Hemma hos stylisten Elin Kickén

Harmonisk inredning med en tvist hemma hos stylisten Elin Kickén

Stylisten och bloggaren Elin Kickén lever som hon lär – rofyllt med en tvist.

Annons
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
1:15

Hon är en sådan som fick det med modersmjölken – det där unika ögat och det odödliga intresset. Stylisten Elin Kickén är nämligen tredje generationen inredningsnörd. Det började med att henne morfar, konstnären Sjudolf Bergman, startade möbelbutiken Bergmans i Jönköping under 60-talet. Det gick så pass bra att hans barn senare fick ta över företaget. Och inte långt ifrån det sätt mamma Ann-Sofie tillbringar dagarna med att handplocka möbler och accessoarer och sedan styla den 3 000 kvadratmeter stora butiken tillbringar Elin i dag sina dagar med att välja prylar till sina olika styling-, inrednings- och blogguppdrag.

Annons

»Men allt startade i mammas och mina morbröders butik! Jag lekte där som barn, sommar- och helgjobbade där i tonåren och efter studenten blev det min heltidssyssla.«

Piedestal framför fönstret av Carina Johansson. Objektet Knut av Tove Tengå.  
Den crémefärgade soffan Sara är producerad av Sits och mattan av Furninova. Båda är köpta på Elins mor och morbröders butik Bergmans Möbler. Skål på bordet av Enriqueta Cepeda. Vardagsrummet är målat i färgen Blek sand från Jotun.  

Det är till och med så pass att Elin aldrig har arbetat med något annat än inredning. Innan hon fick heltidstjänsten på Bergmans jobbade hon i en annan interiörbutik – hon hade trots allt som 19-åring redan flera års praktisk erfarenhet.

Annons

Efter några år i familjeföretaget ville Elin testa sina egna vingar och sökte därför till en stylistkurs handledd av Lotta Agaton på Beckmans designhögskola. På utbildningen fördjupade hon sina kunskaper och knöt till sig branschkontakter, vilket ledde till att hon strax därefter hamnade i Göteborg där hon livnärde sig på att styla lägenheter inför försäljning åt Alvhems mäkleri.

»Det innebär ett evigt kånkande – man blir väldigt stark på ett sådant jobb!«

Det var också under den här tiden som Elin började blogga för Residence, en blogg som utvecklats över tiden men alltid visat på samma fingertoppskänsla för harmonisk inredning med en tvist.

Och det var även där, under homestagingåren, som hon träffade sin inredningssoulmate Evalotta Sundling.

»Vi klickade direkt, vi tycker lika om allt som är viktigt samtidigt som vi är väldigt olika som personer.«

Elin berättar hur hon och Evalotta kompletterar varandra, »Ena dagen är jag energisk och drivande, nästa trött – då drar Evalotta igång mig. Vi ger varandra energi.«

Annons

För ett år sedan tog duon det självklara steget att starta eget tillsammans. Firman SundlingKickén har som mission att hjälpa företag att tala till sina kunder på rätt sätt genom ord och bild.

Detta kan innebära allt från att de stylar pressbilder till att de är med och tar fram kataloger, pressmeddelanden eller till och med nya produkter.

Soffbordet har Elin själv designat och låtit en vän på Ohlins plattsättning tillverka.  
De två fåtöljerna ropades in på en auktion hos Stockholms auktionsverk och designer och producent är okänd. Tavlan är från Boutique Pim och taklampan Two spheres från Atelier Areti.  

Vid sidan av denna stylistverksamhet hjälper duon kunder att inreda privata hem.

Annons

»Marknaden för inredare håller på att etableras i Göteborg, men visst finns det kunder«, och företag att bredda sina existerande sortiment med produkter som duon tycker fattas.

I samband med att Elin och Evalotta drog igång i egen regi bestämde de sig även för att driva bloggen på Residence ihop.

»Det kändes naturligt eftersom vi är en stylistduo och driver vårt företag ihop.«

Och nu storsatsar de två på innehållet, ett jobb som hjälper dem att hålla sina designögon ajour. På bloggen finns deras senaste inspiration och intervjuer med branschkollegor som inspirerar. Flödet är fullt av vackra moodboards med modebilder, inredningsaccessoarer, konsthantverk och hela inredningar – oftast i färgskalan beige, brun, crème och med accenter i svart och krom.

»Det är verkligen jag. Folk har alltid sagt att jag är beige och svart! Det är inte bara nu när det är trendigt som jag gillar det. Nedtonat är min melodi även om våra hem gått i olika färgskalor under åren. Vi ville att den här lägenheten skulle kännas mer vuxen och gedigen än de förra och ha inslag av udda former och unika prylar. «

Annons
För att få plats med så många som möjligt i köket har Elin designat ett eget matbord och låtit sin vän på Ohlins plattsättning tillverka det. Taklampan Ocean kommer från Belid och tavlan är av Kristina Krogh, duken från Himla.  
Hyllorna från House doctor är köpta på familjeföretaget Bergmans möbler. Skulptur av Carina Johansson. Väggarna i köket är målade i färgen Kalk från Jotun.  

Trefotsfat av Fredrik Persson, ostkniv från Normann Copenhagen och mjölkkanna från Hasami porcelain köpt på Cosa homestories.
 
Annons

Denna naturfärgade och lugna färgskala är inte oväntat väldigt närvarande i Elins hem i Göteborg. Tillsammans med pojkvännen Joacim bor hon i en tvåa i mysiga Bagaregården. Hit flyttade Elin från Jönköping för fyra år sedan.

Den första tiden bodde hon hos sin moster men snart så kom den långsida pojkvännen Joacim efter och de köpte en lägenhet längre ner på gatan från där de bor nu.

»Ingen av oss ville bo mitt i stan och vi var överens om att det är viktigt med ljuset i en lägenhet. Vi valde denna för att den ligger högt upp och har fri sikt utan insyn i sov- och vardagsrum.«

Annons

När Joacim och Elin flyttade in var lägenheten målad i en ljusgrå kulör, vilket kändes lite för förväntat för Elin som målade de olika rummen i naturtoner. För att inte garderober och skåp skulle ta för mycket fokus har hon målat dem i samma kulör med snickerifärg.

Det är ett sådant där tips som är självklart för Elin men som kanske inte är det första vi andra tänker på. Tjatar man sig till fler inredningstips av experten, Elin har ändå stylat ett hundratal lägenheter inför försäljning, så säger hon att man inte ska sprida ut saker utan gruppera dem i stilleben.

»Och tänka efter innan man köper nytt. De kunder vi haft har ofta köpt saker av ren lust, och även om de är fina i sig så skär det sig när de ställs ihop och man kan inte se en röd tråd. Inför varje nytt köp ska man fråga sig ›passar den här med resten av mina saker‹?«

I sovrummet råder samma lugn som i övrigt i lägenheten. Sänggavel i linne från Himla, våfflat överkast från Perspective studio och sänglampor från Örsjö belysning. Målning av Matilda Dahlbo.  
Det fina skrivbordet har Elin designat och låtit göra, precis som de övriga två borden i lägenheten. Lampan är från Olsson Jensen, köpt på Bergmans möbler.  
Annons
Sovrummet är målat i kulören Chai från Alcro. Vas Enriqueta Cepeda. Vacker förpackningsdesign syns som ett stilleben på skrivbordet.  
Skrivbord Elin Kickén/Ohlins plattsättning, skrivbordslampa Olsson Jensen. Skrivbordsstol Johansson design. Droppen på väggen kommer från Sintra och skålen i fönstret är av Enriqueta Cepeda. Byxor Sunday Sthlm.  
Annons

Denna disciplin är tydlig i Elin och Joacims hem. Det är absolut inte dåligt med accessoarer, men alla de vackra tingen är i total harmoni och hittas i vackra små stilleben.

»I mitt jobb ser jag otroligt många fina saker och det är klart att jag ibland blir lockad att slå till. Men jag försöker att alltid se det ur ett långsiktigt perspektiv och frågar mig om jag kommer att tröttat inom 5 år.«

Och om något mot förmodan inte skulle passa in? Då åker godbitarna upp på den överfyllda vinden. På frågorna om det råkar vara så att alla böcker hon vill ha turligt nog har beige rygg eller om ingen någonsin kommit över på middag med en krukväxt ser Elin något skamsen ut:

Annons

»I fallet fula böcker så kan ryggarna vändas inåt och kommer någon med fel krukväxt … Ja då kanske den hamnar i ett skåp i köket tills den självdör, om jag inte lyckas hitta ett nytt hem till den.«

En annan genväg till harmoniskt boende à la Kickén är att våga sig på andra toner än vitt samt att sätta upp tavlor på väggarna. I flera av de hem Elin stylat för visning syns oväntade motiv i stora och små ramar sporadiskt uppsatta i små kluster. Hon gillar att gå på gallerier och museer på helgerna och har långsamt samlat på sig verken på väggarna. »Nej tack till posters!«

Just nu drömmer Elin och Evalotta om en inspirationresa till och stylinguppdrag i New York.

»Men Stockholm är mer troligt, även om vi får en hel del uppdrag av privatkunder som behöver hjälp med sina hem här så finns det mer jobb i Stockholm. Så vem vet, det kan hända att vi flyttar dit.«

I vardagsrummet finns en hylla från Montana. Bordslampan Serena T från Flos köptes på Bredaryds möbler. Vas Pallo av Carina Seth Andersson, skulptur Fredrik Persson, Rutig vas och svart ljusstake Emelie Thornadtsson.  
Överkast från Perspective studio.  
Annons

I vår är stylistduon aktuell med en rad nya kunder. Redan i fjol när de precis dragit i gång ramlade det in ett gäng kunder. Inte minst Residence , som förutom sedvanliga stylinguppdrag för tidningen även lät duon inreda en hel lägenhet med syfte att visa det kommande årets inredningstrender. Efter det följde kunder som Ogeborg och Ikea, och lagom till årets möbelmässa släppte de ett nytt samarbete med Domo design.

»Tanken var att vi skulle styla nya pressbilder åt dem, men vi kände att det fattades något i deras sortiment så det hela slutade i att vi har tagit fram tre nya kulörer som komplement till deras vita, svarta och grå.«

Annons

Inte helt oväntat går de nya kulörerna i crème och beige. Frågan är bara när det kromade och det bruna bordet kommer … 

Elin njuter av lugnet hemma. Tavlan över soffan har konstnären Anette Hallbäck gjort. Skulpturen på golvet är av Fredrik Persson.  

Elin Kickén

Ålder: Elin är 26 år.
Gör: Elin är inredare av privatbostäder, stylist och bloggare. Tillsammans med vännen tillika parhästen Evalotta Sundling driver hon firman SundlingKickén samt bloggen med samma namn på Residence hemsida.
Bor: med sambon Joacim Antonsson i lägenhet på 65 kvadratmeter i ett trevåningshus i trä i Bagaregården i Göteborg.
Aktuell med: Elin är ständigt aktuell med bloggen SundlingKickén och med en rad nya kunder: bland andra Domo design till vilka hon och Evalotta stylat montern på Stockholm furniture fair. Där lanserar de även sitt samarbete med Domo design.

Text Michelle Meadows

Styling Evalotta Sundling och Elin Kickén

Foto Mikael Lundblad

Läs också:

Hemma hos prisade arkitekten Andreas Martin-Löf i Vasastan

Eklektiskt hemma hos fashionistan Linn Eklund

Hemma hos inredaren Claes Dalén och tv-producenten Johan Pråmell

Publicerat 22 mars 2018
Annons