjorde var att resa till Indien för att träffa hantverkarna, se hur de jobbar, titta på materialen och höra om vi ser saker på samma sätt. Det har varit ett relationsbyggande som lagt grunden för att vi kunnat gå ut så starkt”, berättar Maja.

Och vilken rivstart det blev. Vi lyfter på hatten.

Läs mer:

Residence Stora Formpris Årets miljöprofil: Marie-Louise Hellgren

Hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst i Köpenhamn

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Publicerat 07 januari 2021
Annons