Villa Kristina Gert Wingårdh Grand designs

Gert WIngårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Beställarna i Grand Designs-avsnitt 6 satsar på ett hus som borrar sig ner i urberget utanför Torslanda. Mark Isitt ger oss en sneakpeak.

Annons
Grand designs kommer till Sverige
Grand designs kommer till Sverige
0:29

Programmet Grand designs Sverige, TV 4:s satsning på arkitektur med arkitekturkritikern Mark Isitt som programledare har blivit en stor succé. Vi pratar med Mark Isitt inför avsnitt nummer sex som går på måndagen den 21december.

Berätta! Vad är det för hus?

–Det är ett atriumhus. Vilket kanske inte låter så kul, det klingar ju villatristess och Svenska hjärtan så det förslår. Svart och slutet är det också, absolut noll insyn. Om du inte kommer med båt, från Vinga fyr eller Göteborgs inlopp, för åt det hållet är huset helt öppet, från golv till tak, vägg till vägg, i två plan. Det ligger i Torslanda, i södra Bohuslän.

Torslandas dyraste hus

Grand designs Torslanda
Atriumhuset i Torslanda borrar ner sig i en klippskreva och bjuder på en hisnande utsikt.  

Några speciella utmaningar med det?

– Alltså, var ska jag börja…? Tomten är ett urberg, granit genomskuren av en spricka med sly, med ett stup ner till vattnet. Hur får man hyfs på det? Genom att spränga. Atombombsspränga! Arkitekt Gert Wingårdh ville dessutom få ner huset så mycket som möjligt, låta det borra sig ner i skrevan, få det att bli ett med horisontlinjen… Så det blev några lass med stenar. Sedan var det vädret. Förra vintern stormade och regnade det mest hela tiden ute på västkusten. Hela bygget stannade upp. Och Fredrik och Sofie, som är landkrabbor från Östgötaslätten, de blev förstås lätt förskräckta, ”Är det alltid så här på västkusten?” Det tyckte jag var lite sött, jag som är uppvuxen på Marstrand. Man vänjer sig. Och slutligen, ljuset. Om man nu har grannar på tre sidor och inte vill ha någon insyn alls, inte vill ha ett enda fönster annat än åt havet, hur gör man då för att huset inte ska kännas mörkt och kyffigt? Det är där atriet kommer in. Det gör underverk – att röra sig genom det färdiga huset var som att skrida genom ett prisma.

Gert Wingårdhs Villa Kristina en förebild

Villa Kristina, Gert WIngårdh
Ett av Wingårdhs mest kända hus, Villa Kristina blev förebild för Fredrik och Sofies villa.  

Något speciellt som hände på inspelningen?

– Inte om du bortser från att budgeten övertrasserades med 100 svindyra procent. Det här projektet blev säsongens absolut mest påkostade. Och absolut mest spektakulära.

Grand designs Torslanda
Fredrik och Sofie får besök av Mark Isitt, när huset äntligen står klart.  

Grand designs sänds måndagar på TV4, klockan 20.00 men finns också på TV4 play.

Läs mer

Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn

Grand Designs avsnitt fem i spektakulärt hus på Lidingö

Publicerat 21 december 2020
Annons