Annons

Annons

Harmoniskt arkitektritat sommarboende på Ingarö


Harmoniskt arkitektritat sommarboende på Ingarö

Forskningsstation eller militär utkik? Paret Porseryd vilar upp sig i en arkitektritad villa 54 meter över vattnet.

När två vattenmänniskor byggde ett hus hamnade det på toppen av ett berg. Nu står en skarpt skuren villa 54 meter över vattnet på norra Ingarö. Med sina diskreta träfasader och fönster i svängande asymmetri har det drag av forskningsstation eller en militär utkik. »Fåglarna flyger på den här höjden, alldeles utanför fönstren utan att se oss.«

Annons

Fasadpanelen är smalare än normalt för att den ska leva mer och inte vara så statisk. Överhänget stöttas med osynliga vajrar. Husets clou, dess personliga anrop, är uthänget som pekar från fasaden som en kepsskärm. »Vi kallar det för den öppna kiosken.«

Här uppe under himlen lever Simone B Porseryd tillsammans med sin man Pelle Porseryd, bland klippor och tallar, skrevor och branter och med en utsikt som sveper runt hela horisonten.

»Det är en speciell plats. Det finns ett absolut lugn här. Bastu, badtunna, bokhyllor på båda plan med sittbänkar, allt är gjort för att kunna vara något slags avbrott mot allt det som har med stan att göra. Det är också mycket skogsfokus«, säger Simone. Allt har fallit på plats häruppe, som om platsen var menad för huset. Stockholmarna Pelle och Simone hade inte känt varandra länge när de drog igång sitt husprojekt, bara ett halvår efter att de hade träffats.

»Det här var det första vi gjorde tillsammans«, säger Simone. Det fick bli ett test. »Vad är det svåraste man kan göra ihop? Barn? Nä. Hus? Kanske.«

Trappan är ett av husets utropstecken där den stiger i Douglasgran upp på en svart vägg, elegant utlyft från väggen. Danska stolar vid matbordet, ett Lauritz-fynd med patina. Vas Dagg, Carina Seth Andersson.

Glaspartierna reflekterar naturen runtomkring. Fåtölj Maralunga av Vico Magistretti. Golvlampa Bellevue Floor Kamp från &Tradition. Randig kudde, Linum.

Totalt mörker i bastun, omslutande och avslappnande.

Pelle bodde i Vasastan men hade funderat på hus länge, Simone bodde på Östermalm.

»Jag är inte sen att hoppa på saker. Vi är bägge två ganska impulsiva. Vi vet intuitivt vad vi vill och sedan kör vi på«, säger Simone som är PR- och kommunikations-ansvarig på Filippa K.

»Jag har jobbat på TV4«, säger Pelle blygsamt och nämner inga av de succéer han har producerat, Idol, Big Brother, Körslaget, X-Factor.

I våras slutade han efter mer än tolv intensiva år och planerar nu för nya äventyr. »Jag är tv-producent«, säger han. Nog så. Men »vattenmänniskor« då? Vad är det?
»Vi är vattenmänniskor«, säger Simone.

Snickaren Joseph har byggt alla träarbeten och även utemöblerna som Pelle och Simone ritade.

Golv av douglasgran, 
30 centimetar breda och upp till tolv meter långa, levererade av Douglasgran, »Vi ville ha att golv där man kan gå barfota.«

Både hon och han har växt upp med vatten, lekt sig in i att surfa och åka vattenskidor. De båda hade dessutom tillbringat sina barndomars somrar på ön. När de till sist möttes blev Ingarö en gemensam hemtrakt, laddad med minnen.

»Det finns historik på ön som klingar i bakhuvudet, men med vårt hus har vi velat göra något nytt, modernt, skandinaviskt som harmoniserar med naturen. Inne och ute skulle hänga ihop«, säger Pelle.

Husdrömmarna sändes till olika arkitektfirmor.

»Vi gjorde en liten upphandling, och lät olika byråer rita.« Till sist fastnade de för kontoret Hultman-Vogt, grundat 2011 av Jonas Hultman och Henrik Vogt som ritar privathus och lägenheter i en generös och
öppen, naturnära modernism.

»Att välja arkitekt är avgörande. Det är inte bara en portfolie man väljer, utan personer man ska umgås med i tre år. Det handlar om personkemi.«

Bergstoppen studerades, önskemål pratades igenom. »Vi hade en brief med ett mer futuristiskt hus med oregelbundna fönster huller och buller.

« En modell byggdes. »När vi fick den i handen, då kände vi, wow, det här huset är på allvar.« Berget kapades av, som man toppar ett ägg, och bostad och uthus smögs in mellan klipporna. Pelle och Simone var engagerade i bygget, reste ut till kaos av betong, sladdändar, rör i marken och fick ofta lov att ta snabba, knepiga beslut.

»Varannan gång härligt, varannan gång ångest«, skrattar Pelle. »Först var huset som ett skelett eller plockepinn och vi väntade otåligt. Men för varje gång vi såg det blev det mer robust och när fönstren kom in, då var det ett riktigt hus.«

Golvlampa Svenskt Tenn, orange kudde Svenskt tenn, mönstrad kudde Colors of Africa. Stolen har Simone fått av sin mamma och är gjord av Björn Sikehag som även gjorde mycket av inredningen till Simones föräldrars ställe på Nybrogatan – Molvidson Coffee & Shop.

Fasaden av obehandlad lärkträ grånar vackert. När den spikades upp var den mer orange.

»Första året var det jobbigt, det var skönt när det började gråna.«

Husets clou, dess personliga anrop, är uthänget som pekar från fasaden som en kepsskärm.

»Vi kallar det för den öppna kiosken.«

Intill ett uthus, med bastu, liten lounge, gästrum och förråd, »Stor vinkylkällare och en oväntat besök-
frys och kyl.«

Trappen rinner som en utrullad tunga mot berget och säger välkommen in. Utanför bildar altaner och trappsteg ett mellanting av natur och arkitektur, ett snickrat landskap som flyter mellan inomhus och klippor. Det är perfekta platser att hänga på och följa solen och skuggorna runt huset. Inredningen har fått växa fram.

»I grunden har vi ganska olika inredningssmak«, säger 
Simone, »Jag är lite mer subtil, jordig, gillar skulpturala former och när saker går ton i ton. Pelle gillar kontraster och när det poppar mera.«

70-talsreferenser har smugit sig in. Man har valt spontant, gammalt, nytt och arvegods. Ett roligt glasbord från Bukowskis mitt i soffhörnan, två bruna Maralunga-fåtöljer av Vico Magistretti som Simone förälskade sig i under ett butikssamarbete med stylistmästaren Lotta Agaton.

Nu har
 huset på toppen stått klart i två år. Ja, förhållandet klarade bygget. Ingen skilsmässa, tvärtom.

»Ett projekt i taget. Först husbygge, sedan bröllop, så hund.«

Några nya planer? Pelle pratar drömskt om en vingård eller ett surfställe i Portugal, men först en brygga och sjöbod nere vid havet. Framtiden får växa fram, nu är det huset på berget som lockar.

Fasadpanelen är smalare än normalt för att den ska leva mer och inte vara så statisk. Överhänget stöttas med osynliga vajrar. Husets clou, dess personliga anrop, är uthänget som pekar från fasaden som en kepsskärm. »Vi kallar det för den öppna kiosken.«

Simone och Pelle Porseryd

Ålder: 28 och 38 år.

Gör: Simone är PR- och kommunikationsansvarig på Filippa K. Pelle Porseryd är tv-producent och har tidigare 
jobbat med Idol, Big Brother, Körslaget, X-Factor.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm och fritidsboende på norra Ingarö.

Text: Petter Eklund

Foto: Kristofer Johnson

Styling: Alexandra Ogonowski

Läs också:

Hemma hos inredaren Claes Dalén och tv-producenten Johan Pråmell

(84)
(895)


Annons



Laddar