Formgivarparet öppnar dörrarna till sin malmölya – kika in

»Vårt hem är ett patchwork av de vi är.«
Lovisa Hansson och Milan Kosovic öppnar dörrarna till sin Malmölya, som också är deras arbetsplats.

Annons
5 Inredningsbyten som gör ditt hem redo för hösten
5 Inredningsbyten som gör ditt hem redo för hösten
0:37

Om man levt ihop sedan 20-årsåldern så växer man ihop på så många plan, idéer och tankar byts i ett ständigt flöde, eventuella projekt väver man tillsammans. Det kommer kanske ett barn eller två när relationen är mogen för det och den gemensamma bostaden blir ett skyltfönster för den man är.

Sängbord, Montana. Rislampan Akari 1A av Isamu Noguchi. Keramik av Thomas Alexandersson.  

Milan Kosovic och Lovisa Hansson är formgivare med bakgrund inom både industridesign och möbeldesign och inredning. Efter många år i branschen bestämde de sig för att starta Sekt, ett gemensamt projekt som växt fram under åren. Tanken bakom designföretaget är egna produkter i gränslandet mellan unika objekt som säljs dyrt på gallerier och stor volym som konsumeras av en bred grupp av människor.

Annons
Arbetsrummet har utsikt över parken. Hylla med Sekts prototyper och modeller. Skrivbordet Leonardo av Achille Castiglioni för Zanotta. Vägglampa Ariette från Flos.  

»Vi ser utmaningar med dagens snabba konsumtion och låglöneproduktion men även att design ibland hamnar enbart i ’finrummet’ eller blir för smal. Vi ska inte bli ännu ett varumärke med produktion i låglöneländer, det är inte volymen vi far efter, i stället prisvärd design med hög kvalitet.«

»Vi tror verkligen på det här, det är vårt passionsprojekt, och ingen bisyssla. Det är det här vi vill arbeta med framöver. I höst släpper vi fem nya produkter.«

Lovisa Hansson & Milan Kosovic

Ålder: 41 och 42 år

Bor: Lägenhet i Slottsstaden i Malmö med barnen Bo och Tin

Gör: Inredare och möbelformgivare

Aktuella med: Varumärket Sekt

Tidigare i år kom lampan Puritan, till den har paret inspirerats av oljelampor. All produktion sker i Sverige: i Småland, i Malmö finns ett snickeri och ett gjuteri som Lovisa och Milan anlitar, i Ängelholm ett företag som gör trälådor som används som förpackningar. Bland andra.

Annons

Under Sekts paraply kommer de även att göra en del inredningsprojekt. Det senaste projektet var bibliotek, viss inredning och modulära utställningsväggar till Landskrona foto.

Handskisser, 3D-modeller och skarpa prototyper från utvecklingsprocessen av Sekts senaste produkt. Den kubistiska skålen gjuts i brons utanför Malmö och kan köpas via Sekts hemsida: www.sekterism.com  
Keramiken är designad av Milan som en del av svenska paviljongen under London Design Festival. Bänken i design av Sekt tillverkas i Malmö.  

De bor och verkar i Malmö, Lovisa har rötterna i Helsingborg. Milan kom som 13-åring med sin familj till Sverige när kriget i det forna Jugoslavien slog sönder tillvaron där.

Annons

Lägenheten ligger i Slottsstaden och det är den andra lägenheten i huset de bor i. I tre år har de bott i den, en fyrarummare om 114 kvadratmeter. I familjen finns också barnen Bo, 10 år, och Tin, 3 år.

»Vårt hem är en del av oss, ett eget universum. En levande plats med en egen själ. Vi både bor och arbetar här. Barnen leker, jobb och fritid flyter samman, men det är så vi valt att ha det, och vi älskar det.«

Vägghyllan Dandy In Memoriam, design Sekt, är i ask och tillverkas för hand av en finsnickare i Malmö. Den lilla teckningen av Bengt Johansson köptes under studietiden i Göteborg.  

Tegelhuset, »ett ganska brutalt nationalromantiskt sekelskifteshus«, är från 1909 och ritades av arkitekten och redaktören Harald Boklund. Boklund ligger bakom flera av Malmös mer kända byggnader, som Hamnkontoret och Apoteket Lejonet. Han var förstås mycket påverkad av den tidens ideal som jugend och så småningom nationalromantiken.

Annons

Lovisa och Milan älskar det fantastiska ljuset i lägenheten. »Ibland är det svårt att säga varför vissa bostäder känns hemma direkt men denna gjorde det.« Lägg därtill utsikt över en park, närheten till havet, stadskärnan, många kaféer och restauranger, en bra citypuls helt enkelt.

Våningen är planerad runt de två största rummen vardagsrummet och det kombinerade kontoret och Tins lekrum, barnen delar på ett sovrum och ett är Milan och Lovisas.

Över köksbordet hänger pendeln Puritan, Sekt. Köket har vy över balkongen som vetter mot gården. Skåpen under diskbänken är specialtillverkade i samma stil som resten av kökets originalinredning.  
Stort matbord i massiv ask med lådor och infällda ljusstakar i design av Sekt. Mobil skulptur, design Lovisa Hansson och Johanna Nilsson, säljs bland annat på Artilleriet. Keramik av Milan Kosovic.  

När de flyttade in målade de, slipade och hårdvaxade golven, bytte eluttag och knoppar, byggde nya garderober, bland annat, men med den största respekt för sekelskiftets stilmarkörer, de som fanns kvar.

Annons

»Vi har medvetet valt att inte ändra för mycket i lägenheten. Vi har lämnat kvar små prång och de gamla elementen. Det är inte alltid det mest praktiska, men det är en del av lägenhetens själ som man lätt kan renovera bort, men som är svår att återställa sedan.«

På det antika skisskåpet står en trio speglar av massiv ask. Verket Sometimes they talk designade Lovisa för den svenska paviljongen under London Design Festival.  

För Lovisa och Milan är funktionen och att det ska vara trivsamt viktigast. Saker som de är helt säkra på att de inte behöver säljer de eller skänker vidare, stort som smått.

»Vi måste tycka om det vi har omkring oss. Och då gör det inte så mycket om det är lite stökigt ibland. Väldesignade ting i gedigna material blir bara intressantare och vackrare när de slits, de får en historia. Det är så vi tänker kring de saker vi designar för Sekt, produkter som går att relatera till under en lång tid. Mycket av vår inredning ritar vi själva, både platsritat och detaljer vi gjort under vissa projekt och Sekt.«

Annons
Sekts pendel Puritan i oglaserat porslin hänger över köksbordet. Ljusstakarna i massiv mässing hör till det stora egendesignade matbordet.  

Hemmet är till stor del fullt av deras egen design, bland annat matbordet, lampor, bänk, keramik och inredningsdetaljer. Sedan blandar Lovisa och Milan in designklassiker, gåvor, arvegods, och föremål inköpta på auktioner. Saker som betyder något för dem.

Men någon speciell inredningsstil har de inte. »Fundamental, månne?« säger Milan med ett skratt. De enas om att det måste kännas personligt. »Vi har inte en stil, vårt hem är ett patchwork av de vi är«, säger Lovisa.

Vy från matplatsen mot arbetsrummet. Matbord, Sekt, fåtölj Eames LCW från Vitra, matstol av Carl Wegner, CH24, Carl Hansen.  
Annons
Det strutformade lilla bordet, Hello Little Fellow, är tillverkat i basad ask och designat av Lovisa.  

Inspiration får de av att titta på det förgångna – i arkiv, gamla minnen, känslor – och sedan tar de in det i nuet i sitt skapande.

»Vår lampa Puritan är till exempel inspirerad av äldre oljelampor, något som syns i formen men även i det svagt glödande skenet när lampan tänds.«

Sovrummet har mycket textilier och varma toner för en ombonad känsla. Antik kelimmatta, taklampan Sarfatti, Flos, spegel, Gubi.  

För Milan finns hans kroatiska arv närvarande även om han bott i Sverige större delen av sitt liv. »Jag har ett bildminne av ett fantastiskt träskåp som min kompis farmor fått i bröllopsgåva. Det är precis ett sådant minne jag kan ta fram i skapandet sedan.«

Annons

När Milan och Lovisa är lediga umgås de med vänner och lagar mat, reser och vistas i naturen. Det blir många middagar, både spontana och planerade.

»En fantastisk sak med Malmö är närheten till Köpenhamn, en underbar stad att drälla runt i för inspiration.«

Läs mer:

Arkitektens 1950-talshem till salu – se bilderna

Kika in i stadsradhuset i Aspudden

Kika in i konstnären Ida Elkes 1960-talshus mitt i skogen

Publicerat 13 november 2020
Annons