Chimi-grundare hemma hos.

Kika in i Chimi-grundarens stilsäkra hem

Minimalism för en maximal känsla. Det är Chimi-grundaren Charlie Lindströms devis, och tack vare smarta stiltrick upplevs hans tvåa som större än sina 57 kvadratmeter.

Annons
Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
1:00

Charlie Lindström har varit galen i form hela sitt liv.

»Till och med när jag läste mikroekonomi på universitetet såg jag det som något väldigt vackert. Matematiken och geometrin går hand i hand med alla de former som undermedvetet har en stark dragningskraft på mig. När något blir överdrivet minimalistiskt upplevs det ofta som diskret, men jag skulle säga att det kan vara väldigt uttrycksfullt. Vare sig det gäller hur det ser ut hemma, hur jag klär mig eller glasögonbågar.«

Charlie Lindström

Ålder 32 år.

Bor Har just flyttat från denna tvåa till en vindsvåning några kvarter bort i Vasastan, Stockholm.

Gör Creative director på Chimi.

Glasögon, ja. Med fokus på solglasögon. I minimalistisk utformning. Charlie Lindström driver Chimi tillsammans med barndomsvännen Daniel Djurdjevic. Både efter och under business-studierna jobbade Charlie som modestylist och nöjeschef runt Stureplan och i den första rollen saknade han ibland solglasögon att komplettera kläderna med. Han och Daniel, båda uppvuxna i Mälarhöjden i södra Stockholm, satte sig och funderade på det som senare blev Chimi. Ett varumärke med balans som inspiration.

Annons

»Att hitta balans är den svåraste uppgiften i livet, vi kallar det modern luxury.«

Ljust kök.
Travertin från Italien, samma slags kalksten som Colosseum är byggt av, är ett genom-gående materialval och går ton i ton med de ljusa trägolven. Mörkare valnöt bryter av. Barstolar, Massproductions.  

De sex år som har gått sedan dess har varit hektiska med internationella lanseringar, stora kampanjer, en ny flaggskeppsbutik nära Stureplan. Och en helrenovering av lägenheten i Vasastan.

»Jag älskar renoveringsprocessen lika mycket som jag avskyr stressen när det dyker upp oväntade problem. De leder till kompromisser. Att kompromissa är något jag har väldigt svårt för. Och lösningen blir oftast dyr.«

Såg tvåans potential

Men redan på första visningen såg Charlie tvåans potential. Stora vackra fönster, möjligheten att enkelt få till en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och, kanske bäst av allt, kökets originalbalkong ut mot gatan. Det är ovanligt i Stockholm, och särskilt i mindre lägenheter. Charlie insåg att här skulle han med några smarta drag kunna maximera lägenheten för att få de 57 kvadratmeterna att kännas som många fler.

Annons
Stor matplats.
Matbordet i massiv valnöt har Charlie ritat med Oso projects. Stolar, CH88, Hans J Wegner/Carl Hansen & søn. Ljuskronan är från 1960-talet och väger nästan 50 kilo. Den vita skulpturen har han ärvt av sin farfar. Linnegardiner från Gotain.  

Projekt Ombyggnad började. Väggar revs, badrummet flyttades till en garderob, dörröppningar gjordes om, och lägenheten fick en enhetlig look med ett helt nytt kök. Överskåpen togs bort och dubbeldörrarna försvann till förmån för en stor öppning för en luftig känsla.

»Jag tycker att vi fick till upplevelsen av en mycket större lägenhet. Men en kompromiss var till exempel storleken på sovrummet«, säger Charlie. »Det blev bara åtta kvadrat, om ens det, men då var tanken att rummet bara ska kännas som en säng. Tack vare den platsbyggda ramen i ek blev effekten nästan att den svävar.«

Emanuel Röhss konstverk True romance (2017).
Emanuel Röhss konstverk True romance (2017) passar bra i sovrummet.  

Badrummet som flyttades till en garderob är Charlies favoritrum i lägenheten.

Annons

»Först upplever man badrummet som relativt trångt med men när man kommer in i duschen får man en helt speciell känsla. Tack vare en viss skiftning i garderobens takhöjd, den är kanske 3,15, blev det blev världens härligaste! Till alkoven inspirerades jag av konstnären Xavier Corberó, som vi också gjort när vi byggde Chimibutiken på Kungsgatan. Det var roligt att få in en del av det konceptet i lägenheten.«

Gerrit Rietvelds stol Zig-zag för Cassina.
Gerrit Rietvelds stol Zig-zag för Cassina är både ett konstverk och extrastol i köket. Körsbärsträet matchar valnöten och bryter av mot travertinen och de ljusa trägolven.  

Corberó (1935–2017), som ofta anses vara den mest tongivande katalanske konstnären sedan Gaudí, gjorde sig bland annat känd för sina valv. Men om Charlie måste välja sin främste husgud blir det stjärnarkitekten och superminimalisten John Pawson.

Annons

»Han är en stor inspirationskälla. Eller ja, jag är faktiskt överdrivet intresserad av John Pawson. Jag tänkte mycket på hans rena linjer när jag försökte få till känslan mellan köket och vardagsrummet.«

Handen är ett konstverk av Alexander Wessely.
Handen är ett konstverk av Charlie Lindströms vän Alexander Wessely, från hans första utställning Corpus. Bild på en stålplatta, stålrör och marmor som »väger säkert 40–50 kg«.  

Britten Pawson har ritat allt från modebutiker och höghus i New York till kloster och privatvillor i Stockholm och Tokyo.

»Sedan gäller det att försöka leka med linjerna på olika sätt så att det ändå blir livfullt.«

Sovrum med platsbyggd säng.
Sovrummets storlek var en kompromiss, men med den platsbyggda sängramen blev det ändå något härligt.  

Kanske var det också John Pawson som fick Charlie att måla väggar, tak och snickerier i samma porslinsvita färg.

Annons

»Det blir en nästan boxig känsla. Ögat märker inte vad det är som gör skillnaden, man förstår det liksom inte, men ändå blir det en omedveten effekt.«

Vardagsrum.
Bakom den lilla dörren döljer sig en garderob. Soffa, Bolia, soffbord av Caroline Sandström Blasiak i konstharts, fåtölj, Shiro Kuramata för Cappellini. Matta från Knut mattor, som Charlie designat tillsammans med Knut. Den stora tavlan har Jim Thorell målat med tusch, akryl och olja.  

Golvet var en annan utmaning. Charlie ville försöka få det så naturligt som möjligt och matchar den ljusa eken i kök och vardagsrum med beige travertin i hallen. Samma kalksten går igen både i köket, hallen och i duschalkoven, som också är målad i samma ljusgrå nyans som hallen. Skogarderoben linjerar i sin tur med en hög spegel med exakt samma mått. Hyllplanen är i samma ek som sängen är byggd av.

Allt hänger ihop – allt är genomtänkt.

Charlie är estet ut i fingerspetsarna

Det syns att Charlie är estet ut i fingerspetsarna. Men han hade också hjälp av sin exsambo Johanna. Hon är duktig på fastighetshistoria, har studerat inredningsdesign och var ett viktigt bollplank. Stucken i taket är original men väggspeglar och lister är återställda för att se så tidsenliga ut som möjligt.

Annons
Dusch med valv.
Duschen med sitt valv, inspirerat av den katalanske konstnären Xavier Corberó, och vägg av travertin är Charlies favorit.  

På frågan om vad hans hem avslöjar om honom svarar Charlie »en förkärlek till minimalism som blir uttrycksfull« och att man nog kan se hans bakgrund som stylist och creative director i hans »dedikation till allt som rör estetik«.

Två andra saker han hela tiden återkommer till är koncept och balans.

Skohylla och spegel.
Skohyllan och hallspegeln linjerar med varandra perfekt, och travertinen och de ljusgrå väggarna går igen även här.  

»Jag älskar koncept. Och jag har aldrig haft balans i livet. Det har alltid varit för mycket jobb eller för mycket fritid, både när jag jobbat med koncept inom nöjesbranschen, med klubbar och restauranger och med mode. Jag har alltid haft känslan att jag hamnar efter«, resonerar Charlie om varför just de enkla, rena formerna alltid har tilltalat honom så länge han kan minnas.

Annons

»Kanske är det en längtan efter kontroll.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
0:54
Publicerat 10 januari 2023
Annons