Hemma hos Mathilda Brusewitz.

Avskalat och lugnt – titta in hos pr-proffset Mathilda

PR-proffset Mathilda Brusewitz skapar en harmonisk bas genom att hela tiden granska sina ägodelar med ett osentimentalt öga.

Styling
Annons
TV: Kika in hemma hos PR-proffset Mathilda Brusewitz
TV: Kika in hemma hos PR-proffset Mathilda Brusewitz
1:06

Det är inte alltid lätt att ha ett stort intresse för mode och design. När Mathilda Brusewitz var liten strök hon runt hemma med en stor rosa bag och letade efter platser där hon kunde stänga om sig. Väl där plockade hon ut sina barbiedockor ur bagen och började styla dem och deras små hem. I väskan låg även en hög med tidningar som ett skydd, för så fort någon av hennes tre äldre bröder slängde upp dörren, var hon beredd att kasta dockorna, rycka tag i en tidning och gällt skrika: »Jag läser bara!«

Annons
Mathilda Brusewitz trivs bäst i lugna miljöer där inredningen går ton i ton. Hon inreder hemma med toner av grått och beige, mycket textilier och massor av vaser med snittblommor.  

Några år senare, i slutet av mellanstadiet, blev hon i stället sin egen provdocka: Insydda Levis-jeans, Fila-sneakers och kajalpenna. Intresset för estetik i allmänhet och mode i synnerhet var otroligt starkt – liksom Mathildas vilja.

»Vackra saker har alltid fått det att pirra i magen på mig och när jag får det där pirret ger jag mig inte förrän jag lyckats köpa det jag vill ha.«

Mathilda Brusewitz

Ålder: 38 år.

Bor: I trerums-lägenhet i Stockholm, byggd 1918. Bor med entreprenören Anders Dahlberg, 42, Frank, 7 år, och Bill, 4 år.

Gör: Grundare av pr-byrån Brusewitz Communication med kunder som NEB, New Story, New Day Interior, Krista Kretzschmar, Maze Interior med flera.

Annons

Marknadföring och pr kom naturligt

Ett av de mest lyckade sätten att få råd med något nytt är att sälja något gammalt, vilket ledde till att Mathilda redan som tonåring lärde sig marknadsföra kläder i sina olika kanaler. Så pass att när hon sexton år gammal besökte kompisen Lowell Delany i London, fick höra: »Jag är säker på att du kommer att jobba med pr när du blir stor. Det skulle passa dig perfekt«.

Mathilda visste inte vad pr var då, och det skulle dröja nästan 10 år innan hon faktiskt började sin bana i branschen, men visst hamnade hon där till slut. Innan hon fick sin första anställning på en pr-byrå hann hon med att studera fotografi, modeteckning och dräkthistoria på Tillskärarakademin.

I vardagsrummet finns en platsbyggd bokhylla från nya inredningsvarumärket New Story som lanseras under hösten 2021 och är kund till Mathilda.  
Annons
»Vackra saker har alltid fatt det att pirra i magen pa mig.«  
Lampan Buds 2 från Foscarini passar perfekt i det lugna sovrumsfönstret.  
Annons

Hon deltidsjobbade i olika modebutiker och fick innan examen jobb som modeassistent på magasinet Damernas värld. Efter ett par år där gick hon vidare och jobbade som assistent till modestylisten Sofia Ronthén, och det var då hon blev headhuntad av en av de pr-byråer hon ofta lånade kläder från.

Designföretag och synergier

Femton år senare driver Mathilda en egen byrå med fokus på design. Hennes erbjudande är personligt och skräddarsys efter varje kund. Till skillnad från många andra byråer sitter hon ofta ute hos sina kunder, känslan ska vara att de har en in-house-resurs och inte en extern uppdragstagare. Även om hon främst fokuserar på designföretag försöker hon skapa synergieffekter med andra branscher och utnyttjar de kontakter och den erfarenhet hon fått när hon arbetat på byråer som fokuserat på mode och konst.

Maison Martin Margielas babusjkadockor har vacker nagg från när sönerna Frank och Bill lekt med dem.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons

Tydligt designintresse i Vasastan, Stockholm

Hemma i lägenheten i Vasastan i Stockholm är designintresset tydligt: Formstarka möbler, en tydlig röd tråd mellan rummen och en imponerande samling it-accessoarer. De gråmålade väggarna och möblerna i beige, crème och grått är harmoniska och lugnande. Lägenheten är från 1918 och fylld av tidstypiska detaljer, som munblåst glas i de spröjsade fönstren, speglar och bröstpaneler på väggarna, stuckatur och en vacker ekparkett.

Här bor Mathilda tillsammans med sin man Anders som är entreprenör och ligger bakom cykelföretaget Bikeid samt nystartade Bicelo som erbjuder elcykeluthyrning till hotellgäster. Tillsammans har de två söner, Frank som är 7 år och Bill som är 4 år.

I hallen står en bänk från Lineaire, vas och träfat från Bonnibonne och doftljus från Mad et Len.  

Lägenheten har två sovrum, ett för Mathilda och Anders och ett lite större för Frank och Bill. Mellan sovrummen ligger ett stort vardagsrum med plats för en matsalsgrupp. På andra sidan av den genomgående lägenheten ligger den generösa hallen, köket, badrummet och serveringsgången.

Annons
Sovrum i harmoni. Framför fönstret hänger en tunn vit gardin och på sängen ligger ett grått linneöverkast. Lampa Pia från Gärsnäs.  
Även om Mathilda ibland köper på sig inredning i mättade färger eller med mönster så säljs de snabbt vidare. Det som får stanna har oftast en lugn, harmonisk färgskala.  
Annons

Hemmet är som en kontrast till Mathilda själv, som är som en fartfylld storm av driv, kreativitet och kvicktänkthet.

Lägenheten målas om

När Mathilda och Anders flyttade in målades alla väggarna i en ljusgrå ton och köksluckorna lackades i mörkgrått. De gjorde en del uppfräschningar av andra ytskikt, som golv och bänkskiva i köket, och byggde ett helt nytt badrum i marmor efter att de upptäckt en vattenläcka. Att själva renoveringen blev klar för fyra år sedan innebär inte att hemmet sett likadant ut sedan dess. Mathildas intresse gör att hon ofta byter ut allt från accessoarer och konst till större möbler som bord och stolar.

I köket äter familjen frukost runt Tom Dixons Screwtable. Konstverk av Åsa Stenerhag, ljusstakar, Svenskt tenn, och karmstol av paret Eames.  
Annons
Fönstren har originalglas och vacker spröjs. Vas Pallo av Carina Seth Andersson.  

»Jag har ju ett väldigt intresse för design och när jag ser något jag gillar så blir jag som sagt helt besatt och ger mig inte förrän jag har det hemma. Jag är totalt osentimental vad gäller saker så jag säljer vidare de möbler som inte får plats på samma sätt som jag alltid gjort med kläder.«

Vintage och nytt i harmoni

Några exempel på detta i vardagsrummet är fårskinnsfåtöljen Little Petra från &Tradition och en vackert patinerad vintegeversion av Flos vackra taklampa Viscontea. Mathilda gav sig inte förrän de två fanns där i vardagsrummet och andra fina saker fick vackert vika hän för att ge plats.

Annons
En ensam körsbärskvist bidrar med en klick färg i det harmoniska vardagsrummet. Grön-grå mohairpläd från Pihl-Strehl, golvlampa Roattino av Eileen Gray, Classicon, fåtölj Little Petra från &Tradition och bord PS från No early birds i valnöt och Calacattamarmor.  
»Ibland hander det att jag tar in nagot i farg, men det brukar sluta med att jag gor mig av med det valdigt fort.«  
Annons
Vardagsrummet har en vacker bröstpanel och ljusgrå väggar. Bänk från Maze interior och konstverk av Åsa Stenerhag.  

Trots det ständiga förändringsflödet passar allt perfekt ihop och hela hemmet är i total harmoni. Faktum är att man drabbas av samma lugn som när man kommer till ett spa när man kliver in genom ytterdörren. Hemmet är som en kontrast till Mathilda själv, som är som en fartfylld storm av driv, kreativitet och kvicktänkthet.

»Det är inte medvetet, men det är ju så att jag alltid faller för sådant som är dämpat och harmoniskt, kanske är det för att lugna ner mig själv. Ibland händer det att jag tar in något i färg eller med mönster, men det brukar sluta med att jag gör mig av med det väldigt fort.«

Annons
En vintageversion av Flos Viscontea-lampa ropades in på auktionssajten 1stDibs. Stolar Betty från &Tradition. Matbordet är egentillverkat på ett snickeri. Vit Pallovas, Skruf.  
Soffbord och sidobord i valnöt från Mathildas kund No early birds, fåtölj Little Petra från &Tradition, matta från Nordic knots och soffa Le grand air.  
Annons

Totalt lugn... eller?

En avundsvärd mix – att osentimentalt kunna uppdatera saker man tröttnat på, ett öga för det som är nytt och spännande, en snabb, kreativ hjärna som skapar möjligheter för både henne själv och hennes kunder och ett harmoniskt hem som bäddar in en i ett totalt lugn.

»Men allt är inte harmoniskt«, säger Mathilda och öppnar städskrubben. Där ser det mer ut som det gör hemma hos en klassisk småbarnfamilj med två heltidsarbetande föräldrar. Alltid något...

TV: Här är höstens inredningstrender 2021 - enligt kedjorna
TV: Här är höstens inredningstrender 2021 - enligt kedjorna
1:52
Publicerat 03 september 2021
Annons