hus pa klippa

Himmel möter hav vid familjen Knutssons sommar­hus längst ute på klippkanten i Hallshuk, på nordvästra Gotland.

Efter en kort färd på en slingrande stig i Hall-Hangvars naturreservat vid Halls­huk på nordvästra Gotland står det plötsligt där. Ett vitt hus, ensamt på klintkanten med en liten fyr som enda sällskap. Här möter oändlig himmel milsvitt hav. I höst har fyrmästarbostaden från 1890 varit Jessica Signell Knutsson och Mårten Knutssons sommarhus i fyra år.

Framför huset ligger en boll och en leksaksbil. Vinden har blåst upp en rockring i ett träd. För första gången sedan 1930-talet bor en familj i den gamla fyrmästarbostaden.

Hemma hos Jessica Signell

Mårten, Jessica och Okee Knutsson bänkade i solnedgången. Bänken är en protoyp ritad av Jessica Signell Knutsson.

torkvinda

Tvätten fladdrar i sommarvinden. Här blåser det ofta rätt friskt.

somamr gotland

Mårten och Jessica vill inte anlägga någon traditionell trädgård, utan har bevarat uteplatsen i sitt ursprungsskick. Bordet är en prototyp ritad av Jessica. Stolarna Myto, design Konstantin Grcic för Plank.

Jessica Signell Knutsson visar mig runt på den flacka klinten som omger huset. Scenen är så filmisk den kan bli. Fri utsikt i 210 graders vinkel i tre väderstreck. Havet trettio meter nedanför klippan. Ett fartyg som stävar vid horisonten, ett par rov­fåglar som cirkulerar högt uppe i himlen spejandes på rabbisarna (gotländska för vildkaniner) på marken, och så den där speciella stillheten som bara uppstår riktigt långt ute på landet, dit inget trafikbrus når.

»Det här har varit min bild av drömsommarstugan ända sedan jag var liten pojke. Just det dramatiska, att huset ligger vid klippkanten«, säger Mårten Knutsson.

vaxat betonggolv

Familjens favoritsoffa Charles av Antonio Citterio för BB Italia. Lampan Tab F av Barber & Osgerby för Flos. Jessica Signell Knutsson har form­givit bordet East och mattan Twice, båda för Asplund. Filten i soffan heter Sun-Set och är också formgiven av Jessica i sam­arbete med Klippan Yllefabrik.

Mårten kan trakten. Hans föräldrar har sommarhus i Boge, inte långt därifrån och Mårten har varit på Gotland varje sommar sedan han föddes. Han visar en bild från en familje­utflykt till Hallshuk där han är en 13-årig sommarlovsgrabb. Fyrmästarbostaden syns i bakgrunden! I dag leker hans egna barn vid lönnarna framför det vita eternithuset. Cirkeln är sluten.

Mårten och Jessica hade redan köpt en tomt nära Slite, men när Fortifikationsverket lade ut fyrmästarbostaden i Hallshuk till försäljning ändrades planerna.

»Vi hade tänkt bygga ett nytt hus av eviga material, glas och rostfritt i Slite. Jahapp, så satt vi här med ett gammalt hus där allt var ruttet i

stället. Det fanns ingen ventilation överhuvudtaget. Militärer hade tryckt in tidningar från 1950-talet i ventilationshålen i väggarna och ventila­tionen i husgrunden var igenmurad. Alla fönster och allt trä var ruttet utom innertaket och trappan«, berättar Mårten.

Huset var inte bara ruttet. Taket var eldhärjat i den del av huset där fyrmästaren eldat innan fyren moderniserades. Och militären som använt huset till övningar efter att fyrmästartjänsten försvunnit, hade lämnat exo­tiska spår efter sig som sladdar till radarstationer direkt uppspikade på väggen, och strömbrytare märkta med koder till olika radarstationer.   

Eftersom huset var obeboeligt för en småbarnsfamilj satte Mårten, till vardags creative director med egen byrå, och Jessica industri­formgivare, i gång en omfattande renovering. Det var egentligen bara tre saker som inte behövde repareras: tegelväggen i köket, trappan och innertaken.

platsyggd bokhylla under snedtak

I sovrummet Alvar Aaltos pall Pall 60 för Artek. På pallen lampan Kelvin Led av Antonio Citterio för Flos. Filt Sun-Rise av Jessica Signell Knutsson i samarbete med Klippan Yllefabrik. Steltons Ship Lamp av Erik Magnusson. Rosa väska från Society.

vitt sommar kok

I köket dominerar det utdragbara matbordet, träskålar och fat, formgivna av Jessica Signell Knutsson. Jasper Morrison har formgett stolarna Air Chair för Magis. Vas från Jasper Morrisons design­shop. Diskstället Dish Doctor av Marc Newson för Magis. Kopparna av keramikern Anna Gäfvert som kommer från Gotland.

mortel porslin

Svart keramikkruka och saltkar av keramikern Anna Gäfvert. Gul bricka av Ettore Sottsass, inköpt på Moma i New York. Morteln Aroma av Eero Aarnio, rostfri burk Fruit Basket av Sanaa från Alessi.

Avlopp grävdes och brunnen borrades om. Eternitfasaden togs av och monterades sedan på igen efter att de skadade väggarna bytts ut. Alla gamla fönster ersattes av nya gjorda på glasmästeriet i Slite med de gamla som för­laga. Alla innerväggar byttes.

Jessica visar mig runt i huset. I entréplanet ligger vardagsrummet och glas­verandan med en panoramautsikt mot havet som tar andan ur en. Köket där vi just ätit nybakad sockerkaka, är nybyggt efter Jessicas ritningar, men den robusta tegelmuren med vedspisen är bevarad.

»Vi hoppas kunna baka pizza i bakugnen lagom till höstlovet«, ler Jessica.

En trappa upp har vinden gjorts om till två sovrum.

Inne i huset pockar den hisnande utsikten konstant på ens uppmärk­samhet. Man sugs automatiskt till skådespelet som pågår utanför fönstren. Östersjön skiftar i olika färger beroende på vilket fönster man ser ut genom. En örn tappar en fisk. Två sportfiskare står i havet utanför de röda fiske­bodarna i hamnen några hundra meter bort i Hallshuk. Två kikare står redo i ett fönster. Mårten har upptäckt en app där man kan följa fartygs­positioner och blivit något av en »båt-spotter«.

»Vi vill ha ett skönt och bekvämt hem, men inte låta det gå ut över platsens närvaro inomhus. Jag tycker det är schysst att man får naturupplevelsen här inne i huset hela tiden. Ögonen dras till fönstren. Man måste kolla ut hela tiden«, säger Jessica.

Just utsikten över Östersjöhorisonten var Jessicas inspiration när hon formgav filtarna Soluppgång, Soligt, Solnedgång och Molnigt till utställningen Nordic Baltic Designers Event 2011. Men också mattan Twice som hon formgivit för Asplund anknyter till sommarhuset i Hallshuk. Mattan har samma rosa färg som det rosa ljuset som framträder på himlen just efter att solen gått ner.    

Jessica och Mårten är långsamma med att fatta beslut om inredningen.

»Vi väntar hellre tills vi hittar något vi gillar än att köpa något bara för att fylla ut huset. Vi väljer saker vi älskar som vi tänker ska hålla hela livet.«

Samma filosofi återkommer i designbloggen Jessica driver: att spara till inredning man älskar, då kommer man att vilja ha sakerna kvar.

En annan avgörande faktor när Jessica och Mårten planerat inredningen är hur de ska spara utrymme. För att huset på cirka 70 kvadrat ska kännas större har de till exempel hållit sig till få färger (vitt, svart och grått) och valt att inte ha element på väggen, för att spara golvyta.

»man får hela tiden naturupplevelser inne i huset. Ögonen dras till fönstren.«

klippa gotland fyr

Mårtens egna barndoms-­minnen från sommarloven på Gotland härstammar från platser i omedelbar närhet till fyrvaktarhuset. Ibland syns tornet på hans barndoms bilder.

Uppvärmningen av huset sker i stället genom golvvärme. Golvet är av gjuten betong, infärgad med järnoxid för att bli mörk, därefter po erat och slipat med vax. Jättehärligt att gå barfota på, som en mysig, tjock värmekälla intygar Mårten.

»Huset är bruksigt. Nyckelknippan är märkt med militärkoder, det har en historia som funktionsbyggnad. Ett betonggolv passar in i det här militäriga och funktionella. Men betong är också ett fint material att ha med tanke på att Gotland är betongens land, med Cementfabriken i Slite«, säger Mårten.

Jessica och Mårten har inga planer på att anlägga en trädgård. De tycker platsen är fin som den är.

»Det är något magiskt med den här platsen, med ljuset, solnedgången, horisonten. Trots att allting i huset var ruttet när vi köpte det såg vi ändå charmen«, säger Jessica.

rund mosaic badrum

Tvålpump och tand­borstmugg Birillo av Piero Lissoni för Alessi. Vas Ekollon, Svenskt Tenn. Den lilla keramikburken är gjord av Jonas Lindholm. Nagelborste och rygg­borste från Iris Hantverk. Tvättkorg av Piet Hein Eek för Fair Trade Originals.

lashorna

Bänken av ask är snickrad av Jenny Lignell, och designad av Jessica. Air Stool heter plastpallen, design Héctor Serrano för Gandia Blasco. Lampan Mayday av Konstantin Grcic för Flos. Korg från Iris Hantverk, kuddar från Norr­gavel, Pal radio från Tivoli Audio.

jessica signell knutsson
gotlands fyr
fisk tapet
avlastningsbord jessica signell knutsson

Text: Maria Lindén

Läs också:

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Kika in hemma hos Grandpa-grundaren i Stuvsta

Prisbelönta arkitekten visar upp sitt egetritade sommarhus

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook