Kika in hemma hos Sofia Wallenstam från Dagmar

Sofia Wallenstam är en av tre systrar bakom svenska modevarumärket Dagmar. Hennes hem är minst lika vackert som du kan förvänta dig, häng med!

Annons
1:55

Det mjuka surrandet av symaskinen från storasyster Tinas rum hindrade Sofia ofta från att somna när hon var barn. »Hon sydde långt in på nätterna, till slut brukade jag ropa, ’sluta!’ Nu får du lägga dig!«

Sofia Wallenstam_hemma hos
Sofia, klädd i skjorta från Dagmars bassortiment, sitter framför fotokonst av Terry O’Neill, som Sofia och hennes man träffade i samband med att de köpte tavlan på photogallery.se.  

Tre systrar

De tre systrarna, Kristina, Karin och Sofia växte upp i ett entreprenörshushåll i ett litet villasamhälle på halvön Näset utanför Göteborg – mamma lärare i näringslära, pappa hade ett företag inom hydraulik. »Du vet det där ljudet när dörrarna på X2000 stängs, det där ritschpschschscht, det är pappas ljud«, skrattar Sofia.

Annons

Sofia Wallenstam

Bor: Sofia och maken Christian bor med tvåårig dotter, och bebis på väg, i femrummare på Östermalm.
Gör: Sofia är försäljningsansvarig på House of Dagmar.
Aktuell med: Vårkollektionen och en jubileumskollektion med 10 klänningar, för Dagmar. Dagmar vann tidigare i år Elle fashion awards prestigefyllda pris Årets designer.

Till familjebilden hörde också en numera rikskänd farmor, Dagmar, som var sömmerska, läste modetidningar och som även hon sydde långt in på nätterna, ibland tills fingrarna blödde. Alla tre flickor blev djupt påverkade av henne. »Det var alltid helt klart att vi skulle driva egna företag, och även att vi ville jobba med mode.« Sofia är lillasystern, Kristina och Karin är tolv respektive 16 år äldre än hon. Men sladdisen skulle vara med, det var en självklarhet. Sofia fick det avgörande telefonsamtalet en dag våren 2004. »Jag pluggade utomlands då. Tina och Karin ringde och meddelade att ’Nu kör vi, vi startar modeföretag, ska du vara med?’« Sofia sa ja och resten är tio års svensk modehistoria, med ett litet regn av prestigefyllda utmärkelser som Guldknappen och Elle fashion awards. Tina blev designern, Karin vd och Sofia fick säljansvaret på sin lott.

Annons

»Det är klart att vi har duster och tycker olika ibland. Men det skapar också en ganska rak stämning här. På både gott och ont kan vi ta snabba beslut, och vi är väldigt ärliga med varandra«, säger Sofia om det häpnadsväckande att tre systrar driver företag ihop. Dagmar tillförde omedelbart något nytt till den svenska modescenen, till att börja med mest stickade plagg som bar på en ny internationell elegans, en lite burgen charm med modetvist som inspirerades just av den chica farmodern Dagmar – och en stor dos art deco. Djärvt i det svenska modeklimatet som då genomsyrades mest av praktiskt, tvättbart, slitstarkt. Och art decon var för tio år sedan ett nästintill udda val. I dag är det många inom svensk och internationell inredning som flirtar med den eleganta perioden. Även hemma hos Sofia, i lägenheten på Östermalm, ser man hennes stora kärlek till stilen.

riddargatan 70oktober 2014Stockholm
På väggen Brigitte Bardot av Terry O’Neill, thephotogallery.com.  
riddargatan 70oktober 2014Stockholm
Bild på Faye Dunaway, Terri O’Neill. Sideboard arvegods från självaste Dagmar, Sofias numera kända farmor som inspirerade systrarna till sitt mode­företag. Glasen är arvegods från Christians mormor och morfar. Vas Orrefors, bröllopspresent från Christians farmor.  
riddargatan 70 oktober 2014 Stockholm
Art deco-bordet Klot- Johan hittade Sofia i en antikaffär på Riddargatan. På bordet står en ljusstake och ekollonvas från Svenskt tenn, mässingslykta, Skultuna.  

Art deco inspirerar

»Vi är väldigt art deco-inspirerade, alla tre. Tittar man på våra mönster för Dagmars kollektioner och våra färger är det uppenbart. Även vår logga är en blinkning till den tidsperioden. Och jag gillar just den här mixen av material. I min värld får man blanda allt. Jag tycker om när det mismatchar«, säger Sofia. Hon är fyllda 32, och när vi ses för intervjun, sex månader gravid med barn nummer två. Hon verkar stortrivas i det unga vuxenlivet. Ett vuxenliv som hon började leva tio år tidigare än alla hennes klasskamrater. När hon var med och startade Dagmar, var hon 21.

Annons

»Man kan säga att jag hoppade över ett decennium där. Visserligen pluggade jag också, textilekonomi, men samtidigt fick jag ta tunga beslut och ansvar i ett eget företag, sitta med excelark när andra kanske festade. Men jag hade också enormt kul, och fick resa väldigt mycket i Dagmars tjänst, till modeveckorna i Paris och Milano…«

Inredningen i vardagsrummet

I Sofias hem syns denna brådmogenhet, man slås av det vuxna i hela inredningen. I vardagsrummet förför en stor kolafärgad skinnsoffa från Zanotta med matchande fåtöljer, och kombineras med en Klot-Johan, ett eftertraktat art deco-bord.

»Jag älskar Klot-Johan, och var så glad när jag efter mycket letande fick lägga vantarna på just detta bord. Det är inte så lätt att komma över nämligen. Men jag hittade det i en antikaffär runt hörnet från jobbet.«

I vardagsrummet finns också ett gediget sideboard efter farmor Dagmar som gick bort för några år sedan.

Annons

»Även om jag är yngst har jag många konkreta minnen efter henne«, säger Sofia. »Hon passade mig och var väldigt närvarande i mitt liv.«

Farmor Dagmar

Intresset för det estetiska kom från farmor Dagmar men även från systrarnas mamma som förmedlade att kvalitet håller i längden.

»För oss är det samma sak vare sig det gäller mode eller inredning, vi vill ha grejer som håller, de ska hålla stilen även modemässigt, det ska vara plagg som du ska ha i åratal. Och det är samma sak med inredning.«

riddargatan 70 oktober 2014 Stockholm
I sovrummet finns första tavlan som Sofia och Christian köpte tillsammans. Stol Thonet. Byrå från Walles & Walles. Vas Dagg av Carina Seth Andersson.  
Riddargatan2014Stockholm
Sänggaveln är specialritad av Louise Liljencrantz Sievers. Lampa, antik. »Den är jättesnygg och fungerar jättedålig som säng­lampa, ljuset går ju bara rakt ner«, skrattar Sofia.  

Sofia träffar Christian

Sin man Christian träffade Sofia samtidigt som hon var med om att starta Dagmar. »Det är bra att han var med från början, hahaha. Vi har verkligen vuxit ihop även stilmässigt, nu händer det att vi ger varandra samma tröjor i födelsedagspresent.« Det är Sofia som bestämmer vad som ska köpas in till hemmet, medger hon, men Christian har vetorätt.

Annons

»Det finns några saker där han har sagt nej, och då lyssnar jag såklart. Men annars vet han att det här är ett väldigt stort intresse hos mig.«

Femman kom till den lilla familjen av en slump. »Vi fick chans att köpa den helt färdigrenoverad när vi just hade fått vårt första barn. Familjen som skulle bo här var tvungen att flytta utomlands och hann inte ens använda den nya köksfläkten en enda gång. Deras stil var väldigt nära vår egen, vi målade bara om väggarna. Christian var så väldigt nöjd. Jag är ju en person som av någon anledning gillar problem, så jag hade kanske föredragit ett visst renoveringskaos.«

Nu kommer hon få sitt lystmäte snart, när flyttlasset går till nästa boende.

Flytten går till nästa drömboende

»Vi har hittat en lägenhet ett stenkast från innerstan med tillgång till trädgård, och det lockade för mycket.« En hemnetknarkares förbannelse. Så nu, med flytt till nästa drömboende, bebis nummer två i magen och ett prisat modeföretag att jobba med, finns det några önskedrömmar kvar?

»Hur många som helst! Med vår första dotter passade vi på att säsonga i Verbier några månader, det var ett underbart liv, så det kanske jag vill göra igen. Och för Dagmars del är det några egna butiker. Om fem år borde vi ha egna butiker i Stockholm och i Nordeuropa.

Sofia Wallenstam_dagmar
Sofia bär en Dagmartopp, och byxor von Michael van der Ham, samt skor från Margiela.  
riddargatan 70oktober 2014Stockholm
Köket från Comprex, bordet är specialritat av Sofias kompis Louise Liljencrantz Sievers som är inredare och som driver bloggen down2thewire. Lampa i taket av Lindsey Adelman, kan beställas via hennes sajt lindseyadelman.com. Den öppna spisen i hörnet är i ögonhöjd, vilket ger maximalt mys, intygar Sofia. Stolar, Josef Frank. Jonas Bohlins skinnsoffa är en av Sofias absoluta favorit­möbler. »Den har använts så otroligt mycket i köket!« Tavlan från Ian Rusth.  
riddargatan 70oktober 2014Stockholm
På Josef Frankskåpet bild av Keith Richards, tagen av Anton Corbijn, The photogallery. Framför bilden en humidor för cigarrer.  
Publicerat 21 september 2015
Annons