Stor matta i orange med blå blommor, Giancarlo Vallé för Nordic Knots.

Residence Stora Formpris 2023: Årets Accessoar till Nordic Knots

En accessoar kan vara ganska stor och göra ett helt rum. Pris för årets accessoar går till Nordic Knots.

Annons
Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
0:55

Juryns motivering:

»Mattor eller konstverk, ­showroom eller biograf – ­världar möts i Nordic Knots universum. Liza och ­Fabian ­öppnar upp ­ankdammen med internationella ­konstnärsnamn och blandar Hälsingland med New York helt utan betänkligheter.«

En matta lyfter ett rum, gör det levande, ett mjukt landskap för ögon, fingrar och fötter. Nordic Knots har på några år gjort en fantastisk resa från nybörjare till ett internationellt varumärke av stilig mattkonst. Nu kan vi gå till en biograf för att titta på mattor. I våras öppnade Nordic Knots sitt showroom på Birger Jarlsgatan i Stockholm, i den ståtliga premiärbiografen Eriksberg, med sin marmordröm till foajé, en miljö doftande av Hollywoods gyllene era.

Annons

»Våra kunder vill se mattorna på riktigt, känna på dem, fundera, se alternativ och mått«, säger Liza Berglund Laserow som äger och driver företaget tillsammans med sin man Fabian Berglund och hans bror Felix Berglund.

Mattor av Giancarlo Vallé för Nordic Knots på ett bord i en Hälsingegård.
Mattan All hands av Giancarlo Vallé för Nordic Knots.  Foto: Nordic Knots

Matta med skandinavisk estetik

Liza och Fabian bodde i New York. Hon var inredare och han creative director. Liza lade märke till att det saknades bra mattor, där design, material, miljöhänsyn och pris svängde tillsammans. Hon behövde en matta med skandinavisk estetik, som kunde fungera på den amerikanska marknaden. De två steg oförskräckt in i mattornas väldiga värld. Friskt vågat! Till en början tänkte de i mönster, men inlärningskurvan var brant och snabbt insåg de att mattor är något mycket mer än vävda bilder på golvet.

Annons

»Det viktigaste är känslan i mattan, tjockleken, materialet och bearbetningen. En klippt yta eller inte, merinoull, nyzeeländsk eller sardinsk ull eller jute.«

Med inspiration från Stockholms fasader

Den första kollektionen var inspirerad av Stockholms fasader och ger också grundläget i Nordic Knots-känsla – en lugn, liksom självsäker harmoni, i samklang med naturen. Liza och Fabian tar fram signaturkollektionerna, men arbetar också med internationella formgivare, konstnärer och inredare. Nordic Knots butik designades av Giancarlo Valle, verksam i New York, som också formgett en kollektion mattor.

Fabian Berglund och Liza Berglund Laserow i Nordic Knots showroom.
Fabian Berglund och Liza Berglund Laserow, grundare av Nordic Knots.  Foto: Magnus Mårding

Nordic Knots-mattorna vävs i Bahdhoi-distriktet i norra Indien. Arbetet övervakas av flera organisationer, till exempel GoodWeave som ser till att inget barnarbete pågår. »Vi vill investera i samarbeten, jobba nära verkstäderna, träffa producenterna. Att bygga bra relationer och planera tillsammans är viktigt«, säger Fabian Berglund.

Publicerat 31 augusti 2023
Annons