Årets konsthantverk 2020 Residence Stora Formpris Foto Daniel Wester

Residence STora FOrmpris 2020: Årets konsthantverk Daniel Wester

Daniel Wester vinner priset som Årets konsthantverkare i Residence Stora Formpris 2020.
Juryns motivering: »Daniel Wester fångar organiska former mitt i rörelsen. Det finns ett helt eget språk i hans verk som är ursprunglig och fantasieggande.«

Annons

För Årets konsthantverkare var täljandet ett andningshål som växte till en privat värld där han vistas och arbetar helt på sina egna villkor. Daniel Wester hade plåtat mode i New York och London i några år när han kände att det lustfyllda i arbetet försvann. I täljandet hittade han en möjlighet att ta tillbaka sin kreativitet.

Skedar av Daniel Wester
Skedar med stjälkliknande skaft.  Foto: DANIEL WESTER

Hans skira, fantasieggande verk har ställts ut i Sverige, Japan och Nederländerna. De organiska formerna är bekanta och samtidigt obekanta, liksom fångade mitt i rörelsen. Skedar som kunde ha växt fram av sig själva i en drömlik skog, med långa stjälkliknande skaft som för att kunna sträckas ut och nå andra på avstånd. Skålar, som öppnade frökapslar eller levande organismer, med två eller fler handtag som för att dela någonting alldeles nära.

Daniel Wester
Daniel Wester.  

Använder handverktyg som yxor, mejslar, knivar

Utan formell utbildning inom konsthantverk har han sökt sig fram till sin egen teknik och ett eget formspråk. Det är en process som han känner väl, även som fotograf arbetar han ständigt med att utveckla och förnya sitt uttryck. Daniel arbetar enbart i färskt trä och använder handverktyg som yxor, mejslar, knivar. Inte av principiella skäl utan för att det har fallit sig naturligt.

Annons

Att det blev just trä var en tillfällighet.

”Jag sökte ett uttryck för min kreativitet och mitt formspråk som innebar arbete med både händer och huvud. Just nu är det trä, men jag ser stora möjligheter till att arbeta i andra material framöver. Redan nu använder jag metall i flera av mina nya verk”, berättar han.

Daniel har två jobb, ett som fotograf och ett som täljande konsthantverkare.  

I vår har han en separatutställning på Pantechnicon i London inplanerad.

”Jag tror på teorin att man ska ha minst två jobb parallellt. Det har aldrig varit så roligt att fota som nu. Man får ett nytt sätt att se på saker när man får intryck från ett annat håll”.

Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46

Läs mer:

Residence Stora Formpris, Årets designer 2020: Monica Förster

2020 – vart tog du vägen? Fyra designprofiler om livet under coronaåret

Kika in i formgivaren Åke Axelssons ateljé – folkhemmets inredningsarkitekt

Publicerat 07 januari 2021
Annons