Hemma hos Bill Nylander

Annons

De var redan sena när stylisten Marie Olsson Nylander kom tillbaka från verkstaden och plockade upp exmaken Bill i sin gamla Cheva. Han hade vägrat åka med henne på denna inköpsresa hela vägen ner till Tjeckien, om hon inte bytte däck först. De hann knappt lämna sin hemort Höganäs innan de nya hjulen började wobbla. Men eftersom det var bråttom till färjan från Danmark guppade bilen på hela vägen till Tyskland innan de till slut stannade till hos en mekaniker. »De skakade på huvudet och sa att om det hade varit en tysk bil så hade den fått körförbud på en gång!«

Men bilen var svensk så efter några enklare reparationer fortsatte resan.

»Någonstans i Tjeckien började det lukta bränt och ryka från motor­huven. Vi blev stående på en mörk och obehaglig rastplats mitt i natten. Till slut kom någon som kunde peka ut i vilken riktning närmaste mack låg och vi knallade dit i beckmörkret. Sista biten körde vi sedan med fönstren nerdragna och värmen på max!«

Annons

Den fartfyllda resan till Tjeckien är vardagsmat för inrednings­­­in­tresserade Bill Nylander och hans exfru, stylisten och inredaren Marie. Som så många andra av deras resor så grundade den sig i deras gemensamma passion för vintagemöbler.

Marie hade några dagar tidigare sett en skinnmadrass i en butik i Köpenhamn men tyckt att den var för dyr. Bill misstänkte att det var en gammal gymnastikmadrass och började googla. Vid tvåtiden på natten hade han lärt sig termerna för alla olika gymnastikredskap på tjeckiska och hittat en kille som just nu var i full gång med att sälja ett jätteparti. Dagen efter åkte de ner och fyllde skåpbilen med tio madrasser och en bock.

manchestersoffa
Den italienska manchester­soffan hittades på en loppis. Här kan Bill och barnen samlas och slappa tillsammans. Beni ourain-matta från Butiken i Höganäs och lampa Angle­poise. Ljusstakarna kommer från Olsson & Jensen.  
Bill Nylanders sovrum brostpanel
Den vackra panelen gör att man sover som en kung i det stora sovrummet. Sängkläder köpta på Duxiana, överkast Olsson & Jensen. Sänglampan är en klassisk Anglepoise.  
Annons

Många kanske tror att sådana intensiva och knasiga upptåg bara händer någon gång om året, men bara två veckor efter denna »madrassmadness« var de igång igen med nästa projekt som vi kan kalla »buxbombonanza«.

»Marie besökte en plantskola häromdagen …«, säger Bill och visar en mindre skog av en och en halv meter stora buxbomsbuskar i exfruns trädgård. Det är i dag 16 år sedan de träffades första gången. På den tiden var Bill dj och drev Helsingborgs hippaste nattklubb. Dagtid frodades musik­intresset i en skivbutik där han sålde skivor och det var när Marie bad att få sätta upp posters till hennes och hennes pappas westernbar som de träffades första gången.

Annons

»’Där är hon – Helsingborgs snyggaste tjej!’ skrek jag när hon kom in nästa gång«, berättar Bill. »Hon tyckte såklart att det var otroligt pinsamt men hon gick ändå med på att ses.«

Första gången de gjorde slut var efter bara tre veckor. Marie tyckte att det inte fungerade men ändrade sig efter bara någon dag och stod sedan där i butiken med en bukett rosor och bad att få en chans till. Och de hann göra slut ett par gånger till innan den där gången på tv. Många känner nämligen igen Bill och Marie från SVT:s Husdrömmar där de var med för att berätta om renoveringen av deras drömhus i Höganäs. De som såg programmet fick ta del av inte bara en sorglig separation och skilsmässa utan även ett dramatiskt cancerbesked för Marie.

Sedan dess har Residences läsare kunnat se frukterna av parets slit i ett hemma hos-reportage som publicerades i Residence i oktober i fjol. Då bodde Marie ensam i drömhuset som hon var på väg att sälja. Bill hade flyttat till ett hus i närheten, kunde man läsa.

Annons

Och det är där vi befinner oss nu. Men det är ingen deppig ungkarlslya där barnen får sova i våningssängar i vardagsrummet. Nej, det är ett vackert litet hus i rött tegel från förra sekelskiftet. Ovanvåningen bjuder på en otrolig takhöjd som känns overklig om man ser på huset utifrån. Sovrummet är stort, ljust och har en otroligt vacker originalpanel.

 Fotot på kvinnorna i Egypten är ett gammalt  loppisfynd som dottern Ingrid flyttat med sig.  Golv i kalksten.
Fotot på kvinnorna i Egypten är ett gammalt loppisfynd som dottern Ingrid flyttat med sig. Golv i kalksten.  
heisenberg kopp
Less is more, tycker Bill när det kommer till porslin och köksredskap. Sitt kaffe dricker han ur koppen med Breaking Bad-karaktären Heisenberg på, som han köpte på Forbidden planet när han var i London med familjen. Gästerna får dricka ur de vackra stengods­kopparna i guld och silver av Catherine Djurklou, Höganäsgruppen.  
tallrikar i glas olsson och jensen
Skålar och tallrikar, Olsson & Jensen.  
Annons

Trots att det är en hyresrätt så har Bill i vanlig ordning renoverat och inrett med vackra och unika vintageobjekt som han hittat på auktioner i närheten. Tillsammans med Marie renoverade Bill fem hus och flera av dem har porträtterats i media. Och den som sett hans senaste två hem, inte minst här i Residence, känner igen inredningsstilen. Eftersom Marie är stylist är det svårt att undvika frågan om det är hon som har inrett här? »Nej, jag var för arg i början så jag höll mig på min kant. Dessutom, när man skiljer sig från någon som Marie så får man inte så mycket med sig … Men inredningsintresset är lika mycket mitt som hennes och det här är min stil«, säger Bill.

Annons

En skillnad man dock kan se är att det är något stramare och mer luftigt. »Det stämmer, jag är den ordningsamme av oss två.«

Särskilt i köket kan man ana den ordningsamme Bill. Drar man ut lådan under besticken, den som majoriteten av svenskar trycker in alla köksredskap i och som knappt brukar gå att öppna, så ligger verktygen snyggt i rader. »Och när jag lägger något i lådorna eller ställer i skåpen så ligger det kvar där, det är nytt för mig!«

Bordet Lövbacken, längst bak, var Ikeas första flatpack-produkt och  revolutionerade möbelhandeln när det kom för mer än 60 år sedan.
Bordet Lövbacken, längst bak, var Ikeas första flatpack-produkt och revolutionerade möbelhandeln när det kom för mer än 60 år sedan.  
high chaparall vaxt
Suckulenten trekantseuforbia kallas även för High Chaparral, ett namn och uttryck som också passar Bill Nylanders inköpsresor.  
Över matbordet hänger Ingo Maurers lampa Zettle med egna bilder och små anteckningar. amesstolarna hittades på auktion. För extra sittplatser finns en gymnastikbock. Nyligen åkte Bill ner till Tjeckien  för att köpa ett parti gamla idrottsredskap med fint patinerat läder. Lampan har en omklädd skärm och hittades i butiken Retro i Höganäs. Matbordet har Bill själv designat och flera gäster har beställt likadana av honom.
Över matbordet hänger Ingo Maurers lampa Zettle med egna bilder och små anteckningar. amesstolarna hittades på auktion. För extra sittplatser finns en gymnastikbock. Nyligen åkte Bill ner till Tjeckien för att köpa ett parti gamla idrottsredskap med fint patinerat läder. Lampan har en omklädd skärm och hittades i butiken Retro i Höganäs. Matbordet har Bill själv designat och flera gäster har beställt likadana av honom.  
Annons

Förutom de luftigt prydliga raderna med tallrikar, koppar och fat så är det det vackra golvet i kalksten som drar ögonen till sig i köket. I resten av huset ligger minst lika fina trägolv. De representativa rummen med kök, matsal och vardagsrum ligger på undervåningen, liksom sovrummet. På ovanvåningen ligger ett stort sällskapsrum med tak upp till nock där Bill och barnen Vidar, Otto och Ingrid kan umgås och titta på tv.

Hemmets ljusA rum har till stor del inretts med design­möbler, bland annat en Naviglio-soffa från Seven Salotti, Ingo Maurers Zettel-lampa och stolar från Muuto och Herman Miller.

Annons

»Ja … Men nästa gång jag flyttar kommer jag inte att köpa dyra designklassiker utan allt måste vara billigt, det finns tillräckligt mycket snygga grejer i den lägre prisklassen.«

Nästa gång? Bill erkänner att han, på klassiskt Billsätt, ska flytta snart nu när han fått i ordning huset så fint. När han får frågan vart det blir den här gången ler han och blinkar med ena ögat:

»Marie och jag har det ganska bra idag – så det blir kanske inte så långt …«

seven salotti soffa
Vardagsrummets eye-catcher är Naviglio-soffan från Seven Salotti och tavlan från antikhandlaren Esteten. I soffan, skinnkuddar från lammskinnsgalleriet.se. Bordet är även det från Esteten. I taket lampan Pia av Tore Ahlsén för Svenskt tenn.  
Bill Nylander_ingrid olsson nylander
Bill och dottern Ingrid.  
Annons
telgelhus hoganas
 

BILL NYLANDER

ÅLDER 44. BOR Tegelhus från förra sekelskiftet i Höganäs, ett stenkast från havet. GÖR Före detta dj och klubbarrangör som numera renoverar privat­bostäder, ritar och bygger möbler och har specialiserat sig på kalkputsen tadelakt. FAMILJ Barnen Vidar, 12, Otto, 10, och Ingrid, 5 år. AKTUELL MED Renoverar just nu ett blivande bed and breakfast i Skåne till­sammans med exfrun Marie Olsson Nylander.

Publicerat 17 juli 2015
Annons