Sekelskifteslägenhet.

Inspireras av sekelskifteslägenheten – med extra allt

Carolina och Mattias Storm är en lättrörlig familj som flyttar ofta. I sekelskifteslägenheten har de hittat sin stil för »ett vuxet boende«.

Styling
Annons

Vad tror du om att flytta till New York?« »Ja, varför inte? Låter kul!«

Så lät telefonsamtalet där Mattias och Carolina Storm bestämde sig för att flytta till New York i mitten 2010-talet. Och det vittnar om deras osentimentala och lättvindiga förhållningssätt när det handlar om att bryta upp och börja om på nytt.

I skrivande stund befinner vi oss i deras perfekt inredda 1880-talslägenhet på Sturegatan i Stockholm. En lägenhet som råkar vara deras tredje boende på fyra år.

Harry Bertoias Diamond-stol.
Harry Bertoias Diamond-stol har följt med Carolina och Mattias ända sedan de bodde i New York i mitten av 2010-talet. Nu står den i familjens vardagsrum.  

»Folk undrar ofta hur vi orkar flyttar så mycket, men jag är lite galen – jag tycker att det är kul att packa upp«, förklarar Carolina. Kanske inte så konstigt eftersom hon med sitt osvikliga formöga gång på gång lyckas skapa inredningar som skulle göra vem som helst avundsjuk.

Annons

Gemensam resa startade för 15 år sedan

Carolinas och Mattias gemensamma resa började för femton år sedan. Han, en tech-intresserad entreprenör, hade identifierat modebloggarna som ett nytt potentiellt affärsområde och behövde en fokusgrupp för att utvärdera den tjänst han höll på att utveckla.

»Eftersom jag hade en modeblogg fick jag komma och titta på det Mattias och hans kompanjoner hade skapat och … jag sågade det vid fotknölarna! Inte visste jag att de hade jobbat på det i ett år.«

Gammal kakelugn.
Stämningen i vardagsrummet blir ännu mer harmonisk när Carolina och Mattias tänder en brasa i den vackra gamla kakelugnen. Sidobord från Zara home.  

Medan de höll på att testa tjänsten tog Carolina en paus och läste lite bloggar. Hon uttryckte en önskan om att kunna prenumerera på sina favoriter, och lång story kort föddes Bloglovin, en tjänst som låter användarna göra just det. Någonstans under Bloglovin-resan uppstod kärlek och i dag, femton år senare, är Carolina och Mattias gifta, har två barn och ett företag ihop.

Annons

»Läser man vår verksamhetsbeskrivning på Bolagsverket på så måste det se rätt lustigt ut. Men i stället för att begränsa oss provar vi på det mesta som vi tycker är kul.«

I dag har de dessutom närmat sig varandra vad gäller intresseområden.

»Ena sekunden snackar vi om konst och mode, som är Carolinas områden och nästa om tech och investeringar som är mitt«, berättar Mattias.

Stort ljust vardagsrum.
På väggen i vardagsrummet syns en stor målning av Mattias och en lite mindre av Carolina. Soffbord från Veermakers, golvlampa från Gubi och två fyndade vintagepallar.  

Anledningen till att de hamnade i just den här lugna 1880-talslägenheten är att de efter ett år i Oscar Properties Industriverket på Kungsholmen längtade efter att bo närmare vänner och familj samt sina favoritrestauranger och -kaféer. Därför ritade de en cirkel på en karta över Östermalm och försökte hitta en lagom stor lägenhet innanför den, gärna i sekelskiftesstil.

Annons

»Vårt trumfkort brukar vara att vi inte bryr oss om det finns balkong eller inte, då brukar man inte behöva tävla mot lika många budgivare. Vi har aldrig utnyttjat det när vi haft det tidigare«, säger Mattias.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44

84 kvadratmeter stor lägenhet med balkong

Men när den 84 kvadratmeter stora lägenheten på Sturegatan (med en underbar balkong mot gården) dök upp, föll de direkt och gav sig in i budgivningen. Det var läget, den förtrollande innergården, full av rosor och vildvin, samt den flådiga kakelugnen som fick dem på fall. Innan de flyttade in gav de sig i kast med den mest omfattande renovering de gjort hittills. På golven, som var slitna och farliga för barn, la de ett nytt ekgolv i chevronparkett.

Barnrum med säng i bruna toner.
Barnrummet har samma dämpade färgskala som resten av lägenheten. Här finns en stor säng så att man kan ligga bredvid och läsa sagor. Konstverk av Josephine Aune och gardiner från Gotain.  

»Vi är så nöjda! Parketten är en av de saker vi gillar bäst i lägenheten.« Det nya golvet hittas i alla rum och ger bostaden en särskild karaktär. Vidare drog de om elen, tog bort den tidigare ägarens många högtalare, rev en vägg som delade barnrummet i två delar samt målade om alla ytskikt.

Annons

»En av de frågor jag får oftast på Instagram är vilken färg vi valt till väggarna«, berättar Carolina som har en följarskara på 190 000.

»Det är kul för mina följare och jag har liksom vuxit upp tillsammans. I början bodde vi hemma och köpte kläder på H&M, i dag har vi familjer och har börjat intressera oss för konst och design.

Sittgrupp för middagar.
I vardagsrummet finns en liten sittgrupp för middagar med vänner och familj. Travertinbordet är från Galleri Sylvia Enget och stolarna från Gubi. Spegel, Udiso, lampa Roattino av Eileen Gray och konstverk av Mattias.  

Frågan om väggfärgen är långt ifrån den enda som ställs (den heter White comfort, by the way). Dagligen kommer det in frågor om var parets möbler är köpta, hur de dragit elen bakom tv:n, var konsten kommer ifrån, om de vill sälja någon av sina inredningsaccessoarer och hur de håller det så städat med två små barn.

»Som svar på frågan hur vi håller det så rent är svaret – det gör vi inte!« säger Carolina och skrattar.

Annons

Möblerna är en mix av auktionsköp, samtida skandinavisk design och objekt som Carolina hittat på onlineplattformar som Facebook market.

Matplats med stor tavla.
Ovanför matbordet hänger ett verk av Mattias och på väggen bakom ett av Carolina. Taklampa, Ferm living, och gardiner, Gotain. Bordet och stolarna är second hand-fynd.  

»Hon är grym på att fynda på Facebook!« säger Mattias och Carolina förklarar att hon gärna scrollar efter godbitar på nätet, med rätt sökord hittar hon ofta prylar som direkt blir favoriter hemma. Paret är överhuvudtaget bra på att utnyttja nya it-tjänster. Hittas något på en av de digitala marknadsplatserna så hör de blixtsnabbt av sig, swishar direkt och ber sedan säljaren lägga objektet i till exempel en Uber. De är progressiva och nytänkande men med en känsla för det klassiska när det gäller design och form. Deras hem är därför en exklusiv, personlig och stilren oas. Färgerna, de få men tongivande möblerna, de organiskt formade accessoarerna och det lyxiga golvet gör att hemmet känns som att det badar i ett magiskt lugn.

Annons

På frågan om de har samma smak svarar Mattias »Jag har Carolinas smak!« och utvecklar sedan svaret med att han lärt sig mycket av henne.

Vardagsrum i ljusa toner.
Det stora vardagsrummet är hemmets pärla, här finns ett vackert ljusinsläpp från de två fönstren och en noga uttänkt inredning. Färgen på väggen är Jotuns White comfort.  

»När man är med Carolina lär man sig uppleva med alla sinnen, alla ytor ska tas på och alla dofter ska doftas.«

De saker hon faller för är ofta taktila och med böljande eller runda former.

»Som vår soffa eller spegeln från Udiso«, förklarar hon.

Målar egna tavlor

Mattias har ett väl utvecklat öga för form, han också. Sedan de flyttade till lägenheten har han tillbringat mer och mer tid med att måla. Bostadsrättsföreningen har ett vackert gårdshus som bland annat inhyser en festlokal, en tvättstuga och bastu. I gårdshusets källare finns ett fullt utrustat snickarrum där det tidigare huserat en möbeltapetserare som lämnade efter sig alla sina verktyg. Hit kommer Mattias tidigt varje morgon för att starta dagen med att måla. Han kliver upp redan klockan fem för att sedan ta med sig sitt kaffe och smyga ner och sätta på musik och måla någon timme.

Mattias målar.
Dagtid jobbar Mattias på Spotify samt med hans och Carolinas eget företag, men på fritiden tar han sig gärna tid att måla.  

»Det har blivit en sak som jag gör för mig själv. Jag skulle kunna somna framför Netflix varje kväll men jag väljer att gå och lägga mig tidigt för att få kreativt utlopp varje morgon i stället«.

Annons

Även Carolina har börjat måla, men hennes verk är mindre och hon målar kortare stunder när andan faller på.

»Det är kul för så fort vi började blev det som en rörelse kring det. Många började höra av sig och berätta att de blivit inspirerade och börjat gå till sängs tidigare för att kunna ägna sig åt sina hobbies«, säger Carolina.

Målerirum.
Bostadsrättsföreningens hobbyrum blev snabbt Mattias målarrum. För att ge sig själv tid sätter han väckarklockan en timme tidigare och går upp och målar innan familjen vaknar.  

Ganska snart efter att de ramade in sina första verk började folk höra av sig och be att få köpa dem.

»Det har varit en otroligt rolig resa att få se våra tavlor i hem över hela världen. Tack vare Carolinas följare har de spridit sig för vinden och vi får ofta se bilder på verken där de sitter i köparnas hem«, berättar Mattias.

»Rammakaren vi använder berättade att ingen av de konstnärer han jobbar med säljer lika många verk som Mattias«, säger Carolina stolt.

Mattias och Carolinas sovrum.
Carolina och Mattias sover i en säng från Dux med gavel i design av Norm architects. Längs väggen står ett ommålat träskåp och däremellan hittas en vintagespegel med mässingsram.  

Sedan de flyttade in har familjen hunnit växa. Det var faktiskt så att de insåg att de väntade sonen James redan innan de hann tillträda lägenheten. Därför är det nu dags för ett nytt kapitel, denna gång i ett rödmålat sekelskifteshus i Gamla Enskede.

»Den här lägenheten har förkroppsligat hur vi vill bo som vuxna och vi hoppas att huset ska göra detsamma fast för hur vi vill bo som familj«, förklarar Carolina.

»Men visst kommer vi att sakna den.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons