bunkern på bungenäs av ateljé ö

Titta in i Sommarhuset i tidigare bunkern på Bungenäs

En väldressad oas vid en bunker i ett stenbrott. Vid Bunker 319, en byggnad ritad av Ateljé Ö, har drömmen om den svenska sommaren vid havet fått ett av sina finaste uttryck insmuget bland bergknallar, schaktmassor och ett överblivet skyttevärn.

Annons
Kika in i Betonghuset i Bungenäs
Kika in i Betonghuset i Bungenäs
0:54

Vem hade kunnat tro att det kalla krigets försvarsverk skulle förvandlas till vackra sommarhus? Det låter inte så idylliskt, men platsen är allt. Huset ligger på 20 meters höjd över havet på Bungenäs på östra Gotland, där ett väldigt kalkbrott och ett militärområde nu steg för steg förvandlas till ett landskap för ledighet.

Minnen driver oss. Husägaren hade tidigare arbetat på ön och ville återvända. »Jag tyckte om Gotland och drömde om ett hus här, men inte i Visby. Bekanta hade varit på Bungenäs och berättade att det är läckert här ute.«

Sommarkväll vid bunkerkust. Husets namn Bunker 319 kommer från militärkartor över området.  Foto: Andy Liffner

En tomt var ingen självklarhet att klicka hem, utan hon fick söka sig fram och hittade till slut markägaren via Skälsö Arkitekter där Mats Wahlström Walter och Joel Winsnes arbetade till för några år sedan, då de startade Ateljé Ö. »Det finns ingen information om tomterna. Bungenäs måste hittas, och när man hittat Bungenäs så måste man förstå vad det innebär. Inte alla passar att leva i en miljö där människan är viktigast, inte bilen.«

Annons

Mats och Joel åkte ut till platsen med husägaren och tittade på fyra olika tomter.

»Hon fastnade för en grushögstopp med branta sluttningar, som ett litet örnnäste«, berättar Mats. Området är bilfritt, det är en av poängerna med Bungenäs, och vägen till Bunker 319 slingrar mellan björnbärssnår, förbi militärens hinderbanor och taggtrådar, en hemlig väg som till sist leder upp för branten till utsikten över havet mot väster.

Vardagsrummets terrazzogolv med inlagd lokal natursten. Bänkarna kan enkelt bli sängar. Innertak i furu ger ett doftande rum. Fåtölj Natura, ritad av Karin Mobring för Ikea 1977.  Foto: Andy Liffner
Bord och väggfasta bänkar ritade av Ateljé Ö. Läderdynor mot väggen, tapetseri Ateljé Malena i Visby.  Foto: Andy Liffner
Annons

Sommarhus på tidigare militära halvön

Förr var det här förbjuden mark, en militär halvö för kanoner, radarstationer, kulvertar och ett hundratal bunkrar.

»Det är som ett slags medeltidslämningar, egentligen en spännande arkitektur«, säger Joel Winsnes. Redan innan militären tog över platsen på 60-talet låg ett av Gotlands största kalkbrott här och nästan 60 års stenbrytande skapade klippbranter, kross och block och en pir för kalkskeppen. I dag har perspektivet svängt, nu driver vatten fram sjöstäder, hotellartade kvarter i hamnar och villor på industrimark.

Bunkersestetik i putsade murväggar. Puts möter kökets trä ett par trappsteg upp. Öppen spis i centrum.  Foto: Andy Liffner
Fyra små hus runt en bunker. En ny plats har skapat där det förut mest var ödemark.  Foto: Andy Liffner
Annons

Den militära funktionalismen som rådde här förr har fått leva vidare i husens saklighet. De håller låg profil, en uppdaterad version av den klassiska sommarkåken, där enkelhet sätter tonen, men dragen till sin spets med varsam planering och säker arkitektpenna. Fastigheten består av fyra hus med putsväggar, stora fönster, ett robust vackert sommarviste, »stugan«, som husägaren kallar det.

»Jag har fem vuxna barn och det finns en dröm att samlas många här. Vi fick till det praktiskt.« Träpelare bildar en pergola, en rumslighet mellan ute och inne. Stenkross ligger på taken, som om landskapet har börjat ta sig tillbaka. Grund i varierande höjd på betongplatta och i suterräng.

Husen är byggda bakom själva bunkern som är ett litet bergrum med skottgluggar. Bunkrar behöver fri skottlinje och härifrån skulle ryssen beskjutas om det blev landstigning i Bungeviken. I det fuktiga betongrummet, där rekryter har haft det långtråkigt i väntan på ett världskrig som aldrig kom, är det nu fridsammare.

Annons

»Vi har satt in glas i gluggarna, två ljugarbänkar och en militärkamin. Det går att ha bunkern som gästrum«, berättar Joel Winsnes. En perfekt lekgrotta för barn.

Utsikt mot pergola. Furun ger trävärme.  Foto: Andy Liffner
Robust och funktionellt som i ett restaurangkök. Gotländsk furu i väggar och luckor.  Foto: Andy Liffner

Inredningen i det gotländska sommarhuset

Inomhus doftar gotländsk furu på väggarna. Betonggolvet fick ett terazzomönster av svensk natursten.

Annons

I Italien hade Mats och Joel sett dekorerade brokiga gator med inlägg av marmorkross och skräpsten. »Kunde vi inte göra något sådant här också?« Stenleverantörer på Gotland, vid Vättern och i Danmark kontaktades och Ateljé Ö fick köpa eller ta över restbitar i gult, rött och vitgrått.

»Vi knäckte stenarna och la dem varsamt i geggan. Allt slipades till en len yta. Ett koppartak viker vackert ner över kanten av huvudbyggnadens tak, med en doft av mid century-modernism«, säger Mats förtjust.

Det fläktar genom rummen. Bord, ett ommålat Björka för Stolab, ritat av Yngve Ekström. Stolar köpta second hand.  Foto: Andy Liffner
Total saklighet råder i furuköket.  Foto: Andy Liffner
Annons

Vi kan se linjer till de amerikanska Case Study-husens formhistoria, men i Bunker 319 är den översatt till Skandinaviens somrar, ni vet, vita nätter, barfota på stigar till stranden, badrockar på tork och bedövande eftermiddagar. Här finns det stora, luftiga vardagsrummet och köket. Här finns separata Friggebodsaktiga småstugor, gästrum för avskildhet och slummer. Du får gå ut och runt knuten för att nå badrummet, på så vis är skogen och marken tätt inpå. »Vi gillar när saker är väldigt nära naturen«, säger Mats.

Huset har stått klart i två år och nu har klätterväxter och trädgård växt upp och bäddar in platsen. Hela processen, från första kontakt till härlig sommarstuga har tagit drygt fyra år. Ateljé Ö har flera pågående projekt samtidigt och deras nyfikenhet, »stil« och tänkande kring livet i husen samspelar i ett slags syskonprojekt. Bunker 319 och två andra besläktade hus fick också 2021 priset Ung Svensk Arkitektur, utdelat av tidskriften Arkitektur, som betonade den arkitektoniska helheten som »En lekfull gotländsk triptyk, ett allkonstverk i tre akter«.

Annons
Kakel i köksdelen växer vidare mot matplatsen. Stolar Lilla Åland av Carl Malmsten.  Foto: Andy Liffner
Enkelt vitt kakel är snyggt mot furu som mörknar år för år. Stålhyllor som i ett proffskök.  Foto: Andy Liffner

Livet kring Bungenäs

Mats och Joel har i flera år deltagit i utvecklingen av Bungenäs tillsammans med fastighetsutvecklaren Joachim Kuylenstierna, tidigare som anställda, nu som vänner. Joachim köpte den övergivna militärmarken och drog i gång livet kring Bungenäs. Ett koncepthus byggdes, konstnärer med land art-projekt bjöds in, ett fik startades. Det började lågmält och långsamt vävdes en myt kring området.

Annons

»Vi på Skälsö var arkitekter, men också mäklare, fåraherdar och fastighetsskötare. Vi hade hand om grindar, båtar och allt annat jox. Det var en rolig tid«, minns Mats. 140 tomter styckades av, i dag är cirka 70 sålda, med 40–50 hus byggda.

Ett hus också byggt för skymningar.  Foto: Andy Liffner

Byggrätter med havsutsikt och kommunalt avlopp ger ganska dyra och reglerade fastigheter, men området har med tiden fått stor uppmärksamhet och gott internationellt renommé. Nu finns restauranger, boende och konserter körs i kalkbrottet. Den öde tiden är över.

När Skälsö delade på sig 2019 drog Joel och Mats direkt i gång en ny verksamhet. I dag är Ateljé Ö fem arkitekter: Joel, Mats, Emelie Ahlqvist, utbildad i bland annat Schweiz, samt Sara Patriksson, med bakgrund i Köpenhamn och John Ridderstolpe, utbildad vid Chalmers, samt ett nätverk av skarpa konsulter.

Annons

»Vi vill arbeta som en grupp«, säger Mats och fortsätter: »Jag och Joel försöker alltid rita tillsammans i början av projekten, vi tar några öl, skissar och kommer fram till vad som är generatorn i uppdragen.«

Första parkett mot kalla kriget, nu en oas i ett kalkbrott. Fyra hus bildar en helhet för omväxlande liv 90 meter från stranden.  Foto: Andy Liffner
1960-talslinjer landade på ett grusberg och blev ett sommarparadis. Det är byggstopp på Bungenäs från midsommar till sista augusti. Naturen och havet ska härska utan bilar och grävskopor.  Foto: Andy Liffner

Just nu har kontoret en handfull stora projekt som tickar på, förutom på ön även i Saltsjöbaden, men det svåra läget i världen påverkar så klart. Privata beställare blir försiktiga när materialkostnaderna stiger.

Annons

»Som alla i byggbranschen får vi färre förfrågningar nu, i jämförelse med för ett år sedan, men det är ju också skönt att bara behöva jobba 100 procent.«

Det lilla vassa kontoret får huka sig lite, men med en radda underbara hus bakom sig lär framtiden ändå se ljus ut, trots världsläget. Nu rustas Gotland igen, men några nya bunkrar på Bungenäs lär det knappast bli. Därute vajar gardinerna för sommarvinden …

Bunker nummer 319 i bakgrunden, nu inredd för fredligare ändamål.  Foto: Andy Liffner
Yngre veteraner på Gotland. Ateljé Ö:s grundare Joel Winsnes och Mats ­Wahlström Walter.  Foto: Andy Liffner
Annons

Mats Wahlström Walter och Joel Winsnes

Ålder Mats och Joel är båda 41 år.

Bor I Visby och i varsin stuga på öns vackra landsbygd.

Gör Arkitekter och grundare av Ateljé Ö.

Aktuella med Pågående ­villaprojekt i Saltsjöbaden, Värmdö, Marstrand, Bjärehalvön, Åland och på ön så klart.

Publicerat 27 juli 2023
Annons