Residence Stora Formpris 2023: Årets Arkitekt till Ateljé Ö
Ateljé Ö – arkitektbyrån som jobbar med Visby som bas – får priset som Årets arkitekt i Residence Stora Formpris.
Juryns motivering:
»Ateljé Ös finstämda konststycke ligger i sättet de läser och lär känna landskapet, särskilt de gotländska avkrokarna. Husen blir arkitektoniska kraftkällor som landar mjukt mellan Case Study och samtida stuga.«
Vad skulle du ta med dig till en öde ö? Atelje Ö, såklart. Det sympatiska arkitektkontoret har jobbat sig upp till positionen som en av våra mest spännande arkitektoniska kraftkällor. Med Visby som bas har de skapat ett Ö-mikrokosmos på Gotland. Deras byggnader har sin stil, en avslappnad precision som är deras egen.
Visst finns det grundlinjer från klassisk Case Study-modernism, men husen är ändå samtida ”stugor”, just i deras samklang med den skandinaviska naturen. Att smälla upp en glaslåda nånstans kan nästan vem som helst göra, men Ateljé Ö:s finstämda mästerskap ligger i hur de läser och lär känna landskapet, särskilt de gotländska avkrokarna, gömmorna, klippor, klitter och branter, och hur husen fogas in i sammanhangen.
Med fokus på gemenskap och avskildhet
Ateljé Ö tolkar omgivningarna, på sätt och vis som landskapsmålare. Genom att tillföra något byggt berikas också naturen. Det är helheten och platsen som styr. Ateljé Ö vet vad nordisk sommar betyder och vad den behöver av gemenskap och avskildhet. Allt det finns i kontorets byggnader.
»Vi gillar när saker är väldigt nära naturen«, säger en av grundarna, Mats Wahlström Walter, blygsamt. Han startade Ateljé Ö 2019 tillsammans med Joel Winsnes, efter att ha arbetat tillsammans på Skälsö Arkitekter. I dag har kontoret innanför Visbys ringmur fem medarbetare.
Ligger bakom Bunker 319
Han och Joel ritar tillsammans i början av projekten och kommer fram till vad som är generatorn i uppdragen. Det behöver inte vara lyxiga högbudgetprojekt, tvärtom kan mindre pengar leda till större kreativitet och roligare uppdrag. Kontoret har under de senaste åren utvecklat en grupp gotländska byggnader: Bunker 319, ute på det gamla försvarsverket Bungenäs, Villa Butter och Savannen, där idéer har vridits och vänts på, kvaliteter har överförts mellan husen som nu bildar en formmässig trio.
»Det var en arbetsmetod som uppstod omedvetet och flyktigt. Men den som inte återanvänder idéer och raffinerat dem har nog svårt att utvecklas«, säger Joel Winsnes.
Kontoret fick senare priset Ung Svensk Arkitektur för de tre husen. En handfull projekt pågår nu på Gotland, Västkusten och i Stockholmstrakten. Vi har all anledning att hålla alla ögon på Ateljé Ö i framtiden.