Bohemliv på Mallorca hos Dusty Deco-grundarna

Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz gjorde slag i saken och flyttade från stressen i Stockholm till lugnet på Mallorca. Kika in i ett bohemiskt drömhus.

Annons
Kika in hos Charlotte Gyllenhammar på Ibiza
Kika in hos Charlotte Gyllenhammar på Ibiza
1:21

Högst upp på en kulle med utsikt över Baleariska havet ligger ett hus med spröjsade dubbeldörrar och vita, skira gardiner som fladdrar i vinddraget. Husets nedre plan hyste en gång kossor, getter och hönor, och försörjde hela byn med mjölk. Nu går det under namnet ’hippiehuset’ med tillhörande vildvuxen trädgård: här växer apelsin-, citron- och fikonträd och det odlas tomater och brytbönor. En jättestor kaktus och palmträd skapar dramaturgi på tomten.

Annons

Här, i Palmas närmaste by, Gènova, bor familjen Memic Kjellvertz. För två år sedan köpte de en snickerifabrik som de ska totalrenovera. Men fram till dess hittade de sitt drömhus att hyra och i juni 2018 gick flyttlasset från Stockholm.

dusty deco palma glasdörr
Framsidan av huset, innanför ligger matsal och vardagsrum i fil med utgång till terrassen som blickar mot havet och trädgården. Vintagestol köpt på loppis, matstolar fyndade på spanska blocket, taklampa i glas, Gordiola, matta, Dusty deco.  
dusty deco Mallorca range rover
Hela familjen samlad i en ovanlig Range Rover Classic 1981 på en utsiktsplats utanför huset.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons

»Vi har länge sagt att vi ska bo på Mallorca. Så fick vi vårt första barn och det blev inte läge, sedan kom det andra … Vi insåg att det aldrig kommer att komma ett bra tillfälle. Så vi sa: Nu kör vi, det får bära eller brista«, säger Edin Memic Kjellvertz som bor här med sin fru Lina och barnen Lola, 6 år, och Max, 3 år.

På Brahegatan i Stockholm driver de inredningsbutiken Dusty deco med fokus på noggrant utvalda designklassiker, inredningsaccessoarer och konst. Och trots att livet mer än rullade på, längtade de bort.

»Vi ville få perspektiv på saker, var vi är i livet, och vad vi vill göra framöver. Vi ville pausa och se vad vi håller på med. Vi ville ta nästa steg både i jobb och med familj«, säger Edin.

Kontrasten är total: barnens overaller har bytts ut mot badkläder och stängda dörrar mot öppna. Nu springer barnen ut och in i trägården och på framsidan av huset, som blivit som ett enda stort uterum åtta månader per år.

Annons

Vill du ha mer inspiration? Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare.

Inredningen, den låter de växa fram organiskt.

»Vi älskar det här. Vi har adderat konst och mattor, annars får det vara flummigt och charmigt. Att inreda perfekt är för stor krock mot hur man lever här. Man träffas mycket hemma, grillar, dricker vin och umgås. Det ska vara enkelt, och inte så tillrättalagt. Färgen flagnar på fönster. Vi hänger tavlor på befintliga spikar, och har hållit kvar det gamla spanska, för att få en clash. En hippiefeeling. Det känns väldigt avslappnat, och vi är inte så rädda om saker, kidsen ränner runt, öppnar dörrar och springer ut.«

»Vi har aldrig bott i hus tidigare, det är en ny upplevelse för oss. Drömmen är att en gång ha ett stort jäkla hus på landet, med ett stort träbord och tidningar framme. Så vill jag bo någon gång i livet. Precis som i filmen Call me by your name, med vita lakan över möblerna och vidöppna fönster«, säger Edin.

Annons
På väggen i vardagsrummet, foto av Tony Landberg, små teckningar av Bengt Orup, oljemålning av mallorkinsk konstnär, golvlampa i porslin och taklampa i mässing och snäckskal, köpta på Mallorca, matta, Layered, fåtölj, Børge Mogensen, soffa och soffbord, köpta på lokal marknad.  
Magnifik utsikt, minst sagt.  
dusty deco mallorca familjen
Edin, Lina och barnen Lola och Max stortrivs.  
Annons

I Gènova lever de som locals, de är omgivna av spanjorer, och de träffas över långa middagar i människors trädgårdar. I byn är det ständig rörelse och man hjälper varandra. »Mannen vi hyr av, Pedro, hans farmor har haft huset. Han är stolt, och vill inte sälja. När han ser att vi lever i huset, hänger upp tavlorna, och uppskattar hur det är, blir han överlycklig. I stället för att välja något nyrenoverat ville vi ha det så här. Det är 150 kvadratmeter invändigt och stor trädgård, huset tar upp ett halvt kvarter. I trädgården hjälper grannen oss, han använder marken för att odla. Det är härligt – när man grillar i trädgården går man och hämtar en av hans citroner och pressar den direkt på maten.«

Annons

Den första tiden på Mallorca handlade om att landa. Familjen tog ett långt sommarlov och bara levde. Det var varmt ända fram till november, och havet var varmt nog för att barnen skulle kunna fortsätta bada.

»Det tog tid att komma in i lunken. Att vara med barnen hela tiden var också nytt. I Stockholm är allt superstressigt, man ska hinna till affären och fixa och dona. Här tillåter vi oss att ta dagen som den kommer. Det är en annan insikt och vi värdesätter dagarna mycket mer här än hemma. Vi ville ge barnen något, en annan uppväxt. På förskolan lär de sig spanska och engelska och träffar nya vänner som tänker på nya sätt«, säger Edin och beskriver hur barnen fullkomligt älskar det.

»När man frågar vår äldsta, Lola, om hon vill vara prinsessa och bo i slott eller en surfare som bor på stranden, är svaret givet. Hon älskar havet och stranden. Båda barnen vill vara i den miljön. Att vi har möjlighet att bo så här i hippiehuset, att kunna ge barnen den här uppväxten, är skitlyxigt«, säger Edin.

Annons

dusty deco mallorca kök
Husets kärna är köket med den öppna spisen och dörrparet som vetter mot uteplatsen. Fotot Lara av Tyrone Lebon, teckning av Bengt Orup, drinkvagn i bambu köpt på loppis, stolar och bord har alltid stått i huset. Oljemålningen är köpt på ön.  
dusty deco mallorca Edin ernst
Edin jobbar på sin Ernst-look och lyckas bra. Den lummiga matplatsen ligger på framsidan av huset, alla möbler är köpta på marknad på ön.  
dusty deco mallorca matsal
Hörnskåpet i matsalen är inropat på auktion, oljemålning köpt på marknad. Diverse fotoböcker från Dusty deco och ett hästhuvud i porslin vid namn Ronaldo är Linas bästa marknadsfynd.  
Annons
dusty deco mallorca gästrum
Gästrum med utgång till terrassen. Sängen tillhör huset, litografiskt tryck av Wilhelm Wik som Lina fått av sin bror. Överkast och kuddar Zara Home.  
Annons

När det långa sommarlovet gick mot sitt slut var det dags för familjen att komma in i den verkliga vardagen på Mallorca. Lina och Edin ville komma underfund med hur de ville ha sina liv.

»Vi hade en vision om att öppna något likt Dusty deco här. Vi har haft ett showroom som vi har hyrt på kort sikt för att testa och bestämma hur vi ska göra. Men vi har kommit till insikten att vi inte vill ha butik här. Dusty fortsätter som ett showroom, och vi har öppet efter överenskommelse. Vi vill vara fria, och i stället ta konsultuppdrag där vi inreder för mäklarföretag och privata bostäder. Dessutom har Lina startat webbshoppen Casa rosa ceramics tillsammans med sin kompis Sanna Fischer Nordström, där de säljer lokal keramik.

»Vi kommer att resa mycket till södra Frankrike och Spanien för att hitta fina möbler och köpa bra objekt. Vissa saker behåller vi här och vissa skeppar vi till Stockholm.«

I huset på kullen fortsätter lugnet, och varje dag vaknar de till den magnifika utsikten.

Annons

»Vårt sovrum är helt fantastiskt, att ligga i sängen och se allt detta: kaktusen, den blå himlen, byns kyrka San Salvador, havet och Palma«, säger Edin. »Det är en wow-känsla varje dag. En dag när Lola såg solens strålar sippra in på morgonen, beskrev hon det som att rummet är målat i guld. Då fattar man hur fint det är.«

Text Jonna Dagliden Hunt

Foto Jonas Ingerstedt

Läs mer:

Hemma hos surfaren Freddie Meadows i Costa Rica

Ny tapetkollektion från William Morris – se bilderna

Elsa Billgren visar upp sin nya drömlägenhet

Publicerat 07 oktober 2019
Annons