Anja Pärsons och FIlippa RÅdins hållbara hus

Filippa Rådin och Anja Pärson visar sitt nyss färdigställda fritidshus utanför Umeå, i samband med lanseringen av sin nya lampa.

Annons
Se lanseringen av Anja och Filippas lampa för Markslöjd
Se lanseringen av Anja och Filippas lampa för Markslöjd
0:26

Telefonintervjun inleds med ett öronbedövande flerstämmigt vrål i andra ändan. Klockan är 10:02 den 11 augusti. Det är den 32:a matchminuten mellan Japan och Sverige i fotbolls-VM, och Sveriges Magdalena Eriksson har just gjort levererat första målet. Familjen Rådin-Pärson sitter självklart bänkad, men efter snabb överläggning fortsätter vi intervjun, med korta hejarop insprängda för att hjälpa fram de svenska tjejerna i rutan.

Lampan Styrka som Filippa och Anja har formgivit för Markslöjd.
Öppen planlösning med köket i centrum. Det maffiga matbordet är en specialbeställning hos en lokal snickare. Runt bordet står en samling kända stolar, av bland andra Hans J. Wegner och Åke Axelsson. Den ljusa varianten av lampan Styrka hänger ovanför ­matbordet.  Foto: Alicia Sjöström

Filippa Rådin, med ett förflutet som modedesigner, och Anja Pärson, före detta alpinstjärna, ska prata om lampan Styrka som de har tagit fram i samarbete med Markslöjd. Men vi ska även tala om deras gemensamma husprojekt, som den insatta har kunnat följa på Youtube det senaste året, i serien »Anja och Filippa bygger sitt hållbara drömhus«. Fritidshuset som byggdes utanför Umeå, med ambitionen att bli Sveriges mest klimatsmarta hus, och som nu äntligen står klart.

Annons

Residence är den första tidningen som visar exklusiva bilder från huset. Men vi börjar med att prata om den dagsaktuella lampan i samarbete med Markslöjd.

»Markslöjd tog kontakt med oss och så träffades vi och det blev en bra kemi. För mig är det lätt att rita, jag har varit modedesigner förut och jobbar som stylist«, berättar Filippa.

»Det var ett fantastiskt arbete med stor kreativitet i rummet«, intygar Anja.

»Vi ville göra en lampa från grunden och hade stött och blött olika modeller, men hittade inte materialet vi ville ha. Vi var ute efter en skir lampa och när vi var nere på fabriken hittade vi inte riktigt det vi var ute efter. Om man känner Filippa så vet man att hon inte ger sig i ett sådant läge. Hon kan googla i dagar efter en viss form eller detalj. Här var det till slut hattmakaren som hade hjälpt mig med min hatt till vårt bröllop, som visste råd«, skrattar Anja.

Annons

Lampa i bananfiber

Hattmakaren tipsade om vävd bananfiber, som är både ett lite stelt men ändå lättböjligt material. Lampan blev nu som en blomma med stora bananfiberblomblad som arrangeras runt ett ljusämne, ett speciellt blickfång för varje rum. Den kommer både i ljust och svart.

»Den ska förmedla dubbelheten i vårt liv, vi lever väldigt lugnt och nära naturen med våra barn, men vi har ju också den glammiga sidan med oss, med gala och glitter och röda mattan under vissa tider.«

Filippa Rådin och Anja Pärsons i sitt fritidshus utanför Umeå
 Foto: Alicia Sjöström

Varifrån kommer namnet Styrka?

Annons

»På ett sätt har det ordet hela tiden återkommit under processen. Till slut var det någon som sa: ›Men där har vi ju namnet, lampan får heta Styrka‹«, säger Filippa.

Lampan Styrka symbol för skydd

»Vi ville ju att lampan skulle symbolisera någon form av skydd också. Som att man söker skydd under ett stort träd eller ett parasoll, eller i en famn som sluter sig runt en. Den beskriver mycket vad vi står för som par och som personer, vi känner verkligen att vad som än kommer så löser det sig. Vi har norrländsk urstyrka,«, säger Anja.

Filippa Rådin och Anja Pärsons hus i Umeå
Närbild på det vackra matbordet hos Anja och Filippa.  Foto: Alicia Sjöström

Lampan presenteras på bilder som är tagna i parets fritidshus utanför Umeå, ett byggprojekt som pågått ett par år och som startade med höga ambitioner om att bygga Sveriges mest hållbara hus.

Annons

Filippa och Anja har lagt ner mycket tid

Filippa och Anja har lagt ner mycket tid och research på att hitta lokala material och lösningar till sitt drömhus. Innerväggarna i huset är komponerade med en teknik som använts länge, en beprövad svensk innovation från Östersund. Plattan under huset är inte betonggjuten utan tillverkad av vispat återvunnet glas, en sk koljernplatta. Det är en spännande innovation från Sundsvall.

Filippa Rådin och Anja Pärsons hus i Umeå
Lampan Styrka som Filippa och Anja har formgivit för Markslöjd.  Foto: Alicia Sjöström

»Det ger mycket bättre isolering än betong och bättre hållfasthet. Dessutom är det bättre mot skadedjur också«, säger Filippa. »Den här innovationen skapades för många år sedan, så det är en väl beprövad lösning.«

Annons

100 procent spillmaterial

Fasaden är bygd med väggelement består av 99 procent trä, där råvaran kommer från den närliggande staden Piteå. Filippa berättar också att innerväggarna är hundra procent spillmaterial.

Filippa Rådin och Anja Pärsons hus i Umeå
Huset är byggt på en Koljernplatta av vispad glas.  Foto: Alicia Sjöström

»Vi har försökt jobba med svenska varumärken och svenska företag. Vi känner att det är så otroligt viktigt att behålla arbetet inom Sverige. Det har man ju sett under pandemin också, att det är en viktig del i ett hållbarhetsarbete. Vi värnar om hantverket och om arbetskraften som finns i Sverige.«

Annons

»Huset är vårt lantställe, vi hittade tomten för länge sedan och blev blixtkära i läget. De här är en oas där vi kan hämta energi, ett pausområde.Vi ville bygga det här huset helt hållbart. Vi gick in med stora ambitioner, ville ha det mesta lokalt producerat. Nu när huset är färdigställt så innebär det 70 procent mindre miljöpåverkan än ett vanligt hus, det känns ändå väldigt bra«, säger Anja Pärson.

Filippa Rådin och Anja Pärson i sitt kök i Umeå
Kök av Kvänum som byggts med rådgivning från prisbelönte kocken Niklas Ekstedt  Foto: Alicia Sjöström

Filippa Rådin och Anja Pärson

Ålder Anja Pärson, 42, Filippa Rådin, 50 år.

Annons

Gör Anja: Egenföretagare, föreläsare, inspiratör, Youtuber. Före detta alpinstjärna, som bl a vunnit 19 VM- och OS-medaljer, och 2 totalcupstitlar. Filippa: kreatör och entreprenör inom hållbara kläder.

Familj Tre barn i åldrarna 16, 11 och 8 år.

Aktuella med Lampan Styrka i samarbete med Markslöjd.

Hemma hos Filippa Rådin och Anja Pärson
Egendesignad murstock i mitten av rummet. Stora fönster av Woodworks, som vetter ner mot vattnet.  Foto: Alicia Sjöström
Publicerat 08 september 2023
Annons