Pella Hedeby väver ihop ute med inne i det naturnära huset på Dalarö.

Pella hedeby stylar naturnära huset på Dalarö

Örnnästet i skärgården var i behov av en uppdaterad inredning. Pella Hedeby bjöds in för att väva ihop ute med inne och skapa en inbjudande, lugn miljö innanför skjutdörrarna.

Styling
Annons
Pella Hedeby stylar det naturnära huset på Dalarö
Pella Hedeby stylar det naturnära huset på Dalarö
1:05

En stor rund sväng från hetsiga Nynäsvägen och farten saktar genast ner. Fartkamerorna avlöser varandra rytmiskt längs med Dalarövägen som slingrar sig mellan rapsfält och skogsdungar. Snart följer ängar, havsvikar, hästhagar och så allén vid Sandemar slott. Ett stort sandtag är det sista vi passerar innan vi befinner oss på Dalarö.

Här stoltserar idel skärgårdshus från olika tidsepoker. Typhus i modern skärgårdsstil, lite New England, präktiga grosshandlarvillor med punschverandor och mindre skärgårdshemman med snirklig snickarglädje, dyker upp längs de smala och kringelikrokiga vägarna. Högt upp på halvöns utsida, där utsikten över Jungfrufjärden är hänförande och graniten störtar rakt ner havet, befann sig en dag inredaren och stylisten Pella Hedeby för att reka inför en utomhusfotografering.

Annons
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Jungfrufjärden i öst och åt väster anas Dalarö skans – en vy som ger livskvalitet och otrolig avkoppling.  

Semesterhuset får ett ansiktslyft

»Vid samma tillfälle fick jag förfrågan om jag ville hjälpa till med inredningen i huset. Bröderna som äger det hade renoverat både invändigt och utvändigt. Nu ville de addera stil och känsla genom ny möblering av rummen«, säger Pella Hedeby.

Huset är främst ett semesterhus och används flitigast om sommaren men även under helger och lediga dagar året om. Under pandemin har huset också blivit den perfekta platsen att fly till under arbetsveckorna. Därför var det viktigt för ägarna att få till en avkopplande och funktionell miljö som fungerar lika bra under ledighet som när jobbet ska skötas härifrån.

Annons

Pella hedeby

Ålder: 44 år.

Bor: I Viksberg utanför Södertälje.

Gör: Inredare, stylist och influencer med blogg på Residence Magazine, stilinspiration.residence-magazine.se Aktuell med: Inredningsuppdrag för företag och privatpersoner.

Rummen behövde harmoni

När Pella kom in i bilden, eller in i huset, var alla rum redan möblerade men ägarna kände att de saknade den röda tråden och harmonin i rummen.

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Matplats med vidunderlig utsikt. Antwerp dining table från Noorstad. Stolar J39 i såpad ek, Fredericia. Sisalmatta, Kjellbergs/Målarboden. Linnegardiner, Gotain, Marmorvas, Collection particulière och skål av Vincent Van Duysen från When objects work/Bert van Hoecke Interiors. Taklampa Hotaru marker light, design Barber & Osgerby för Oseki & co/Bautier.com.  
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Antwerp dining table från Noorstad. Stolar J39 i såpad ek, Fredericia. Sisalmatta, Kjellbergs/Målarboden. Linnegardiner, Gotain. Marmorvas, Collection particulière och skål av Vincent Van Duysen från When objects Work/Bert van Hoecke interiors. Taklampa Hotaru marker light, design Barber & Osgerby för Oseki & co/Bautier.com.  
Annons

»Vi tog ett gemensamt omtag och framför allt matplats och vardagsrum och arbetsrum har inretts från grunden, medan sovrummen försetts med nya mattor, textilier och mindre möbler, sängbord och belysning«, berättar Pella.

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Generösa soffor från Tine K home i ljus linneklädsel. Soffbordet med skiva i Alevik kalksten från Östersjösten är specialritat, inspirerat av Rebecka Haymoz Coffee table. Kuddarna är uppsydda i textilier från Astrid. Ljuslyktor, Michaël Verheyden/Bert van Hoecke interiors.  
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Samtliga sovrum har fått olika karaktär med Noorstads massiva ekpallar som sängbord. Sänglampor Daphine, Lumina. Sängkappor i linne, Bemz. Linnegardiner, Gotain. Sisalmatta från Kjellbergs/Målarboden. Sängkläder, Dirty linen. Överkast uppsytt i textil från Astrid. Till vänster syns en av de nya innerdörrarna designade av Jordens arkitekter och tillverkade av Ekstrands.  
Annons

Jordens arkitekter har ritat panelen och andra delar av huset

Att ta över ett projekt där basen redan är satt kan vara en utmaning. Men här fanns en fin grund att utgå ifrån.

Huset är modernt med svart panel. Jordens arkitekter har ritat den nya panelen, pergolan och husets skjutdörrar, tillverkade av LTBL. Uttrycket är stilrent med en smakfullt lågmäld ton där poolområdets ljusa trästruktur skapar en finstämd övergång till den omgivande naturtomten.

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
En magisk plats i kvällssolen, omgiven av naturen och med utblick över vattnet nedanför. Dörrarna öppnas från matplatsen mot poolen. Poolområdet och den uppdaterade fasaden är ritade av Jordens arkitekter.  
Annons
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Havsbad eller poolbad, varför tvingas välja? Tralldäcket är byggt av kiselbehandlad Organowood. Solsängar, Tine K home. Parasoll, Cane-line.  

»En vidunderlig utsikt«

»Väl inne möts man av en vidunderlig utsikt ut mot vattnet och stora, glasade skjutpartier som leder ut till terrassen. Materialen är genomgående genuint naturnära och skapar en finstämd känsla mot de moderna linjerna.«

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Från övre plan når man den generösa terrassen från såväl sovrum som vardagsrum och matplats. Helglasat räcke valdes för att inte förta utsikten. Terrassgolv i Alevik klinker från Östersjösten. Solstolar H55 från Skaargarden/Länna möbler.  

Huset har nyligen renoverats invändigt, väggar har målats och nya golv i massiv ek har lagts in.

Annons
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Från sovrummet på övre plan kan man öppna upp ut mot terrassen. Linnegardiner, Gotain. Golvlampa Cesta, Santa & Cole. Sisalmatta, Kjellbergs. Solsängar, Tine K home. All inredning beställd på Målarboden.  

Mjuk minimalism och harmoniska färger

»Att får inreda i samråd med husets ägare var ett riktigt drömuppdrag. Jag fick ett stort förtroende och i min brief en försäkran om att de verkligen uppskattade min stil och det uttryck jag förmedlar. Så jag kunde verkligen utgå ifrån den stilkänsla som ligger mig allra närmast hjärtat.«

När de orden kommer från Pella går tankarna omedelbart till mjuk minimalism – harmoniska former, naturliga material och tidlös design. I örnnästet på Dalarö skapar de inslagen en salig känsla av zen i makalös skärgårdsmiljö. Som en omedelbar rening från den storstadsstress som möjligen förföljt den som flyr stan och åker den trettio minuter långa vägen ut till vattnet, havsluften och de skriande måsarna. Den som möjligen tappar andan av utsikten påminns om att kippa efter syre i takt med att tunna linnegardiner och en svällande rispapperslampa vajar i draget från skjutdörrarna.

Annons

Inspireras av naturnära läget

»Inspirerad av det naturnära läget, vyn över vattnet, klipporna och den delvis lite karga tomten kändes naturmaterial och naturnära texturer som ett självklart val. Trä, sten, sisal, hampa och linne fick mjuka upp det strama och skapa känslan interiört.«

Med den vidunderliga utsikten och omgivande naturen kändes det också naturligt för Pella att låta interiören utgöra en stillsam och behaglig plats, där inredningen inte pockar på uppmärksamhet utan skapar en fond som låter ögat fokusera mot vyerna och omgivningen.

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Ett lågt sideboard beställdes av Form specialsnickeri, som även gjort underredet till soffbordet. Bokställ i ljus ek, Livrest. Lampa, design Michaël Verheyden/Bert van Hoecke interiors.  

»Vid möblering och val av inredning utgick vi, förutom ifrån material och känsla, ifrån att skapa ytor och förutsättningar för social samvaro.«

Annons

Havet är sömlöst nära

Runt huset finns många vackra uteplatser att vistas på. Övergången från rummen inomhus till den generösa terrassen sker sömlöst genom stora skjutdörrar. Från terrassen är utsikten hänförande mot havet och åt andra hållet finns poolområdet. Här fungerar delvis en pergola som soldäck vid poolen. Även här finns utsikten men också en skyddad uteplats. Från huset leder sedan en lång trappa ner till båtbryggan och den nya bastun, ett perfekt tillhåll under de varmaste sommardagarna, som helst tillbringas nere vid klipporna och havet.

Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
Graniten stupar rakt ner i havet nedanför huset. Strandlinjen med klippornas karga karaktär går i linje med husets stilrena uttryck.  
Annons
Hus på Dalarö stylat av Pella Hedeby.
En lång trappa leder ner till båtbryggan och bastun vid klipporna, ritad av Jordens arkitekter. Solstolar H55 från Skaargarden och parasoll från Cane-line/Länna möbler.  

»Här är sol hela dagen och det är bara att vandra mellan de olika uterummen varefter solen flyttar sig, eller om man för den delen söker skugga. Kvällssolen vid poolområdet är fullständigt magisk«, säger Pella som lyckligt konstaterar att det är en ynnest att få arbeta med inredning under så vackra och inspirerande förutsättningar som de som rådde på den här platsen.

»Jag har haft förmånen att tillbringa en hel del tid här, såväl invändigt med inredningen som utvändigt vid några fotograferingar. Här ville jag verkligen fånga den där härliga sommarhuskänslan och skapa en plats där man kan sparka av sig skorna och bara vara.«

Publicerat 01 juli 2021
Annons