Hemma hos Anitha Clemence

1:55

Efter reklamen: Kändishemmen vi inte kan få nog av

(1:55)

Anitha Clemence har flyttat 20 gånger under sina 38 år i livet. Bara sedan hon fick sitt första barn för sex år sedan har hon hunnit med fem flyttar. Första stoppet var en sekelskifteslägenhet med egen uteplats i Vasastan. Men den visade sig vara för trång, »badrummet var en skokartong«. Så familjen flyttade, via ett kort stopp på ett lägenhetshotell i Solna, till en modern arkitektritad lyxlägenhet på Grev Turegatan, och lagom till inflyttning föddes sonen Tom Allan.

– Det blev för trångt igen! Dessutom lärde jag mig att barnstök syns mycket mer i en modern öppen planlösning än i ett hem med rum och möjligheten att stänga dörrar. Om jag har någon typ av OCD är det mot stök så jag höll på att bli galen där.

Vardagsrum hemma hos Anitha Clemence

Det långa vardagsrummet i klassisk funkisstil består av två delar med ett rumsavdelande glasskåpet i mitten. Skåpet har Edlund smide byggt åt Anitha. Idén fick hon när hon såg en liknande vägg på en restaurang i Miami. Tavla över soffan av Patrik Qvist.

Slutligen hamnade familjen i en funkislägenhet på Nedre Gärdet. Där hann de bo i nästan två år innan bomben att Anitha och exmannen Calle Schulman skulle separera briserade i media i december i fjol. En rimlig gissning, med tanke på hennes tidigare hattande, hade då varit att det var dags för ännu en nedpackning, magasinering, renovering och ett stadsdelsskifte. Men icke.

– Jag har aldrig trivts så bra i en lägenhet förut. Det här är mitt hem – så är det bara. Jag är i en ekonomisk situation där jag kan bo kvar så jag tvekade inte en sekund.

Poddgeniet Anitha Clemence

Det där med att agera snabbt och säkert är en del av Anitha Clemence signum. Vill hon göra något så ser hon till att göra det – och helst på en gång. Hennes dagar är ett personligt hopkok av sysslor med en enorm bredd, från glamour till svett, från manusskrivande till porslinsdesign.

Vitrinskåp hemma hos Anitha Clemence
Prydnad hemma hos Anitha Clemence

Pingvinen köptes för flera år sedan på ett galleri och betalades av under en hel sommar. Oxhorn från Uganda, mask från Kenya, glaskulan är teaterrekvisita och hittades på Blocket. Doftljuset ingår i en kommande kollektion från Anitha. Bysten föreställer Poseidon.

Mest känd är Anitha kanske för poddarna Fyllepodden och Lillelördag. Den första är en intervjupodd som behandlar alkoholvanor, som hon driver tillsammans med journalisten och författaren Sanna Lundell. Lillelördag är mer av en livsstilspodd, där Anitha och journalisten Ann Söderlund samtalar om sina respektive liv. Tillsammans med Ann kommer Anitha även snart att sätta upp en scenföreställning som tar avstamp i podden.

Ett annat ben i karriären är tv-produktionerna. Innan hon fick barn arbetade hon som projektledare för flera uppmärksammade produktioner, som Kungarna av Tylösand och Den hemlige miljonären, och för snart två år sedan skapade hon den uppmärksammade tv-serien Mammor, en sketchbaserad humorserie som hon både skrivit och medverkade i. Och just nu håller hon på med ett nytt film- och bokprojekt.

– Men det är hemligt än så länge.

Är inte rädd för att nå framgång utan besvär

De här uppdragen skulle kunna hålla vem som helst sysselsatt på heltid, men Anitha har fler intressen, fler idéer.

– Jag är kanske galen, jag får som små mikropsykoser av intressen som jag går all in i. Jag har bland annat designat en rakhyvel för kvinnor och en takeaway-behållare som jag faktiskt har patent på.

Hemma hos Anitha Clemence

En del av hennes »mikropsykoser« pågår ännu, andra har resulterat i faktiska produkter. Som hennes bok 5:2 enligt Anitha Clemence eller hennes serier av inredningsaccessoarer. Av den senare sorten var en kollektion porslin först ut. Som barn hade hon åkt på semester till Tyskland och England och köpt porslin tillsammans med sina föräldrar.

– Men man fick aldrig använda det. När jag var mammaledig fick jag idén att göra ett finporslin som man kan använda varje dag. Så jag gjorde ett som går att diska i maskin.

– Den första porslinskollektionen Stories from the sea gjorde snabbt succé bland både press och konsumenter. Bland annat valde modedesignern Stella McCartney att använda sig av porslinet när hon skulle bjuda modepressen på lunch – hon blev till och med så förtjust i det att hon beställde det till sitt hem i England. Därefter har det tillkommit fler porslinsprodukter i samma blandning av upphottad lyx och enkel vardag.

– När jag designar saker utgår jag oftast från ett klassiskt element och sedan mixar jag det med något annat, typ ett vitt kakel och en dödskalle. Kombinationen av nyfikenhet och mod är en del i Anithas framgångsrecept. Om man frågar henne hur hon har lyckats bygga sig en sådan bred karriär så svarar hon att det handlar om att hon inte är rädd för besvär. Hon gör gärna grovjobbet och ger sig inte förrän hon lyckas. Dessutom nämner hon sin bakgrund som projektledare som en faktor i hennes framgång.

– Det finns massor av människor som har bra idéer, men de tappar sugen när den kreativa fasen är över. Jag förstår att idén bara är en liten del av genomförandet. Sedan vet jag också hur man hittar rätt samarbetspartner och det är superviktigt. Royal design distribuerar mina designalster till exempel. Jag kanske tjänar mindre per enhet, men ökar å andra sidan volymen.

Soffa NK hemma hos Anitha Clemence

Ena delen av vardagsrummet fungerar som ett ljust sällskapsrum. Soffa NK inredning, bord Jotex, lampa med marmorfot Lamp-Niklas, kuddar Habitat. Sittpuff Melimeli. På denna står Anithas nya bricka och kopp. På bordet ljusstakar från Asplund, sjöborre från Kenya och ett doftljus från Candelize.

Anledningen till att hon lyckats ro i land så många olika projekt är att hon är en »skitbra säljare som inte är rädd för att ta kontakt«, två egenskaper som hon säger att hon föddes med. Anitha adopterades från Indien när hon var två och ett halvt år gammal och flyttade tillsammans med sina adoptivföräldrar mellan flera olika småstäder under sin uppväxt. Hon var framåt, hade lätt för att få vänner och såg till att få sin vilja igenom. Bland annat startade hon en festival som finns kvar än i dag i Strömstad, »för att jag ville träffa killar«, eller sålde kokosbollar för att kunna åka på shoppingresor till Göteborg;

– Jag påstod att jag var med i en fri teatergrupp!

Hemmet har inspirerats av inredningen på Sturehof

Hon jämför sig med karaktären Noora i den omtalade serien Skam och säger att hon ofta tog på sig ledarrollen i de olika vänskapskonstellationerna. Någonstans kände hon alltid att hon var lite för mycket för det lilla samhället hon bodde i.

– Det är en sådan skämskudde, men jag minns att jag blev intervjuad av lokaltidningen och att jag sa: Strömstad är för litet för mig, jag ska flytta till Stockholm och jobba på ZTV.

Modet och kärleken till oväntade möten syns i hennes hem. Inredningen är som en förlängning av Anitha själv. Hon har byggt om, byggt till, målat, inrett och piffat på sitt eget sätt. Sovrummet är väl tilltaget i sina proportioner och hon har möblerat det med stora möbler som tar för sig. Den resliga sängen, vars ram hon har byggt av en byggnadsställning, är ett riktigt blickfång. Den är extra bred, extra hög och har en romantisk sänghimmel som hänger från den råa stålkonstruktionen. Väggarna är målade i en djupt rosa kulör, och de garderober som ställts in i rummet har fått ett lager färg i samma ton. Mitt emot sängen hänger en stor tv och över den finns en handfull afrikanska masker.

– Folk får tycka att det är hopplöst omodernt, men jag älskar masker och inredning med afrikansk känsla.

Anitha Clemence

Anitha i sin morgonrock och pyjamas från Chambres. Kudde bakom huvudet från Lagerhaus. Örhängen Caroline Svedbom, ring Swarovski. Badrumsmattan har hon designat själv. Den är gjord i frotté för att enkelt kunna tvättas.

Kök inspirerat av Sturehof

Väggen med glashängare är inspirerad av restaurang Sturehof, som också har små hål i kaklet. Idén med hängarna ( finns att köpa på Jula) fick Anitha från vännen Hanna Bastin. Glasen på bänken är Anithas egen design och kommer att finnas hos Royal design till våren.

Matbord från Garbo interiör hemma hos Anitha Clemens

Under bordet i köket har Anitha satt in ett marmorgolv som är lättstädat. Accentfärgen i köket är svart. Masker från Tanzania, skåp Confident living, bord Garbo Interiör.

Hela rummet har en liten vibe av Mitt Afrika – de jordiga tonerna i sängkläderna, den stora sänghimlen och mixen av masker, stora palmer och en sänglampa med ett klassiskt Laura Ashley-motiv. Bredvid ligger det nyrenoverade köket. Där är det en lite mer klassisk sekelskiftesstil som mixats med ett stort franskt vitrinskåp och en glashängare som inspirerats av interiören på restaurangen Sturehof. Tanken med köket är att inredningen ska uppmana till att ha saker framplockade.

– Vårt tidigare kök var väldigt minimalistiskt och då ser det stökigt ut så fort man ställer fram ett mjölkpaket. Här ser det inte stökigt ut lika lätt.

Sängkläder från Perspective studios hemma hos Anitha Clemence

Sängstommen har Anitha själv designat av delar av en byggnadsställning från företaget Fallskyddsteknik. Hon ville ha en stor säng med hotellkänsla. Sängkläder från Perspective studio. Koppen i förgrunden är Anithas egen design och kan fås i flera färger. Lampa från Vallentuna armatur, matta från Lauritz.

Badrummet har också renoverats nyligen och påminner med sitt vackra kakel i vitt och grönt om badrummet på ett lyxigt hotell. Det finns två tvättställ och ett badkar på tassar. I vardagsrummet finns ytterligare stilmix. Det avlånga funkisrummet har delats av på mitten av glas och en stålkonstruktion.

– Tidigare var det bara en möbelpromenad härinne. Sedan åkte jag till Miami och såg en sådan här glashylla på en bar, och kände att det var precis det som fattades.

Badrum hemma hos Anitha Clemence

Den bortre delen av rummet är nu ljus och har moderna lite avskalade möbler, medan den inre har mörkblå väggar, öppen spis och mjuka sammetsfåtöljer. Man kan sammanfatta boendet som en spännande mix av stilar och historia. Lite som Anitha själv – en spännande mix av egenskaper, historier och talanger.

Anitha Clemence i klänning av Giambattista Valli

Anitha i en Hollywoodglammig röd klänning av Giambattista Valli, som hon hade på fjolårets Guldknappengala. Strutsjackan, Wos.

Läs också:

Icons chefredaktör säljer sin stilrena lägenhet på söder – kika in

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Spana in tv-profilens klimatsmarta hus vid vackra Oslofjorden

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook