Annice Lindstrand

Arkitekten och byggmästaren Sixten Magnusson ska ligga bakom bortemot 100 villor bara i villastaden Djursholm strax utanför Stockholm. 1950 stod Annices och hennes familjs souterrängvilla klar. Några få ägare har passerat revy sedan dess, lustigt nog har flera av dem kopplingar till familjen.

De lämnade en våning på Östermalm när ­hussuget satte in. Från 125 kvadrat till över 400.

Poolområde i trädgården

Infinitypoolen har sjöglimt och är ritad av Jordens arkitekter. Eken skänker lummighet och skugga och speglar sig drömlikt i vattnet.

»Jag längtade efter att kunna sova med öppet fönster på natten och höra fågelkvitter och ­björkarnas sus som i mitt barndomshem i Enebyberg. Och när huset ­också hade ett högt, ljust läge med vattenkontakt och dessutom uppfyllde min mans önskan om närhet till restauranger och affärer kändes det väldigt rätt.«

Annice Lindstrand

Ålder: 44 år.

Bor: I 50-talsvilla med pool i Djursholm utanför Stockholm, sommarhus på Värmdö och i Sörmland.

Familj: Make och två barn, en flicka på 13 år och en pojke på 10 år.

Aktuell med: TV-producent och projektledare på UR. Driver inrednings­podden Homey med sin syster Tina på fritiden.

»När vi flyttade in för tre år sedan drog vi i gång en totalrenovering, som pågick i ett halvår. Vi tog hjälp av arkitekten Therese Malm«, säger ­Annice.

Hall

I hallen står ett bord i masurbjörk, arvegods, Cobra-lampa designad av Elio Martinelli på 60-talet, Jackson furniture, puffar, Walles & Walles, skulptur, Sjöström antik, foto, Cecilia Edefalk, gardin Astrid, Garbo interiors, matta, Layered, väggfärg Strongwhite, ­Farrow & Ball.

Flera av 50-talets markörer och detaljer finns kvar. I hallen leder en vacker trappa med tidstypiskt trappräcke genom husets tre våningar. På golvet en Brännlycka-marmor som drar åt grönt, den ligger även på golvet i den vackra gästtoaletten som målats i färgen Cromarty från Farrow & Ball.

»Brännlyckan påminner om vredgat hav, den är så levande och lite mer dramatisk än sin ’kusin’ kolmårdsmarmorn.«

Pool

Poolen är invändigt klädd med ljusgrå liner, men ramas in av sandsågad kolmårdsmarmor och organowood. I stället för stege finns en stenlagd trappa som leder ner i det blå.

En snabb okulär besiktning bjuder på ett souterrängplan som rymmer badrum, bastu, relax, gästrum, gym och tvättstuga. Entréplanet är det sociala planet med kök, vardagsrum, matsal och bibliotek. Här gjordes stora förändringar för att få till alla stora, bjussiga ytor. Bland annat blev ett tidigare bibliotek och sovrum den härliga och ljusa matsalen.

Annice Lindstrand

Annice i matsalen. På piedestalen står Äpplet av Ingeborg Lundin från ­Sjöström antik.

»Jag drömde om att slippa möblera om inför stora sammankomster, ha en ordentlig matsal och kunna duka kvällen före en middag. Och det kan jag nu. Här kan vi rymligt sitta 14 personer. På vardagarna är vi mest i köket men på helgen äter vi och våra två barn där.«

Ljuset ändrar väggfärgen, från ljusgrått till milt grön, färgen heter Strongwhite, Farrow & Ball. Soffa, Eilersen, fåtölj med fotpall Colonial chair, Länna möbler, soffbord Tulip av Eero Saarinen, lampa, Porta romana står på det lilla bordet Palais, Asplund, matta, Jacaranda, keramik, Dusty deco och kruka, Tufva design.

På det övre planet, det privata, finns allrum, barnens rum med ett badrum till och parets sovrum som har fransk balkong och utsikt över Värtan och Lidingö. Badrum en suite ger hotellkänsla och har, liksom köket, ljus cararramarmor samt ett större glasparti mot duschen.

Skultpur på bord

På matsalsbordet står en skulptur av Åsa Lindsjö som ska efterlikna formen av saltstenen när korna slickat på den. Bord och stolar, Josef Frank för Svenskt tenn.

Inredningsfilosofin då?

»För mig är grunden det absolut viktigaste, att göra den riktigt ren och sammanhållen med en bra finish. Sedan kan man i lugn och ro successivt möblera upp hemmet. För det spelar ju ingen roll hur många dyra designmöbler man stoppar in om inte basen är fin.«

Köket är platsbyggt med raka profiler och har en sju meter lång bänkskiva i ljus carraramarmor. Lampa, Lightwork, skålar, Asplund. Allt platsbyggt som kök, garderober, bok­hyllor och badrumskommoder är genomgående gjorda av finsnickaren Conny Moquist.

Annice och hennes man har varit tillsammans i mer än 20 år och de är båda engagerade i husets alla detaljer. Annice driver på men resultatet blir bäst om de jobbar ihop, även om processen många gånger är mödosam och inte helt konfliktfri.

garderober i kattvindar

Kattvindarna i ­sovrummet har fått platsbyggda garderober. Taklampa i handblåst glas, Gallotti & Radice/Garbo interiors, lampa i fönstret, Porta romana, ­fåtölj ­Colonial chair, Länna möbler, matta, Layered.

»Vi har strävat efter en mjuk minimalism och gillar det avskalade och lugna utan kontraster. Det mesta går i greige med inslag av trä, sten och mässing. Spontanshopping är mer eller mindre bannlyst och vi funderar länge och väl innan vi slår till. Det tar förstås oändlig tid. Det positiva är att vi verkligen gillar de möbler vi har och flera av dessa har fått hänga med genom flera flyttar, som till exempel min kära Cobra-lampa som min man överraskade mig med i 25-årspresent.«

Matplats köket

Matplatsen i köket. Vägglampa, Lightworks, taklampa i handblåst glas och mässing, Galotti & Radice, båda Garbo Interiör, matbordet Tulip av Eero Saarinen, stolar, Artilleriet, krukor, Tufva design, gardiner, Astrid.

Mycket tid och tankar gick åt för att tillsammans med Jordens arkitekter planera för uteplatsen med pool som blev klar drömsommaren 2018, bra tajming, om vi säger så. Genom ekens bladverk vid ena kortändan av poolen anas vattnet, dessutom speglar den sig trolskt i poolytan.

Annices bästa pooltips

• »En stor pool som man både kan leka och motionssimma i. Och som rymmer många. Annices mäter 14 x 4 meter.«

• »Renodlad design och få material. Här används sandsågad kolmårdsmarmor, betong och organowood som snabbt får en vackert silvergrå nyans.«• »Rena linjer, uteplatser blir lätt plottriga.«

• »Skapa rumslighet. Uteköket i pergolan i ena hörnet ger ett naturligt rum vid poolen. Och det är praktiskt med både kylskåp och vatten i närheten så man slipper springa upp till huset och hämta.«

• »Spara vackra träd runt om poolen, det ger en inbäddad och naturlig känsla. Här finns bland annat ek, kastanj och trollhassel sedan tidigare som poolens placering anpassats efter.«

På marken runt poolen ligger en ovanligt ljus kolmårdsmarmor, den får den tonen när den sandsågas. Poolen mäter 14 x 4 meter och i stället för stege går man ner i vattnet via en stenlagd trappa i ena kortändan. Som också fungerar utmärkt som sittplats.

Annice vid poolen

Annice vid sitt praktverk, poolen.På marken runt poolen ligger en ovanligt ljus ­Kolmårdsmarmor, den får den tonen när den sandsågas.

I ett av hörnen finns en pergola där det finns plats för matplats och ett utekök med kyl och rinnande vatten. Annice Lindstrand är tv-producent och projektledare på Utbildnings­radion. Hon har jobbat med tv i hela sitt liv och började sin karriär på Dabrowski TV. Förutom att producera tv är hon passionerat intresserad av vackra miljöer och inredning.

Möbler, Formlagret, kuddar och pläd, Garbo interiors.

Annice och hennes syster Tina driver inredningpodden Homey, som finns där poddar finns. De har bland andra intervjuat inredaren ­Daniel Östman och »queen of base« Emma Blomquist.

»Tina och jag är inbitna inredningsnördar och vi fungerar lite som varandras inrednings­terapeuter och avhandlar löpande stort som smått. Vi saknade en inredningspodd som tilltalade oss och tog saken i egna händer och startade Homey där vi intervjuar inredare och stylister som inspirerar oss.«

Trots ny pool och skräddarsytt poolområde föredrar Annice bad i havet.

»Innan min man hinner stoppa mig smiter jag i väg med cykeln till ­klipporna för att ta ett kallt morgondopp i Värtan i stället. Det finns ingen­ting som går upp emot havet.«

Detta reportage publicerades först i Residence Magazine 06, 2019.

Läs mer:

Arkitektens 1950-talshem till salu – se bilderna

Kika in i stadsradhuset i Aspudden

Kika in i konstnären Ida Elkes 1960-talshus mitt i skogen