Blågrå toner och konst hemma hos skådespelaren Andreas Wilson

Skodesignern Nicole och skådespelaren Andreas Wilson flyttade in i Nicoles föräldrahem. Och började om från början.

Annons
Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman
Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman
1:02

Ett litet idylliskt blågrått egnahemshus med vita knutar på Enskedefältet. Gata upp och gata ner av små gulliga hus inbäddade i grönskande trädgårdar. När Residence hälsar på hemma hos skodesignern Nicole Wilson och skådespelaren Andreas Wilson en solig vårdag är det full fart på gatan. Det renoveras i vart och vartannat hus, det påtas i trädgårdarna, hundar rastas och skol- och förskolebarn i reflexvästar är på väg hem från dagens aktiviteter.

»Det pågår helt klart ett generationsskifte här i området. Fyrtiotalisterna flyttar ut, och barnfamiljerna flyttar in. Med de höga bostadspriserna i Stockholm har det samtidigt blivit ett slags klassresa för området, det ser man inte minst på bilarna som står parkerade på garageuppfarterna«, säger Andreas.

Annons
Kontrasten mellan strama linjer och organiska material är den röda tråden i Andreas och Nicoles hem. Fåtöljen är EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire, keramikvas av Constance Wilson på piedestal från Dry things.  

Han och Nicole flyttade in för ett och ett halvt år sedan med sina två barn Noel, 4 år, och Florence, 1,5 år. Men för Nicole är det inte första gången hon kallar det lilla charmiga 30-talshuset för sitt hem.

»Jag växte upp och bodde här från att jag var ett halvår tills jag flyttade hemifrån. När mamma gick bort för ett par år sedan ville pappa inte bo kvar. Samtidigt hade jag och Andreas börjat fundera på att flytta ut från stan och skaffa hus, så vi tänkte varför inte?«

Annons

Beslutet var dock inte helt självklart. För att undvika känslan av att flytta tillbaka in i föräldrahemmet och bosätta sig i ett museum över Nicoles barndom bestämde de sig för att sätta sin egen prägel på hemmet. Köket är flyttat, väggar är rivna, fönster har öppnats upp och alla ytskikt är omgjorda.

»Huset är ganska litet med lågt i tak så det var viktigt för oss att skapa en känsla av rymd. Från början var huset bara 68 kvadratmeter, men mina föräldrar byggde till så att det blev 120«, säger Nicole.

Vardagsrummets conversation piece är onekligen bordet Rio av Charlotte Perriand för Cassina.  
Fåtöljen i vardagsrummet, EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire.  
Annons

Mycket ljus, öppna ytor och ett harmoniskt samspel i färg- och materialval hörde till ledorden när de planerade renoveringen. Men det var placeringen av köket som blev utgångspunkten för hela projektet.

»Vi ville skapa ett kök med plats för ett stort matbord där man kan äta, umgås, arbeta och göra läxor tillsammans«, säger Andreas, som förutom att vara skådespelare även driver ett antal juicebarer runt om i Stockholm samt ett gym på Södermalm.

Annons

Köket flyttades till motsatt sida av huset och är nu öppet mot vardagsrummet, som i sin tur har en glaspartivägg ut mot en liten lummig trädgård.

»Det blev betydligt ljusare och dessutom fick vi fin kontakt med trädgården«, säger Nicole som arbetar som skodesigner på & Other stories.

Målning av Nicoles pappa, konstnären Lubos Janota, som har kvar sin ateljé i trädgården. Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.  
Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.  
Nicole och Andreas har öppnat upp mellan kök och vardagsrum. Hela undervåningen hålls ihop av ett och samma golvmaterial, och det svarta smidet i glaspartiet återkommer i trappräcket på övervåningen. 60-talsstolarna runt matbordet av Kai Christiansen.  
Annons
Köksskåp med stommar från Ikea och egendesignade luckor tillverkade av Järfälla kök med detaljer som återkommer på skåp i badrummet och i hallen. Högtalare, Sonos.Stekbord i gjutjärn från Bertazzoni.  
Lampa av Serge Mouille. Bänkskiva i bakgrunden av statuariomarmor och en inbyggd eldstad av glas.  
Annons
Ikeabyrå klädd i valchromat. Konstverk av Lubos Janota, lubosjanota.com. Träskulptur av Eugen Krajcik. Glaspyramiden
är en bröllopspresent.
 

När det gäller inredningen har de satsat på en stram, minimalistisk känsla i kombination med mjuka färger och organiska material.

Annons

»Tanken var att skapa ett funktionellt och tidlöst hem som vi inte tröttnar på i första taget – vi får väl se så småningom hur det gick med det«, säger Nicole.

Färgskalan går i olika nyanser av vitt, grågrönt och gråblått, från riktigt ljusa toner i rummen på nedervåningen till riktigt mörkt svartblått på väggarna i trapphuset som leder upp till övervåningens två sovrum. Nicoles och Andreas sovrum är målat i en mörkt sotblå färg. Till skillnad från resten av huset har sovrummet inte trägolv utan en mjuk, naturfärgad ullmatta.

Den genomgående minimalistiska känslan med enhetligt ekparkettgolv, bänkskivor av granit och statuariomarmor i köket och en specialbeställd glas- och smidesdörr mellan kök och vardagsrum, balanseras upp av auktionsfyndade desginklassiker med patina och mycket gröna växter, äkta konst och konsthantverk i vackra stilleben.

I princip all konst på väggarna är signerad Lubos Janota, som är Nicoles pappa, och för keramiken står Andreas mamma, Constance Wilson.

Annons

»Det är verkligen en lyx att ha så inspirerande objekt att omge sig med«, säger Andreas.

Tavelvägg som trollar bort tv:n. Konstverk av Lubos Janota. Smides- och glaspartiet som delar av kök och vardagsrum är specialbeställt från Alberto på Östersmide. Barvagnen är ett auktionsfynd från Tyskland.  
Bokhylla av Philippe Starck på metallben och i en kulör som matchar färgsättningen i huset. Skor av Nicole Wilson. Keramik Constance Wilson.  

Ett par av Nicoles egendesignade skor i skulpturala former har också fått hedersplatser på piedestaler i vardagsrummet, vilket får en att undra om hon som skodesigner möjligtvis också har en välordnad skogarderob gömd någonstans à la Carrie Bradshaw i Sex and the city.

Annons

Det är då jag får se husets verkliga skattkammare. Det visar sig att det lilla trähuset vilar på en härligt kreativt rörig källare med, bland mycket annat, ett stort gammalt vitrinskåp fyllt till brädden av Nicoles design med skor från studietiden på Beckmans designhögskola, från en period när hon var designer på Acne studios till de senaste alstren från & Other stories.

»Det här är långt ifrån allt jag har designat. Av utrymmesskäl har jag bara sparat några få favoriter. Jag tycker att det är kul att kunna plocka fram dem och bli påmind om vad jag gjort genom åren.«

Sovrummet fick en mörkt sotblå färg och en mjuk naturfärgad ullmatta. Sängkläder från Dirty linen. Hemmabyggda piedestaler
med lampa från Menu och keramikvas av Constance Wilson.
 
 
Annons

Här finns även ett oanvänt rum som en gång i tiden var Nicoles tonårsrum, och som kan vara bra att ha i framtiden.

»Det är verkligen charmen med ett hus: att man kan göra om allt eftersom behoven förändras«, säger Andreas.

Men källaren får vänta. Just nu är nästa projekt att byta ut samtliga fönster mot spröjsfönster liknande dem som ursprungligen satt på huset. Nedervåningens fönster är redan utbytta. När jag är på besök är fönsterbrädorna fyllda med små frösådda plantor på väg ut i trädgården: kronärtskockor, pumpor, zucchini och tomatplantor.

Annons

»När vi är klara med alla fönster är det ett orangeri som står högst upp på önskelistan. Det ska ligga i anslutning till vardagsrummet för att ytterligare koppla ihop huset med trädgården och förlänga utesäsongen«, säger Andreas.

Klinkergolvet i hallen är inspirerat av en inredningsdetalj i tv-serien Downton abbey. Taklampa Vertigo från Petite friture, spegel Ikea, foto av Nicoles bror. Fåtölj Lady av Marco Zanuso för Cassina.  
Målning av Lubos Janota. Sko av Nicole Wilson. Träkub Eugen Krajcik och biosfär som tillverkas på beställning av Charlotte de Besche.  

Innan jag går tar Nicole mig med på en runda i trädgården. Här ryms allt från ett äppel- och körsbärsträd till hallon och björnbär, en köksträdgård, ett växthus, Nicoles pappas ateljé och en studsmatta.

Annons

»Trädgården är min fristad. Det är verkligen meditativt att gå ut hit och vattna, rensa lite ogräs och pyssla om växterna. Det känns som ett enormt privilegium för mig att få förvalta just den här trädgården, som min mamma la ner så mycket energi på genom åren – det var verkligen hennes passion. Det känns som om jag kommer henne närmare när jag är här.« 

Nicole och Andreas Wilson

Vem: Nicole, 35, Andreas, 36, och barnen Noel och Florence.
Gör: Designansvarig för & Other stories skokollektion. Andreas är skådespelare och grundare och ägare av Juiceverket samt gymmet Fightbox.
Bor: I villa i Söderförort.
Aktuella med: Andreas och Alexander Stocks gör podden Stocks och Wilson har en pod.

Text: Susanna Strömquist

Styling: Alexandra Ogonowski

Foto: Erik Lefvander

Läs också:

Kika in i lyxfällan-Patricks natursköna hus i Sörmland

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Publicerat 13 oktober 2017
Annons